Stiai ca de 3 ori mai multi romani mor din cauza bolilor cardiovasculare?

Stiai ca de 3 ori mai multi romani mor din cauza bolilor cardiovasculare decat de cancer? Pe scurt, 60% dintre decesele din fiecare an se datoreaza afectiunilor legate de inima, in timp ce mortalitatea adusa de cancer este de 19%? Tu cum stai cu inima? In calitate de parinte e important sa ai grija de sanatatea ta, ca sa poti sa-ti cresti frumos copilul.

In ciuda tuturor statisticilor alarmante, nivelul de informare si, in consecinta, de actiune si tratament, continua sa fie scazute. In acelasi timp, desi in Romania exista programe nationale importante in domeniul cardiologiei, finantarea unora dintre acestea ramane in continuare sub nivelul optim.

Societatea Romana de Cardiologie cere un plan national de control al bolilor cardiovasculare

In cadrul conferintei de presa organizate de Societatea Romana de Cardiologie

Societatea Romana de Cardiologie, de Ziua Mondiala a Inimii (29 septembrie) cere un plan national de control al bolilor cardiovasculare, pentru acces echitabil la servicii de preventie primara si secundara.

,,Avem nevoie de implementarea unor noi linii terapeutice si de noi proceduri, de informarea si responsabilizarea populatiei, de un program de screening si preventie a bolilor cardiovasculare”, a spus profesor universitar dr. Dragos Vinereanu, Presedintele Societatii Romane de Cardiologie.

Numai in cazul hipertensiunii arteriale, cauza ce determina cele mai multe decese prin boli cardiovasculare in Romania si Europa (peste 62%), ignoranta si diagnosticarea tarzie pot fi legate direct de impactul devastator al bolii.

Sursa: European Heart Journal, 2016

,,In Romania, la ora actuala, mortalitatea provocata de bolile vasculare este de 3 ori mai mare decat cea provocata de cancer. (*vezi mai multe detalii in imaginea alaturata, dar si detaliat in European Heart Journal 2014). Mortalitatea prin boli cardiovasculare determina o speranta de viata redusa. In fact, speranta de viata in Romania, este redusa cu aproape 8 ani la barbati si aproape 5 ani la femei”, a declarat Dr. Dragos Vinereanu, in cadrul conferintei de presa organizata de Societatea Romana de Cardiologie.

Potrivit datelor oferite de Eurostat din 2015, mortalitatea cardiovasculara in Romania este dubla fata de media Uniunii Europene. Totodata, tara noastra se afla pe locul 2 la mortalitate, in Uniunea Europeana, dupa Bulgaria.

Sursa info: Furtunescu F, date 2019

Cu toate ca intre 2001 si 2016 populatia Romaniei a scazut cu circa 12%, numarul total de decese prin boli cardiovasculare a scazut cu doar 7%. In oglinda, mortalitatea prin complicatiile hipertensiunii arteriale a crescut cu 71% in acesti 15 ani. In cazul altor afectiuni (cardiopatie ischemica si boli cerebrovasculare) tendinta mortalitatii pe grupe de varsta tinde sa se reduca, dar in ceea ce priveste hipertensiunea, tendinta ramane constanta.

Desi peste 90% dintre persoanele intervievate intr-un studiu (realizat de iSense Solutions, martie 2019 – ”Perceptii asupra hipertensiunii arteriale in Romania”), cunosc aceasta afectiune, 70% inteleg ca este o boala grava, iar 31% considera chiar ca poate fi letala, doar 3% stiu ca hipertensiunea poate aparea si fara simptome. In acelasi timp, 4 din 10 persoane nu cunosc exact cum se masoara corect tensiunea arteriala. Realitatea arata ca din aproximativ 7,4 milioane de romani, 20% nu stiu ca sufera de hipertensiune si in consecinta nu se trateaza si se expun riscului de moarte prematura.

Care ar fi solutiile ca inimile romanilor sa fie mai sanatoase?

Intrebati ce masuri ar putea sau ar trebui sa fie luate, astfel incat impactul bolilor cardiovasculare in Romania sa fie mai mic, specialistii si invitatii speciali prezenti in cadrul conferintei Societatii Romane de Cardiologie au avut diverse solutii.

Invitati la Conferitna de presa organizata de Societatea Romana de Cardiologie

Controlul bolilor vasculare, cred ca inseamna in primul rand sinergie si colaborare, atat in cadrul echipei medicale, cat si interinstitutionale (…). Managementul integrat al pacientul cardiac inseamna preventie, diagnostic si tratament si recuperare. Ma voi referi in mod special la preventie, pentru ca este o tema prioritara a presedintelui Romaniei in domeniul Sanatatii. Preventie inseamna, in primul rand, evitarea factorilor de risc comportamental, asociati cu un stil de viata nesanatos, si aici ma refer la fumat, la consumul excesiv de alcool, la dietele nesanatoase, obezitate, sedentarism”, a sustinut Conferentiar Dr. Diana Paun, Consilier de Stat, Departamentul Sanatate Publica, Administratia Presidentiala.

Dr. Rodica Tanasescu, vicepresedintele Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti, sustine ca Ministerul Sanatatii si Guvernul ar putea impune sa fie difuzate la televizor clipuri publicitare despre preventie, de tipul „ai grija, mergi la medic” si legate despre factorii de risc, informatii si indrumari ca, de exemplu, sa-ti masori tensiunea arteriala.

Potrivit Conf. Dr. Elisabeta Badila, Presedintele Grupului de Lucru de Hipertensiune Arteriala din cadrul Societatii Romane de Cardiologie, “hipertensiunea arteriala este o boala care nu doare, dar realitatea doare, si doare prin cifrele legate de mortalitate. Nu cifrele tensionale in sine sunt cele care ii omoara in final pe pacienti, ci complicatiile redutabile ale acestei boli”. Dr Elisabeta Badila sustine ca pe langa educatia pacientului in ceea ce tine de preventia bolilor, trebuie pus accent si pe relatia medic-pacient, “care deseori sufera, pentru ca timpul alocat consulatiei unui pacient nu este suficient”.

Conform Dr. Sorin Ungureanu, Director General Adjunct al Autoritatii Nationale de Management al Calitatii in Sanatate: „este importanta comunicarea, si aici ma refer la comunicarea profesionistilor catre pacient, intre profesionisti, intre diferite speciliatati si comunicarea cu autoritatile statului, atat a celor care trebuie sa finanteze, cat si a celor care trebuie sa reglementeze.”

Invitati la Conferitna de presa organizata de Societatea Romana de Cardiologie

Profesorul Dr. Doina Dimulescu, Presedintele Societatii Romane de Hipertensiune, a atentionat ca hipertensiunea arteriala este una dintre putinele boli din lume care continua sa-si creasca mortalitatea si ca “boala hipertensiva netratata sau insuficient tratata altereaza practic functia tuturor organelor importante, care determina risc crescut de accident vascular, cerebral si poate mai rau de atat, riscul declinului cognitiv (…), agraveaza ateroscleroza, riscul de boala renala cronica (…). Boala este frecvent asimptomatica si motivele neaderentei la tratament sunt foarte multe. Sunt legate in primul rand de faptul ca pacientii nu percep ca aceasta este o boala cu riscuri mari, sunt legate de inertia terapeutica, de faptul ca pacientii se prezinta la medic si continua sa plece acasa cu aceeasi schema de tratament, de faptul ca pacientii au parte de polipragmazie (…) si sigur ca si sistemul sanitar are o responsabilitate, pentru ca toate aceste medicamente, combinatii fixe trebuie sustinute financiar de sistemul de sanatate si nu sustinute din buzunarul pacientilor”.

Societatea Romana de Cardiologie, de Ziua Mondiala a Inimii, incurajeaza fiecare roman sa fie eroul propriei inimi si a celor din jur.  Unul dintre cele mai simple si mai eficiente mesaje de preventie este cel sustinut de  campania de informare asupra hipertensiunii arteriale a Societatii Romane de Cardiologie: ”Mergi si masoara-ti tensiunea arteriala! #PentruCaAsaSpunEu!”.

Autor: Inga Stoian

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here