Ultimele sondaje si studii arata ca multi oameni nici nu stiu ca ar suferi de hipertensiune arteriala, iar cel mai ingrijorator este ca tot mai multi tineri se confrunta cu aceasta afectiune. Cu toate acestea, hipertensiunea arteriala este cauza ce determina cele mai multe decese prin boli cardiovasculare in Romania si Europa (peste 62%).
Citeste si: Stiai ca de 3 ori mai multi romani mor din cauza bolilor cardiovasculare?
Mama, tu cand ti-ai verificat ultima data tensiunea arteriala? Dar tu, tata, cand ti-ai verificat ultima data tensiunea arteriala? Pentru ca vreau sa fiti sanatosi si sa ma cresteti mare! De aceea, pentru voi, dar si pentru mine, masurati-va tensiunea. Acum.
Pe cardioportal.ro poti gasi mai multe informatii despre principalele boli cardiovasculare, dar si despre principalele tratamente etc. Iar aici gasesti un video despre cum sa-ti masori corect tensiunea arteriala si care sunt regulile principale pe care ar trebui sa le urmezi.
Mai multe despre ce inseamna sa ai o inima sanatoasa, care sunt factorii de risc, complicatiile aduse de aceasta afectiune, a explicat Prof. Dr. Dragos Vinereanu, presedintele Societatii Romane de Cardiologie, la o conferinta de presa organizata de Societatea Romana de Cardiologie.
Ce inseamna sa ai o inima sanatoasa?
O inima sanatoasa inseamna o inima care functioneaza bine, o inima care pompeaza niste vase elastice, niste vase normale, o inima care are o capacitate de viata conform statisticilor pe care le avem de ani si ani de zile, adica n-o sa moara precoce.
Cum stau romanii la capitolul inima sanatoasa?
Din pacate, romanii nu stau bine la acest capitol, bolile cardiovasculare omoara doua treimi dintre romani, in timp ce cancerul, omoara o cincime dintre romani. La ora actuala, vorbim despre bolile cardiovasculare ca prima cauza care omoara romanii.
Dar sunt oare romanii constienti de acest pericol?
Nu cred ca sunt foarte constienti, din pacate fiindca daca ar fi constienti s-ar proteja si atunci bolile cardiovasculare n-ar mai fi in Romania pe primele locuri din lume sau din Europa (…). Boli cardiovasculare inseamna pana la urma factori de risc, pentru ca acestea nu pot sa apara fara hipertensiune, fara diabet, fara dislipidemie, fara fumat etc. Si controlul acestor factori de risc este esential, dar ca sa-i controlezi, trebuie sa-i depistezi, trebuie sa-ti masori tensiunea arteriala, trebuie sa-ti faci analizele si sa vezi cat este colesterolul “rau” si respectiv, colesterolul “bun”, trebuie sa renunti la fumat, trebuie sa-ti masori glicemia si sa vezi daca nu cumva esti intr-o stare de prediabet sau diabet zaharat. Toate aceste lucruri sunt esentiale ca sa ai o inima sanatoasa. (…) De aceea, romanii au nevoie de campanii de informare, de constientizare, de preventie, screening al factorilor de risc in cazul bolilor cardiovasculare.
Exista o legatura intre hipertensiune arteriala la varste tinere si aparitia dementei la persoanele de peste 70 de ani?
Da, absolut, se stie ca hipertensiunea produce leziuni la nivelul creierului, care ulterior pot sa duca la afectarea cognitiva a individului respectiv, si in final la dementa. Dar acest lucru se produce in timp. Daca hipertensiunea apare prea repede si nu este tratata corespunzator, atunci poate sa determine si aceasta consecinta deosebit de grava.
Care sunt complicatiile hipertensiunii?
In primul rand, infarctul si accidentul vascular cerebral, apoi vorbim despre insuficienta cardiaca, o afectiune care apare frecvent la pacientii hipertensivi si care reprezinta principala cauza de spitalizare in Romania si este o boala care are o speranta mai mica de viata decat cancerul. Asa ca vorbim despre complicatii extrem de severe, fatale, ceea ce face ca hipertensiunea sa fie una dintre cauzele principale de mortalitate din Romania in acest moment.
De ce nu-si masoara romanii tensiunea arteriala?
Nu-si masoara romanii tensiunea arteriala fiindca ei considera ca hipertensiunea arteriala trebuie sa dea simptome si de abia atunci trebuie masurata, ceea ce este fals. Hipertensiunea arteriala da rar simptome. Durerile de cap, ametelile, tiuiturile din urechi – toate acestea apar in hipertensiunea arteriala, dar apar tardiv, de obicei cand valorile tensionale sunt deja foarte mari. (…) O campanie de constientizare a hipertensiunii arteriale trebuie facuta la orice roman. Orice om trebuie sa-si monitorizeze cu atentie tensiunea arteriala.
Citeste si Mesaj de la copii catre parinti: ,,Mergi si masoara-ti tensiunea arteriala
De la ce varsta trebuie sa ne masuram tensiunea?
De la o varsta foarte tanara, dat fiind faptul ca hipertensiunea arteriala ca debut a tot scazut ca varsta in ultimii ani. Daca acum in urma cu 10 ani vorbeam de hipertensiune arteriala la un om de peste 50 de ani, acum cred ca deja peste 30-35 de ani trebuie sa incepi sa-ti masori tensiunea arteriala. Avem cazuri de pacienti care vin cu valori tensionale mari la varsta tanara, peste 30-35 de ani, oameni care fumeaza, oameni care sunt stresati, care lucreaza intr-un mediu stresant.
Ce inseamna tensiunea arteriala de ,,halat alb”?
Este hipertensiunea arteriala pe care o poate face omul in momentul in care vede doctorul, ca are halat pe el sau ca nu, asta este mai putin important. Contactul cu o persoana din domeniul medical, determina cresterea uneori a valorilor tensionale.
Autor: Inga Stoian