Stiri cu violatori, atacatori, hoti, criminali, teroristi, injunghieri, impuscaturi, explozii, arme, si tot asa. De unde sa incepi oare si cum sa-i explici unui copil toate aceste lucruri, pe care fie ca vrei, fie ca nu, tot le aude in jurul sau, pentru ca suntem tot mai “informati”, pentru ca suntem tot mai conectati la televizor, tableta, telefon, radiou in masina, pentru ca oamenii discuta la metrou, in autobuze, in taxi, la coada la magazin, in parculetul de langa bloc si te mai miri unde. Termeni precum violenta, agresiune, crima, razboi, arme, explozii etc, intalnim la cele mai cunoscute emisiuni, jocuri video, carti. Le auzi pe toate canalele de media, iar internetul, pur si simplul, e arhiplin de ei. Expunerea la toate aceste informatii ii poate aduce copilului mult stres, fara sa ne dam seama. Uneori, unii oameni fac lucruri rele. Deseori, acestia sunt cam multi… Iata cum sa vorbesti cu un copil despre violenta, crima, razboi.
Citeste si: Cum sa vorbesti cu un copil despre abuzul sexual
Exista suficiente studii care au aratat ca expunerea copiilor la imagini din media care prezinta violenta are un impact negativ asupra lor, scrie commonsensemedia.org, micutii trecand prin stari precum frica, anxietate, depresie, suparare, furie. Aceasta expunere la evenimente violente, chiar daca este “indirecta” tot le poate aduce stari de neliniste, traume si chiar probleme ce tin de sanatatea lor mintala.
Cateva sfaturi despre cum sa vorbesti cu un copil despre violenta, crima si razboi, in functie de varsta acestuia.
2-6 ani
- Evita discutiile despre stiri socante! Asteapta sa mearga copilul la somn, in alta camera si abia apoi urmareste stirile de la televizor. Amanati discutiile despre tot felul de subiecte dificile sau care contin detalii despre violenta pentru momentele in care copilul nu este de fata.
- Evita sa aduci in discutie subiectele despre violenta, doar daca consideri ca micutul stie sau a auzit ceva. De exemplu, ai observat ca in timpul jocului copilul a vorbit despre razboi, atacuri teroriste sau impuscaturi, atunci il poti intreba despre asta, sa intelegi exact la ce se refera si daca este nevoie de o discutie mai ampla.
- Spune-i ca familia voastra este in siguranta. In cazul unor stiri infricosatoare, precum sunt inundatiile, incendiile etc, ajuta sa-i spui ca voi sunteti in regula si ca cineva are grija de aceste probleme. Intotdeauna imbratisarile fac minuni! Ia-l in brate, lasa-l sa se cuibareasca langa tine, sa stie ca este in siguranta, scrie commonsensemedia.org.
- Simplifica, pe cat posibil, ideile complexe. Explicatiile cu prea multe detalii, termeni si notiuni abstracte il pot speria mai rau pe copil. Foloseste termeni pe care copilul ii intelege si ofera-i explicatii simple si scurte, de exemplu: ,,un barbat care era foarte, foarte confuz si suparat a luat o arma si a impuscat oamenii. A procedat gresit. Politia face tot posibilul sa-l prinda ca ceilalti oameni sa fie in siguranta”.
- Ajuta-l sa distinga ce este real si ce este imaginar. Este perioada in care copilului mic ii este dificil unoeri sa inteleaga ce este real si ce tine de imaginatie. Nu de putine ori ca considera ca o povestioara inventata sau un desen animat este ceva real. Fii onest si explica-i.
Citeste si: Bullying-ul incepe acasa. Si continua la scoala!
7-12 ani
- Asteapta si vezi. Daca aduce in discutie un anumit eveniment, o intamplare nefericita, o stire auzita/vazuta la televizor si il vezi interesat sau ingrijorat, atunci cauta sa afli despre ce stie, ca sa intelegi cum abordezi subiectul. ,,Ce ai auzit?”, ,,Unde ai auzit?”, ,,Ce stii despre asta?”, si ,,Ce crezi despre asta?”.
- Fii sincer. Daca doreste sa afle mai multe despre un anumit subiect, copilul va gasi si alte surse de la care sa se informeze, de aceea este important sa stie ca tu esti cel care ii poate oferi sincer ce isi doreste el sa afle. Nu este nevoie sa apelezi la prea multe detalii sau la scenarii extreme, dar uneori trebuie sa-i explici si de ce se intampla astfel de lucruri ,,exista si oameni foarte bolnavi mintal, care trebuie izolati”, ,,politia cauta sa-i aresteze”, ,,este important sa fim atenti, sa ne protejam” etc.
- Discuta despre diferite contexte, ofera-i solutii, perspective. Invata-l ca se poate proteja, ca poate evita, ca poate invata despre cum sa se apere sau sa evite anumite circumstante si ce reactii sa aiba.
Adolescentul
- El aude multe lucruri despre evenimente, intamplari negative, stiri socante, dar acest lucru nu inseamna neaparat ca informatiile lui sunt complete. Adolescentul este tot mai tentat sa se informeze mai mult din social media, de la televizor, de pe YouTube, din discutiile cu alti semeni. Cu toate acestea, este important sa te asiguri ca ii oferi informatiile ,,lipsa” si sa-i explici ceea ce nu intelege in totalitate din cele prezentate pe toate canalele media.
- Fara sa-ti spuna, dar in multe situatii este interesat sa-ti stie parerea.
- Explica-i ca este important sa se intrebe mereu daca s-a informat din surse de incredere, invata-l sa le aleaga cu un ochi critic, sa filtreze informatiile, sa nu repete doar ceea ce au auzit la altii. Ofera-i solutii.
Citeste si: Tu iti lovesti copilul? Nici macar o palma?