Exista o diferenta intre primul si cel de-al doilea travaliu. Iata ce trebuie sa stii

Ai trecut de nasterea primului tau copil si probabil simti ca esti mai increzatoare in tine si in rolul tau de mama, mai ales ca acum stii pasii de baza prin care ai trecut, ce ai simtit, ce amprenta ti-a lasat intreaga ta experienta. Daca te gandesti la urmatorul fratior sau la viitoarea surioara ori se poate ca in acest moment sa fii deja gravida – Felicitari! – atunci va trebui sa afli cum va fi travaliul celei de-a doua sarcini si ce este diferit fata de prima experienta.

Potrivit medicului obstetrician-ginecolog, dr. Mai Hoang, de la centrul medical „Memorial Care” din California, diferenta consta in faptul ca cel de-al doilea travaliu va fi mai scurt. Totodata este posibil ca cel de-al doilea copil sa nu necesite o presiune (la expulzie) la nastere la fel de mare ca in cazul primului copil, iar asta este o veste buna pentru mamele care cred ca procesul de impingere a copilului este unul coplesitor si foarte obositor, scrie Memorial Care.

Citeste si Ce schimbari aduce aparitia celui de-al doilea copil?

In plus, mamele care asteapta cel de-al doilea copil tind sa intre, mai repede, in travaliu, de obicei inainte de termenul stabilit. Desi aceste experiente sunt generalizari, totusi nasterea celui de-al doilea copil variaza de la o persoana la alta. Este important de retinut ca viitorul bebelus va vedea lumina zilei mai repede decat a fost in cazul primului copil.

Cu alte cuvinte, nu doar travaliul va fi mai usor si mai rapid, ci si nasterea va fi mai devreme.

„Am fost surprinsa cand cel de-al doilea copil a venit cu sase saptamani mai devreme decat in cazul primului meu bebelus care aparuse la 41 de saptamani. Intr-o noapte mi se rupsese apa, am apucat sa-mi iau ceva pe mine si am ajuns imediat la spital”, povesteste Laura, o mamica a doi copii.

In general, travaliul dureaza pana la 20 de ore pentru prima sarcina, opt dintre ele fiind petrecute in travaliul activ. In a doua sarcina, travaliul poate dura aproape opt ore, dintre care cinci sunt ale travaliului activ, scrie Moms.

Citeste si 6 lucruri de care are nevoie o gravida in trimestrul al doilea

In cazul primei sarcini, sfatul medicilor este ca viioarea mamica sa amane cat mai mult timp travaliul acasa pana cand contractiile vor deveni regulate. Insa, in cazul celui de-al doilea copil, femeile sunt sfatuite sa mearga la spital cat mai devreme din simplul fapt ca lucrurile se pot desfasura mult mai rapid, potrivit The Bump.

Pe de alta parte, pozitionarea bebelusului pentru a se pregati sa iasa spre canalul de nastere nu se va intampla atat de repede de aceasta data. In timpul primei sarcini, probabil ca acest proces a inceput cu cateva zile sau poate chiar cu cateva saptamani inainte de ziua nasterii. Exista si nasteri in care capsorul bebelusului se pozitioneaza spre cervix exact atunci cand gravida intra in travaliu, conform medicului ob-gin de la centrul „Memorial Care”.

„Dupa prima nastere, corpul mamei isi revine mai repede la forma initiala, cel mai probabil intre primele patru si sase saptamani. Pentru sarcinile viitoare, corpului ii poate lua mai mult timp pana sa-si revina”, explica medicul obstetrician-ginecolog, dr. Heather Bartos, din cadrul unei maternitati din Texas. A doua oara, te poi confrunta mai repede cu hemoroizi si cu varice si, tot in a doua sarcina, vei putea simti miscarile din burtica mai devreme.

Citeste si Iti mai doresti un copil? Iata care este perioada optima intre doua sarcini

 

 

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here