Doamne, oare ce poate fi mai gustos de Craciun decat niste sarmale ardelenesti aburinde cu ciolan afumat? Suna mai mult decat apetisant! Abia de reusim sa ne abtinem si noi! Afla aici de ce ai nevoie si cum se prepara.
Citeste si: Reteta zilei: Triunghiuri cu branza pentru pitici voinici
Ingrediente (pentru aproximativ 35 de sarmale):
- 1 kg de carne tocata (amestec porc/vita)
- 200g slaninuta afumata impanata
- 2 cepe
- 1kg varza murata
- 3 – 4 fire de cimbru uscat
- 150g orez
- 500g ciolan afumat
- sare, piper, ardei iuti
Mod de preparare:
Taiati slaninuta in cubulete si caliti-le la foc mic, pana cand incep sa se ingalbeneasca. Puneti-le peste carne si amestecati-le bine, adaugati ceapa tocata marunt, orezul, sare si piper dupa gust. Framantati bine amestecul pentru omogenizare. Desfaceti varza murata in foi, apoi puneti pe fiecare foaie de varza cate 1 lingura de amestec cu carne. Rulati foile de varza si puneti-le intr-o cratita pe un strat de varza tocata. Puneti printre sarmale, fire de cimbru, ardei iuti si bucati de ciolan afumat si acoperiti totul cu varza tocata. Adaugati in cratita apa, cat sa acopere sarmalele, si puneti cratita la cuptor pentru circa 2 ore.
Stiati ca…
Dacii numeau cimbrul “cinuboila” si il foloseau atat in alimentatie, cat si ca remediu pentru tratarea multor afectiuni, mai ales respiratorii. In evul mediu, arabii au fost primii care au preparat uleiuri volatile din plante, prin distilare. Uleiul volatil de cimbru a devenit un leac foarte mult folosit mai ales in timpul epidemiilor mari de ciuma. Se credea ca poate impiedica raspandirea acesteia. Si astazi cimbrul este recomandat in tratarea tuberculozei, a gripei si a altor boli provocate de virusi si bacterii.
S-ar putea sa-ti placa si: Cum evitati riscul trecerii bruste de la post la mesele imbelsugate – sfaturi pentru parinti