Un medic roman considera ca tratarea ambliopiei se poate face la orice varsta, nu doar pana la 7 ani si a demonstrat-o folosind terapia vizuala. Ce tulburari de vedere si de invatare pot fi tratate prin terapie vizuala, aflati in cele ce urmeaza.
Citeste si 25% dintre scolari sufera de tulburari de vedere
In urma cu 10 ani, dr. Alexandru Dimitriu a porni pe un drum nebatatorit in domeniu neuro-oftalmologiei si a neurostiitelor. Cele doua domenii, aproape deloc exploatate in Romania in folosul pacientilor i-au dat doctorului Dimitriu posibilitatea sa obtin satisfactii profesionale deosebite. Pentru inceput, el s-a nisat pe diagnosticarea si tratarea pacientilor cu ambliopie si strabism pentru ca apoi sa abordeze in cel mai profesionist mod toate tulburarile de vedere binoculara.
De zeci de ani, in toate tratatele de oftalmologie ambliopia, indiferent de cauza ei (anizometropica, de fixatie, privativa sau mixta), este considerata o afectiune incurabila dupa varsta de 7 ani, considerand ca la aceasta varsta vederea copilului este deja formata si ca prin terapia vizuala de neuro-stimulare creierul nu mai poate face noi conexiuni pentru a putea folosi ochiul ambliop (ochiul lenes). Ca o paranteza, trebuie sa precizam ca ambliopia (ochiul lenes) este o afectiune in care ochiul este sanatos din punct de vedere anatomic insa, din cauza unui viciu de refractie (hipermetropie, miopie, astigmatism) sau a unei deviatii a ochiului spre interior sau exterior (strabism convergent sau divergent) creierul a refuzat sa mai foloseasca imaginea deficitara primita de la el suprimandu-l. Astfel, pacientul a fost nevoit sa isi foloseasca doar imaginea unui singur ochi (cel care furniza creierului o imagine corecta) dezvoltand, in timp, deficiente ale celor trei faze ale vederii binoculare, perceptia simultana, fuziunea si vederea stereoscopica.
Citeste si Depisteaza la timp tulburarile de vedere!
Cu toate postulatele anacronice din tratatele de oftalmologie si ghidat de noile descoperiri in neurologie si neurostiite care releva existenta neuroplasticitatii cerebrale inclusiv la varsta adulta, Dr. Alexandru Dimitriu si-a continuat studiile si munca in domeniul terapiei vizuale pentru recuperarea ambliopiei si a strabismelor cu unghi mic. Asa cum era de asteptat, perseverenta sa a dus la rezultate fantastice, iar astazi la clinica pe care a fondat-o, Clinica Optisan din Zalau, ajung pacienti din intreaga tara si din Europa.
Succesul terapiei vizuale in diferite afectiuni ale vederii, incepand de la insuficienta de convergenta si pana la cazuri de strabism este certificata de procentul mare de pacienti care si-au recuperat vederea indiferent de varsta.
O persoana care a avut poate o viata intreaga doar o vedere monoculara este socata cand, in urma recuperarii totale sau partiale a vederii unuia dintre ochi si a restabilirii vederii binoculare percepe intr-un mod nou, mult mai eficient toate aspectele vietii de zi cu zi. Pentru ca, in ceea ce priveste vederea, nu este importanta doar acuitatea vizuala (adica cantitatea de vedere pe care o ai cu fiecare ochi, ci mai ales calitatea ei si felul in care cei doi ochi functioneaza in echipa ajuntandu-ne sa percepem in mod corect fiecare stimul vizual pe care il primim din mediul inconjurator. Stiti cu siguranta ca 70% dintre stimulii care vin din mediu si care ne ajuta sa relationam cu el si cu societatea ajung la creier cu ajutorul vederii!
Boala ,,ochiului lenes” poate fi tratata si la copiii peste 7 ani
Terapia vizuala pe care o promoveaza Clinica Optisan, binecunoscuta in toata Romania si din ce in ce mai vizibila in Europa, de unde tot mai multi pacienti vin la Zalau pentru terapie, inseamna un set de tehnici noi care recupereaza bolnavi care sufera de diverse boli despre care inca multi specialisti se incapataneaza sa sustina ca sunt incurabile; si nu vorbim aici numai despre ambliopie, boala ”ochiului lenes” despre care toti specialistii sustin ca se poate trata numai pana la varsta de 7 ani, dupa aceea vederea fiind definitiv pierduta.
Dr. Dimitriu considera, printre putinii in lume, ca tratarea ambliopiei se poate face la orice varsta, cazurile clinicii insumand nenumarati pacienti adulti. Confirmarea anecdotica a acestui crez a venit de la profesorii americani care, in discutia cu noi, la o manifestare de specialitate din Kansas City, au afirmat: ,,Limita superioara de varsta pentru terapia vizuala in ambliopiei este moartea!” Acest concept umple de indignare pe multi specialisti, dar pentru noi conteaza mai putin ce cred altii atat timp cat nu ne pot contrazice cu argumente stiintifice altele decat niste concepte depasite, vechi de peste 100 de ani. Apropo, chestia cu limita de terapie de sapte ani privind tratamentul ambliopiei tine de la inceputul secolului XX, din 1906, cand un autor a afirmat: ,,Cainele batran nu poate fi invatat cu trucuri noi – un fel de ,,calul batran nu se invata la ham”. Deci nici ambliopia peste 7 ani nu mai poate fi tratata. Autorii ulteriori au preluat aceasta ”glumita” decenii la rand si, astfel, in mod inexplicabil pentru noi, nu au pus-o la indoiala. Contestatarii dogmei nu sunt bine vazuti. Asta nu l-a impiedicat pe dr. Alexandru Dimitriu sa puna la indoiala valabilitatea asertiunii iar de acolo totul este istorie.
In cadrul consultatiei efectuate de dr. Alexandru Dimitriu, pacientilor le sunt evaluati toti parametri oftalmologici. Abordarea pacientului se face in mod total diferit fata de orice cabinet oftalmologic in care a mai intrat. Cazul este evaluat din punct de vedere a sanatatii anatomice si fiziologice a ochilor, a vederii binoculare care priveste functionarea celor doi ochi in echipa dar si a abilitatilor psihologice si psiho-sociale a pacientului, pentru ca in echipa de evaluare un rol il are si psihologul. Abia dupa evaluarea complexa a pacientului se stabileste protocolul de terapie vizuala, personalizat pe diagnostic si, mai ales, pe abilitatile vizuale si psiho-sociale ale pacientului.
Terapia vizuala eficienta in recuperarea tulburarilor de invatare ale copiilor
Plaja de cuprindere a terapiei vizuale este deosebit de vasta, cuprinzand, printre altele, o sumedenie de manifestari ale copilului care prezinta tulburari de citire si invatare, ale celor cu ADHD, boala tot mai raspandita nu numai la noi, boli care impiedica adultii sa-si practice meseria (soferi, aviatori, muncitori de toate categoriile etc.), pacienti care au suferit de traumatisme cerebrale in urma carora au ramas cu tulburari de vedere.
In urma colaborarii cu specialisti americani (in SUA terapia vizuala de foloseste pe scara larga in mai multe tipuri de afectiuni), dr. Alexandru Dimitriu a demarat extinderea activitatii si a terapiei vizuale in domenii ca recuperarea tulburarilor de invatare ale copiilor (dislexii, discalculii, disgrafii) si recuperarii tulburarilor vizuale dupa accidente vasculare cerebrale sau traumatisme craniene.
Citeste si 1 din 10 copii sufera de tulburari de invatare
Autor: Daniela Fizesan, psiholog