Reteta zilei: Baclava simpla sau cu migdale

Preparat ravnit de toate varstele, baclavaua a fost intotdeauna beneficiara celor mai nobile ingrediente: ouale cele mai proaspete, untul cel mai fin, foietajul cel mai crocant, insotite de alte mirodenii simple sau exotice. Usor de preparat, reteta de baclavale este o delicatesa ce ar trebui savurata cel putin o data in viata!

Pentru reteta de baclava simpla

Ingrediente:

  • 400 g foi de placinta
  • 250 g miez de nuca macinat
  • 150 g unt/ulei
  • 150 ml apa
  • 250 g zahar
  • 150 g miere
  • 1 lingurita cu scortisoara pudra
  • 1 lingurita cu esenta de vanilie
  • 1 lingurita cu esenta de rom

Mod de preparare:

Impartiti foile in trei parti, ungeti o tava cu grasime, apoi puneti o treime dintre foi in tava, ungandu-le pe fiecare cu grasime. Peste stratul de foi, puneti jumatate din cantitatea de nuca macinata, amestecata bine cu scortisoara si cu doua linguri de zahar. Peste stratul de nuca, puneti un alt strat de foi unse si apoi, din nou, nuca macinata. Deasupra puneti ultimul strat de foi unse, apoi portionati prajitura si puneti tava in cuptorul incins pentru 50-60 de minute.

Citeste si Reteta zilei: Prajitura cu nuci si crema de scortisoara

Ulterior, insiropati baclavaua cat timp este proaspat scoasa din cuptor si inca fierbinte. Siropul fiert va fi facut din apa, zahar, miere si esente. Lasati-o la racit inainte de servire.

Pentru reteta de baclava cu migdale

Ingrediente pentru foi (aluat):

  • 1 kg faina
  • 1 ou
  • 1 paharel cu vin alb
  • 1 lingurita cu unt

Ingrediente pentru umplutura:

  • 500 g migdale
  • 250 g zahar

Ingrediente pentru sirop:

  • 1 kg zahar
  • 500 ml apa
  • 200 g unt topit

Mod de preparare:

Framantati ingredientele pentru aluat adaugand mereu apa pana veti obtine un aluat elastic, ca pentru strudel. Lasati-l putin sa se odihneasca. Din acest aluat intindeti intre 25 si 30 de foi subtiri de marimea tavii.

Ungeti tava cu unt si puneti foile, una cate una, stropindu-le cu unt topit si presarand peste fiecare migdale pisate cu zahar si vanilie. Dupa ce ati asezat toate foile, turnati unt fierbinte peste ele si puneti tava la cuptor, la foc potrivit.

Fierbeti putin sirop din 1 kg de zahar si 500 ml de apa si cand baclavaua e pe jumatate coapta, scoateti-o din cuptor si opariti-o cu siropul. Puneti-o din nou la cuptor pana cand siropul va fi absorbit, iar baclavaua va incepe sa se rumeneasca.

Citeste si Reteta zilei: Fursecuri din castane

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here