Ce este de facut in cazul traumatismelor dintisorilor de lapte

Pe masura ce vremea se incalzeste, timpul petrecut de copiii nostri in aer liber incepe sa se prelungeasca. Vedem din ce in ce mai multe biciclete, role, mingi si skateboard-uri. Din pacate nu vedem la fel de mult echipament de protectie… Asadar, odata cu genunchii si coatele julite, creste si riscul de trauma dentara la copii de varsta mica. Ce este de facut in cazul traumatismelor dintisorilor de lapte?

Vezi si Ce este de facut in cazul traumatismelor dintisorilor de lapte

Trauma dentara implica deteriorarea dintilor si a mucoaselor in mai multe forme. Frecvent, formele usoare de trauma dentara care are loc la scoala sau la locul de joaca trec neobservate de catre parinte, fiind descoperite ulterior, la un control dentar de rutina.

Ce este de facut in situatia in care copilul a suferit un astfel de accident, cum trebuie sa intervina parintele si ce solutii are medicul, toate aceste informatii ne sunt oferite de Cristina Mandrescu, pedodont.

Cristina Mandrescu, pedodont

Aproape 50% dintre copii vor avea un accident dentar in copilarie sau o trauma la nivelul cavitatii bucale. Cel mai des, astfel de accidente apar in relatie cu joaca, cand copilul cade cu gura pe o suprafata dura sau este lovit in fata de un obiect care se deplaseaza rapid (de exemplu minge sau balansoar). In marea majoritate a situatiilor, aceste accidente nu pun viata in pericol, doar in cazuri exceptionale copilul poate dezvolta complicatii care pot sa il afecteze pe termen lung. Cel mai des acestea sunt legate de aspectul estetic, modificarea fizionomiei si increderea in sine.

Pentru ca exista doua dentitii (de lapte si permanenta), exista si management diferit al traumelor lor. Sa nu uitam ca apexul (varful radacinii) dintelui de lapte se afla in raport foarte strans cu mugurele dintelui definitiv care va erupe in locul lui. Malformatia dentara, dintii inclusi si intarzieri ale eruptiei sunt des asociate cu traumatismul dintilor de lapte.

De multe ori parintii ma intreaba daca a fost lezat un dinte de lapte sau unul definitiv. Dintii definitivi erup la 6 ani si sunt mult mai voluminosi decat cei de lapte. In cele ce urmeaza voi detalia cele mai frecvente probleme si modul de abordare.

Vezi si Dintii puternici cu alimente sanatoase se tin

Trauma dintilor de lapte

Cel mai frecvent accident la copilul mic este dislocarea dintilor frontali.  Un dinte de lapte care se misca poate fi imobilizat de catre pedodont sau lasat pur si simplu in pace daca nu interfereaza cu ocluzia. Daca dintele s-a fracturat in mai multe bucati sau nu lasa mandibula sa ocluda corect, se prefera extractia lui. Mare atentie la dintii foarte foarte mobili: copilul poate sa ii aspire si sa se sufoce. Este imperativ sa mergeti la un medic pedodont pentru a imobiliza sau extrage dintele!

Daca dintele de lapte e complet avulsionat (a sarit din alveola), nu incercati sa il puneti la loc. Puteti deteriora mugurele dintelui permanent subiacent. In plus, pana la varsta de 6 ani, lipsa unui dinte din fata nu va deranja dezvoltarea limbajului sau dezvoltarea dintelui permanent. Pot aparea probleme legate de spatiul ramas pe care o sa il ocupe dintele definitiv in momentul eruptiei, dar se rezolva usor ortodontic,  cand e cazul.

In cazul dintilor de lapte fracturati trebuie sa mergeti urgent la un medic pedodont. Acesta va determina daca osul alveolar sau nervul si vasele de sange ale dintelui au fost deteriorate. In functie de rezultatul examinarii tratamentul poate include netezirea muchiilor taioase ale fracturii, scoaterea nervului sau refacerea cu compozit a dintelui fracturat.

Vezi si Cum sa ai grija de dintii copilului

Autor: Laura Bogaciu

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here