Bullying-ul este interzis prin lege in spatiile destinate educatiei

Legea care defineste, previne si interzice violenta psihologica – bullying a fost promulgata de catre Presedintele Klaus Iohannis. Acest succes este rodul colaborarii tuturor stakeholderilor – autoritati, ONG-uri, reprezentanti ai parintilor si copiilor – care au lucrat peste 2 ani la campania strategica nationala de prevenire a bullying-ului, initiata de Itsy Bitsy si Asociatia Parintilor Isteti.

Citeste si: Bullying-ul in scoala: agresorul, victima si martorul

12 martie 2018 Participanti dezbatere prevenire bullying Parlament martie 2018, Sursa foto: Itsy Bitsy

Bullying-ul este interzis prin lege in spatiile destinate educatiei. Noua Lege reprezinta o victorie semnificativa pentru demnitatea copiilor, reusindu-se astfel identificarea corecta a fenomenului de bullying, precum si interzicerea comportamentelor care constau in violenta psihologica – bullying, in toate spatiile destinate educatiei si formarii profesionale. De asemenea, definitia nu limiteaza bullying-ul la elevi, vizand in egala masura si profesorii si personalul administrativ din unitatile de invatamant, legea referindu-se la comportamentele care constau in violenta psihologica si care se desfasoara in unitatile de invatamant.

Bullying-ul este fara indoiala una dintre cele mai frecvente forme de violenta care se manifesta in randul copiilor, iar formele pe care acesta le imbraca sunt de cele mai multe ori extrem de bine camuflate si greu de identificat. Devine astfel necesara si intarirea rolului specialistilor din sistemul de invatamant, in conditiile in care acestora le revine un rol esential in prevenirea si combaterea acestui fenomen, cu consecinte extrem de grave atat in ceea ce priveste dezvoltarea copiilor, cat si asupra procesului de invatare, in ansamblul sau.” declara reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie.

„Aceasta lege este primul pas spre a proteja demnitatea copiilor din sistemul de educatie. Dar odata cu promulgarea legii prin care bullying-ul este definit si prin care se creeaza un mecanism de prevenire si combatere a acestui comportament agresiv se completeaza, practic, un vid legislativ. Modificarea Legii educatiei nationale pe care am initiat-o anul trecut nu a fost doar o necesitate, ci chiar o urgenta.” spune deputatul Petre Florin Manole.

„Toti copiii au dreptul la demnitate. Niciunul nu trebuie sa sufere de pe urma altor copii. Sunt parinte si nu as vrea sa-mi vad copilul nici intr-o ipostaza de victima, nici intr-una de agresor. Este datoria noastra sa-i aparam si sa-i protejam asa cum putem, prin forta legii, prin educatie, prin exemple pozitive.” spune deputatul Andrei Pop.

Citeste si: Bullying-ul incepe acasa. Si continua la scoala!

Mai 2018 Lansarea initiativelor legislative de prevenire bullying Itsy Bitsy, Sursa foto: Itsy Bitsy

 „O vorba sau o privire urata, in mod repetat, face la fel de mult rau cat o bataie. Poreclele si jignirile, etichetele de genul „oaia neagra a clasei”, excluderea din grup sunt foarte nocive pentru sanatatea emotionala a persoanei si intaresc un model toxic de relationare. Toate comportamentele de tip bullying nu sunt decat strigate de ajutor, pentru ca persoana respectiva nu stie sa rezolve altfel o situatie neplacuta. E timpul sa ne uitam cu totii in oglinda, sa ne ocupam de ranile noastre si sa reiainvatam sa ne comportam unii cu altii. Cu totii avem nevoie de ajutor, indiferent de rolul pe care il jucam in episoadele de bullying: victima, agresor sau martor, pentru ca traim intr-o societate imbolnavita deja. Un agresor nu este nici un om puternic si nici un nesimtit sau prost-crescut, ci este de fapt o fosta victima care a invatat sa se apere atacand prima… Avem nevoie sa ne trezim si sa apelam la specialisti pentru a diminua bullying-ul in scoli si in intreaga societate. ” declara Nadia Tataru, co-fondatoarea Itsy Bitsy.

Mai 2018 Copiii transmit mesaje de prevenire bullying in Parlament, Sursa foto: Itsy Bitsy

Conform Legii, „Violenta psihologica-bullying este actiunea sau seria de actiuni fizice, verbale, relationale si/sau cibernetice, intr-un context social dificil de evitat, savarsite cu intentie, care implica un dezechilibru de putere, au drept consecinta atingerea demnitatii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, indreptate impotriva unei persoane sau unui grup de persoane si vizeaza aspecte de discriminare si excludere sociala, care pot fi legate de apartenenta la o anumita rasa, nationalitate, etnie, religie, categorie sociala, sau la o categorie defavorizata ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuala, caracteristicile personale, actiune sau serie de actiuni, comportamente ce se desfasoara in unitatile de invatamant si in toate spatiile destinate educatiei si formarii profesionale.”

Legea urmeaza sa fie transmisa catre Monitorul Oficial si va intra in vigoare la trei zile de la data publicarii. Noua Lege prevede ca in termen de 90 de zile de la intrarea in vigoare, Ministerul Educatiei Nationale sa elaboreze norme metodologice de aplicare. Mai mult, in cadrul programelor de formare continua a personalului didactic se vor introduce sesiuni de informare/teme/cursuri de perfectionare asupra problemelor legate de violenta psihologica – bullying, in vederea dobandirii de competente in identificarea acestora si a capacitatii de aplicare a unor strategii educationale potrivite.

Definitia bullying-ului a fost creata in urma mai multor mese rotunde de lucru organizate de Asociatia Parintilor Isteti si Itsy Bitsy, cu sprijinul Point Public Affairs si GMP Group. La discutii au participat reprezentanti ai statului si ai societatii civile: reprezentanti din Parlament, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie, Ministerul Educatiei Nationale, Ministerul Tineretului si Sportului, Serviciul de Analiza si Prevenire a Criminalitatii din Politia Capitalei, CMBRAE, Colegiul Psihologilor, Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, Consiliul National al Elevilor, Avocatul Poporului, Ambasada SUA in Romania, Organizatia Salvati Copiii, Asociatia Telefonul Copilului, UNICEF, Crucea Rosie, Federatia Tinerilor din Constanta, Ana Maria Diceanu, psiholog Adriana Mitu, mediator Bruno Demaille, lingvista Dana Papadima etc.

La nivel european, Romania se situeaza pe locul 3 in ceea ce priveste bullying-ul in clasamentul celor 42 de tari in care a fost investigat fenomenul, potrivit unui raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

Gasiti pe site-ul itsybitsy.ro la sectiunea Bullying materiale realizate de specialisti in prevenirea bullying-ului.

Citeste si: Spune „Nu” bullying-ului, chiar si in sport!

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here