De doua ori mai multe traumatisme dentare in timpul verii la copii

Imagine de bigbear de la Pixabay

Copiii tind sa sufere de doua ori mai multe traumatisme dentare in timpul verii, comparativ cu restul anului, potrivit unui studiu*. Activitatile sportive si cele in aer liber atrag si accidente ce se pot solda cu pierderea dintilor. Conform statisticilor, prezentarea in clinica, in decurs de o ora de la traumatism, creste sansa de reusita a tratamentului cu cel putin 50%, daca parintii se adreseaza medicului stomatolog pediatru specializat exclusiv in lucrul cu copiii si in tratamente dentare adaptate acestora.

Citeste si Ce este de facut in cazul traumatismelor dintisorilor de lapte

Perioada a vacantei si a activitatilor desfasurate cu precadere in aer liber, vara este si anotimpul in care leziunile si situatiile de urgenta dentara cresc. Specialistii atrag atentia ca dintii pot fi afectati chiar si in cazul unor activitati sportive recreationale obisnuite (fotbal, baschet, mersul cu patinele cu rotile, cu bicicleta, la piscina, in locul de joaca etc.) ori in urma unei lovituri accidentale la nivelul fetei sau in zona maxilarului. Dintele poate deveni mobil, poate fi impins partial sau complet in gingie sau poate chiar iesi complet din alveola (avulsie dentara).

Semnele care impun vizita de urgenta la medicul stomatolog pediatru sunt: durere sau sensibilitate (la cald, rece sau presiune), dinte fracturat, mobilizat sau desprins, sangerare pentru mai mult de 10 minute, dificultate la inghitire, respiratie greoaie, febra sau semne de inflamatie. In functie de traumatism, unii copii au nevoie de radiografii si teste specifice, in urma carora medicul poate observa daca exista fracturi ale osului, leziuni ale radacinii sau ale tesuturilor.

Problema traumatismelor dentare la copii si adolescenti este una foarte serioasa ce nu trebuie neglijata sub nicio forma de catre parinti. Ele duc la mutilarea sistemului stomatognat si la perturbarea dezvoltarii normale a acestuia si sunt deseori motivul primei vizite intr-un serviciu de urgenta, preferat fiind un serviciu specializat in medicina dentara pediatrica. Exista doua varste critice la care frecventa traumatismelor este mai mare: 1-3 ani si 10-12 ani. Daca in dentitia temporara predomina luxatiile, in cazul celei permenente intalnim adesea fracturi dentare. Fiind o urgenta stomatologica, prognosticul unui dinte traumatizat depinde aproape in totalitate de doi factori: timpul de interventie si corectitudinea tratamentului. Din nefericire, lipsa de informare in randul parintilor, a cadrelor didactice, a antrenorilor sportivi, dar si a cadrelor medicale duce adesea la amanarea si abordarea superficiala a acestei patologii. Intotdeauna am afirmat si sustin cu tarie faptul ca informarea parintilor privind prevenirea traumatismelor dentare la copiii cu risc crescut ar trebui sa faca parte din vizita regulata la cabinetul de stomatologie pediatrica. In Romania facem de atatia ani profilaxia cariei dentare, insa tabloul clinic rezultat in urma unui traumatism este mult mai impresionant si mai grav decat ne-am imagina. De aceea, apare logic intrebarea: de ce nu facem profilaxia traumatismelor dentare? De aici a rezultat necesitatea unei asemenea campanii de informare si constientizare a parintilor asupra mijloacelor de prevenire a traumatisemlor dentare, organizata impreuna cu cel mai performant grup de clinici de stomatologie pediatrica din tara noastra”, spune Prof. Dr. Alexandru Ogodescu, Medic primar in ortodontie si ortopedie dento-faciala, pedodontie, Medical Advisor DENT ESTET 4 KIDS.

 Citeste si Dintisorii bebelusului: cand si cum apar?

Un procent de pana la 3% din totalul leziunilor la nivelul danturii se soldeaza cu pierderea dintelui (avulsie dentara), una dintre cele mai grave leziuni dentare, iar prognosticul depinde foarte mult de masurile care se iau pe moment sau la scurt timp de la producerea traumatismului. Traumatismele dentare au nevoie de tratament de urgenta si nu trebuie temporizate, deoarece pot aparea atat complicatii locale, cat si generale. Pe langa afectarea functionalitatii, a fizionomiei, a mugurilor dintilor permanenti (in cazul traumatismelor provocate la nivelul dintilor temporari), acestea produc si efecte de ordin estetic si emotional pentru copil. Iar efectele pe termen lung ale traumatismelor sunt cu atat mai severe cu cat varsta copilului este mai mare. Spre exemplu, daca un copil sufera un astfel de traumatism la dintii permanenti, acesta ramane fara o solutie de inlocuire a dintelui cel putin pana la varsta de 18 ani, cand se poate lua in calcul inserarea unui implant dentar. In acest timp, lipsa dintelui poate provoca anomalii in dezvoltarea oaselor maxilare, probleme de masticatie si de vorbire, dar si traume emotionale.

Dr. Oana Taban_CEO Dent Estet

Ne bucura sa constatam ca eforturile noastre comune de educare au generat o evolutie pozitiva a comportamentului parintilor fata de sanatatea orala a copiilor. Tot mai multi dintre ei inteleg importanta tratarii celor mici de catre echipe specializate in tratamentul si comunicarea cu copiii. Acesta este motivul pentru care in anul 2009 am adus in Romania stomatologia pediatrica facuta la standarde de excelenta in mediul privat, o premiera atat in tara noastra, cat si in Europa de Est. In ultimii zece ani, am investit continuu in formarea intregii echipe, de la asistente si medici, pana la personalul de la receptie, urmarind intotdeauna respectarea unor protocoale stricte in lucrul cu copiii. Consideram ca este un domeniu caruia trebuie sa ii acordam o atentie deosebita si suntem onorati sa avem sprijin academic de acest nivel”, spune dr. Oana Taban, CEO & Fondator DENT ESTET.

Statistici internationale arata ca aproape 50% dintre copii sufera un traumatism dentar in perioada copilariei, multe dintre aceste situatii putand fi prevenite. Asociatia Americana de Stomatologie precizeaza ca 5 milioane de dinti sunt pierduti anual in urma traumatismelor dentare. Mai mult decat atat, 34% din cei care practica un sport sufera astfel de accidente dentare. Mai mult, potrivit Academiei Americane de Stomatologie Pediatrica, 33% dintre adulti au experimentat traumatisme asupra dintilor permanenti, majoritatea dintre acestea avand loc inainte de varsta de 19 ani.

Preventia este esentiala in evitarea leziunilor dentare

Pentru orice copil care practica un sport sau activitati in aer liber, este recomandata purtarea unor gutiere de protectie personalizate, cele mai eficiente fiind cele personalizate in cabinetul medicului stomatolog pediatru. Acestea protejeaza dintii copilului si pot preveni traumatismele dentare.

La nivelul dintilor de lapte, cele mai comune accidente sunt mobilizarea, dislocarea sau fracturarea dintilor frontali. In aceste situatii, interventia medicala trebuie sa fie concentrata asupra protejarii dintelui permanent care deja se formeaza in os. Malformatii la nivelul danturii, dinti care nu pot erupe adecvat din gingie sau tulburari de eruptie dentara sunt doar cateva dintre consecintele care pot aparea ca urmare a unor complicatii severe la nivelul dintilor de lapte sau a osului alveolar. Pierderea prematura a dintilor de lapte poate cauza mutarea sau orientarea incorecta a dintilor permanenti, fapt ce poate necesita tratamente complexe si indelungate in perioada adolescentei. In cazul unui dinte de lapte avulsionat, replantarea acestuia nu este necesara, deoarece riscul de ranire a mugurelui dintelui permanent in curs de dezvoltare este ridicat.

La nivelul dentitiei definitive, reusita in cazul unui traumatism dentar depinde de timpul scurs de la momentul accidentului si pana la interventie. Replantarea dintelui avulsionat este, de cele mai multe ori, alegerea cea mai potrivita, dar nu se poate efectua intotdeauna imediat. Un plan de interventie si de tratament de urgenta sunt importante pentru un prognostic potrivit. Repozitionarea in alveola poate salva cu succes dintele, insa dintii replantati au sanse mai mici de supravietuire pe termen lung si unii pot fi chiar pierduti sau extrasi pe parcurs.

Citeste si Primii dinti. Imunitatea in perioada eruptiei dentare

*studiu realizat de clinicile DENT ESTET 4 KIDS

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here