Scoli cu computere si imprimante, incalzite cu lemne si cu toaleta in curte

Zeci de scoli si gradinite din judetul Galati nu au autorizatie sanitara, desi anul scolar va incepe saptamana viitoare. Intr-un sat, scolile au dotari computere si imprimante, dar sunt incalzite cu lemne si au toaleta in curte. Cele mai mari probleme sunt la scolile si gradinitele de la sate.

Citeste si Situatia scolilor din punct de vedere al securitatii la incendiu

Potrivit reprezentantilor Inspectoratului Scolar Judetean, multe scoli de la tara nu au apa curenta sau daca au, aceasta nu corespunde din punct de vedere calitativ. De asemenea, 25 de unitati din judet au toaleta in curte. In orasul Galati, nu au autorizatie sanitara gradiniţele de la parterul blocurilor, care nu au spatiu suficient.

„Directorii au fost impulsionati sa remedieze problemele, acolo unde se poate. Sunt in mare aceleasi probleme, in unele cazuri vor fi remediate deoarece se vor da bani si dupa inceperea anului scolar”, a declarat purtatorul de cuvant al ISJ Galati, Oana Enache.

Localitatea Smardan se afla la doar noua kilometri distanta de orasul Galati. Elevii scolii gimnaziale vor incepe cursurile intr-o cladire veche, cu sobe de teracota si cu toaleta modernizata, dar situata in exterior. Parintii spun ca din cauza toaletei si a holurilor neincalzite copiii racesc frecvent.

„Toaleta este in curte, copiii merg afara cand au nevoie. Acolo se aduna in special copiii mai mari. In timpul anului scolar curatenie este doar dimineata, pe parcursul zilei toaleta este murdara. Iarna copiii ies afara, mai iau o tranta, o raceala, o viroza. In interior sunt sobe cu teracota, unii parinti se plang ca-i frig, in special la clasele mari. Frig este si pe holuri, nu sunt surse de incalzire. Initial, au vrut sa faca alta scoala, asa ne-au spus ca vor sa demoleze cladirea veche, dar proiectul nu a fost aprobat”, a declarat Elena B., mama unui elev al scolii din Smardan.

Nici in satul Hanu Conachi, din comuna galateana Fundeni, elevii nu vor incepe anul scolar in conditii foarte bune. Autoritatile locale au ratat un proiect de finantare si sute de elevi de la doua scoli vor merge la cursuri in cladiri care se incalzesc cu lemne si care au toaleta in curte. Totusi, unitatile de invatamant din satul galatean au dotari moderne, precum computerele si imprimantele din laboratorul de informatica.

Citeste si Toaleta din lemn in curtea scolii

„Facem toaletele la ambele scoli din fonduri proprii si din fonduri guvernamentale. Am ratat o finantare europeana in trecut, asa ca ne-am apucat de treaba. Prima toaleta ar trebui sa fie gata in decembrie, a doua undeva prin primavara, vara anului viitor. Speram sa nu fie intarzieri din cauza licitatiilor. Scolile au dotari moderne, acum incercam sa achizitionam si o centrala termica”, a anuntat primarul comunei Fundeni, Manuel Lupu.

Zeci de unitati de invatamant din judetul Galati nu au nici autorizatie de securitate la incendiu. Cu cateva zile inainte de inceperea anului scolar, nu au autorizatie 29 de gradinite, scoli si licee. In majoritatea cazurilor, deficientele sunt legate de instalarea necorespunzatoare a centralelor termice sau a usilor de evacuare in caz de incendiu, care fie sunt prea putine, fie prea mici, fie se deschid spre interior si nu spre exterior, asa cum prevede legea. Fata de anii trecuti, numarul unitatilor de invatamant neautorizate in ceea ce priveste securitatea la incendiu a scazut la jumatate. In 2016, in judetul Galati se inregistrau 79 de gradinite, scoli si licee fara autorizatie de la pompieri.

In judeţul Galaţi sunt aproximativ 600 de cladiri care aparţin unor unitaţi de invaţamant in care studiaza circa 90.000 de elevi şi preşcolari.

Sursa: Mediafax

Citeste si 12 scoli au fost dotate cu o platforma de jocuri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here