Doua scoli in reabilitare nu isi deschid portile din cauza disputei dintre primar si consilieri

Doua scoli in reabilitare din Iasi nu isi deschid portile in 9 septembrie, din cauza disputei dintre primar si consilieri, astfel ca peste 150 de copii ar trebui sa mearga la scoala in satul vecin, la zece kilometri. Desi banii exista, nu pot fi virati in conturile constructorului pentru ca nu a fost votat bugetul comunei.

Citeste si Scoala, un mediu nesigur pentru elevi

„Vreau sa merg la scoala ca sa am un viitor mai bun”

Sta in fata portii si se uita la cladirea aflata gard in gard cu casa in care locuieste si stie ca in cateva zile nu va putea merge acolo la scoala. Bogdan este elev in clasa a cincea si locuieste in satul Humosu, comuna Siretel.

In aceasta comuna este una dintre cele mai stranii situatii din judetul Iasi: doua scoli au inceput sa fie reabilitate cu bani de la PNDL, insa nu vor fi gata pana pe 9 septembrie. Bugetul comunei nu a fost votat, banii nu au fost livrati catre constructor, constructorul nu are cum sa termine treaba. Astfel, copiii ar putea sa mearga la scoala intr-o localitate vecina, insa nu exista mijloc de transport pana acolo, tot din cauza ca nu a fost votat bugetul.

Bogdan mai are inca doi frati. Unul de clasa a 10-a si unul de a 11-a, iar mama lor nu stie daca ii mai trimite la scoala. „Zice ca merge la Slobozia, asa am auzit. Dar e departe, daca a pune domn’ primar microbuz, daca nu, nu mai invata”, spune Petronela, mama baietilor.

Bogdan iesea din curte, facea cativa pasi si ajungea la scoala. Acum ar trebui sa mearga 10 kilometri. „Cred ca nu mai invata baietii, daca nu este unde, bani nu avem cu ce ii purta la scoala”, continua Petronela.

Poarta scolii din Humosu are lacat, iar in curte nu misca nimic. De afara, cladirea pare sa fie in regula. In curte, bucati de lemn aruncate, mormane de moloz. Lucrarile de reabilitare au inceput in luna iulie in interior si au fost abandonate pentru ca firma de constructii nu a primit bani. Singurul lucru care mai aminteste in interior ca acolo e o scoala e un scaun mic, lasat de izbeliste intr-o camera ce ar trebui sa fie o sala de clasa. Peretii au fost decopertati, parchetul a fost scos, tavanul a fost dat jos, au ramas doar geamurile si o parte din instalatia electrica. Aici, pe 9 septembrie, ar trebui sa invete 158 de copii, de la gradinita pana la clasa a 8-a.

Ileana Bontu este femeie de serviciu la scoala din Humosu de 27 de ani. In perioada asta ar fi trebuit sa faca curatenie in scoala. „Dat cu var, facut curat, curatat geamurile, nu am ce sa fac”, spune femeia ridicand din umeri, uitandu-se in jur. In loc de sali de clasa pregatite sa primeasca elevi, scoala din Humosu e doar o cladire lasata la rosu. Banii pentru reabilitarea scolii sunt din Programul National de Dezvoltare Locala si au fost virati catre Primarie, doar ca bugetul comunei nu a fost aprobat.

„S-a ajuns in situatia asta deoarece Consiliul local Siretel nu a votat inca bugetul local si unitatea nu dispune de fondurile necesare pentru a incepe anul scolar. La Scoala Humosu s-a inceput reabilitarea scolii prin PNDL, acolo nu pot invata copiii. Avem o posibilitate sa ii ducem la zece kilometri, intr-o alta structura, la scoala primara Slobozia. Problema este ca nu avem cu ce sa ii transportam. Consiliul Local trebuie sa ii transporte, insa neavand buget nu au inceput inca demersurile pentru a scoate la licitatie si sa caute o firma de transport persoane”, a declarat Marius Cojocaru, directorul scolii Gimnaziale Siretel.

Chiar vis-a-vis de scoala locuieste o alta familie. Nici ei nu stiu exact unde isi vor trimite copiii la scoala.

„Vreo luna de zile pana o sa o repare o sa mearga in alt sat. Au zis ca pune micobuz. Sunt intr-a patra, cum sa mearga pe jos?”, spune bunica unui baiat.

„Ei s-au gandit acuma, aproape la inceputul scolii sa demoleze scoala? Buna, rea, trebuia sa o fi lasat asa.(…) Ni se pare ca nu o sa mai fie nimic pe aici, ca copiii nu or sa se mai duca la scoala”, spune bunicul.

„Exista posibilitatea ca pe 9 septembrie cei 158 de copii din satul Humosu sa ramana acasa. Asta este cel mai grav, sa ramana acasa si sa nu poata incepe scoala neavand cu ce sa ii transportam, noi nu avem cu ce sa ii transportam la zece kilometri din Humosu pana la Slobozia. (…) Este posibil sa abandoneze, ca nu cred ca cei de clasa pregatitoare, nici macar cei de 14-15 ani nu au cum sa parcurga 10 km dus, 10 km intors pentru a merge la scoala”, a declarat Marius Cojocaru, directorul Scolii Gimnaziale Siretel.

Santier in lucru e si la un corp de cladire din Siretel, nu doar la scoala din Humosu. Aici, cativa muncitori lucreaza la acoperisul cladirii.

„Noi am inceput lucrarile pe data de 1 iulie 2018, lucrarea este pe un termen de un an de zile si se lucreaza la capacitate redusa fiindca Primaria nu ne-a virat banii in cont. Lucram si la scoala din Humosu, acolo asteptam racordul pe organizarea de santier, care tot Primaria trebuie sa o faca, este prevazuta si in proiectul tehnic, asteptam racordul la curentul trifazic sa putem incepe tencuielile de interior. (…) Sincer eu sa va zic, daca nu sunt bani, noi nu putem lucra. Materiale nu exista, astea costa bani”, a declarat Cristian Humelnicu, inginerul firmei de constructii.

Citeste si Scoli cu computere si imprimante, incalzite cu lemne

Intrebat daca exista vreo sansa ca elevii sa invete in acest corp de cladire, seful de santier a spus ca nu, iar despre Humosu … „nici macar.” Iar in singura cladire a scolii din Siretel in care nu se fac lucrari de reabilitare copiii vor invata in trei schimburi.

Totul pleaca de o disputa in Consiliul Local

„Suntem intr-o situatie deosebita aici la Siretel din cauza faptului ca edilul nostru este condamnat incepand cu 23.10 2017 la trei ani de inchisoare cu suspendare. Se blocheaza activitatea comunei complet. Noi nu putem sa aprobam bugetul din cauza faptului ca nu este promovat de o persoana care are calitate de primar. (…) Daca noi aprobam bugetul facem o ilegalitate, pentru ca este promovat de o persoana care are calitatea de primar, ca el si-a pierdut calitatea de primar cand s-a dat hotararea definitiva de condamnare pentru acte de coruptie.(…) Bani sunt, sunt prinsi in buget, dar sunt blocati ca nu putem sa dam drumul la buget”, a declarat Gelu Spaiuc, viceprimarul comunei.

Primarul spune ca e vina vicelui, care e si liderul consilierilor social democrati si care refuza sa voteze bugetul.

„Situatia e critica deoarece consilierii PSD nu au aprobat bugetul nici pana in prezent. Trebuie sa facem plata la constructor, in jur de 4 miliarde jumatate. Daca putem plati constructorului, constructorul a zis ca suplimenteaza muncitorii si sa inceapa anul scolar in conditii cat mai bune”, a declarat Gheorghe Ancuta, primarul comunei Siretel.

Situatia a ajuns pana la Prefectura si Inspectoratul Scolar General.

„Pe fondul unor neintelegeri in cadrul Consiliului Local Siretel si primar nu s-a votat nici la acest moment bugetul comunei, ceea ce va impiedica inceperea anului scolar 2019-2020. Repet faptul ca exista si aici in derulare reabilitari si investitii in doua sau trei structuri, ca atare toti copiii din acele structuri trebuie sa fie deplasati la scoala de centru cu micbrobuzul. Ori, nu s-a gasit nicio solutie pentru asigurarea finantarii pentru ca aceasta deplasare sa se poata face si chiar plata utilitatilor din Scoala Siretel nu se poate realiza”, afirma Genoveva Farcas, inspectorul scolar general al ISJ Iasi, in cadrul Comisiei de Dialog Social de la Prefectura Iasi.

Farcas a precizat ca va sesiza si Ministerul Educatiei cu privire la scoala din Siretel.

„Au fost nenumarate intalniri cu primarul, cu consilierii, cu colegii mei de la Prefectura, nu vor sa inteleaga sa aprobe bugetul. Vor raspunde pana la urma. Eu o sa fiu nevoit sa ma adresez organelor abilitate cu privire la suspiciunea de abuz in serviciu, a consilierilor pentru ca nu poti sa condamni o comuna pe un vot. (…) Ei au dreptul sa convoace o sedinta de indata, este motivata, la trei zile pot sa faca sedinta, aproba bugetul si lucrurile reintra in normal. Numai sa inteleaga ca este exclusiv o decizie a consilierilor de acolo”, a declarat Marian Serbescu, prefectul judetului Iasi.

Insa, pana atunci, Bogdan si toti ceilalti 157 de elevi inscrisi la scoala din Humosu nu vor sti daca si unde vor putea sa mearga la scoala.

Sursa: Mediafax

Citeste si Situatia scolilor din punct de vedere al securitatii la incendiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here