Bacalaureat 2019: Rata de promovare, inainte de contestatii, este de 67,2%

Rata de promovare, inainte de contestatii, la prima sesiune a examenului national de Bacalaureat, este de 67,2%, incluzand si elevii proveniti din promotiile anterioare, a anuntat Ministerul Educatiei Nationale (MEN).

Citeste si Bacalaureat 2019: ultima proba scrisa din aceasta sesiune

,,Rata de promovare (inainte de contestatii) inregistrata de absolventii care au finalizat studiile liceale in promotia 2018-2019 si au sustinut probele examenului de Bacalaureat in sesiunea iunie-iulie este de 73,7% (superioara cu un procent celei de anul trecut: 72,7%). Rata de promovare in ansamblu (inainte de contestatii), incluzand si elevii proveniti din promotiile anterioare, este de 67,2%”, arata Ministerul Educatiei Nationale, intr-un comunicat de presa.

S-au inregistrat 177 de medii generale de 10, fata de 104, cate au fost anul trecut. Din totalul candidatilor inscrisi (136.091), s-au prezentat 129.166 de candidati. Au fost eliminati pentru frauda sau tentativa de frauda 84 de candidati. Acestia nu se vor putea inscrie la urmatoarele doua sesiuni ale examenului national de Bacalaureat.

S-au consemnat procente ridicate de promovare in: sectorul 4 al Capitalei (80,94%), judetele Cluj (80,71%), Iasi (76,34%), Bacau (75,96%), Sibiu (74,54%), Braila (73,40%), Galati (73,01%), Municipiul Bucuresti (72,84%), respectiv judetele Buzau (72,84%) si Brasov (72,74%).

Nota minima de promovare pentru fiecare disciplina este 5, iar media finala pentru promovarea examenului este minimum 6. Procentul de promovare s-a calculat din totalul candidatilor prezenti, incluzand in aceasta categorie si candidatii eliminati.

Vezi si Elevi eliminati de la proba de limba romana a Bacalaureatului

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a anuntat ca potrivit datelor preliminarii, aproximativ 6.000 de elevi nu s-au prezentat la prima sesiune a exmanului de Bacalaureat.

,,Au fost 136.000 de elevi inscrisi aproximativ, s-au prezentat 129.000. Deci primul semnal de alarma e ce s-a intamplat cu cei 6.000 de elevi ? Care au fost motivele pentru care nu s-au prezentat la examen? 84 de elevi au fost scosi din examen, un numar exagerat de mare as putea spune, pentru ca stiau ca pedeapsa este destul de drastica, doi ani de zile nu se mai pot apropia de examenul de bacalaureat daca au avut tentativa de frauda”, a declarat Ecaterina Andronescu, la Antena 3.

Ministrul Educatiei a remarcat si judetele cu note mici.

,,La polul celalalt, deci cu rezultatele cele mai slabe, avem din pacate Ilfovul- cu 38%, Giurgiu – cu 47%, Harghita – cu 50%. Vom putea reveni cu date suplimentare pentru ca noi ne-am uitat intr-un timp care nu ne-a permis sa deducem mai multe concluzii in legatura cu acest examen. Am primit in aceasta perioada sute de mesaje de la elevi, pe telefonul meu personal, ei invoca dificultatea subiectelor, dar un subiect este usor daca l-ai invatat. Examenul de Bacalaureat nu se poate pregati intr-o saptamana sau doua inainte de sustinerea efectiva a probelor. Un examen se pregateste in toti anii de liceu”, a completat ministrul Educatiei.

Rezultatele finale vor fi facute publice sambata, 13 iulie

Intre 9 si 12 iulie vor fi rezolvate contestatiile, iar rezultatele finale vor fi facute publice pe 13 iulie. Candidatii care nu au promovat se pot inscrie pentru a doua sesiune de examen, in perioada 15 – 19 iulie.

Pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii, cumulativ:

* sustinerea tuturor probelor de evaluare a competentelor lingvistice si digitale;
* sustinerea tuturor probelor scrise si obtinerea notei 5 (cel putin) la fiecare dintre acestea;
* obtinerea mediei 6 (cel putin) la probele scrise.

Sursa: Mediafax

Citeste si Bacalaureat, sesiunea speciala: rata de reusita de 85,03%

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here