Depisteaza la timp tulburarile de vedere!

Imagine de James Timothy Peters de la Pixabay

Copiii trebuie permanent monitorizati de catre parinti si de medicul pediatru, pentru ca numeroase afectiuni pot fi prevenite sau stopate daca sunt identificate corect in copilarie. Iar astazi discutam despre tulburarile de vedere.

La nastere, vederea copilului este slaba, dar se dezvolta pana in jurul varstei de 6-9 ani. In egala masura, in aceasta perioada se pot dezvolta tulburari de vedere, iar copilul poate sa nu le observe pentru ca nu are termen de comparatie. De aceea, parintii trebuie sa il duca la consult oftalmologic de rutina, pentru a afla daca exista diverse afectiuni oftalmologice ce pot fi rezolvate daca sunt descoperite la timp.

Primul consult oftalmologic este recomandat sa se faca in jurul varstei de 1 an, iar acest lucru doar daca pana atunci totul pare in regula. In mod normal, la nastere medicul pediatru trebuie sa examineze ochii nou-nascutului, iar dupa acest moment, este datoria parintilor sa observe orice modificare in comportamentul copilului. Exista diverse afectiuni, care pot atrage atentia parintilor sau altor persoane din anturajul copilului, dar exista si afectiuni ce pot trece neobservate. In cazuri speciale, se poate recomanda consultul oftalmologic la sugarul de pana intr-un an.

Varsta de 3 ani este cea mai potrivita pentru cel de-al doilea consult oftalmologic, pentru ca se poate colabora cat de cat cu copilul si este de datoria medicului sa incerce sa dezvolte o relatie de buna comunicare. Daca se descopera vreo afectiune oftalmologica, avem la dispozitie o perioada lunga de timp pentru a incerca remedierea problemei.

Unele semne te pot induce in eroare

Nu intotdeauna este usor de depistat o afectiune la un copil mic pentru ca semnele, mai ales in cazul vederii deficitare, apar rar si sunt greu de sesizat. Tie iti revine de fapt rolul principal in stabilirea unui diagnostic pentru ca o vizita la medic de cateva minute nu poate scoate in evidenta intotdeauna un pericol.

Exista afectiuni care provoca o slaba dezvoltare a vederii copilului, dar acestea nu se manifesta decat atunci cand copilul este introdus intr-o comunitate mai mare, cum este gradinita sau scoala si va spune ca nu vede la tabla sau nu distinge anumite obiecte. Dar, pana atunci, parintele trebuie sa previna evenimentele nedorite, luand in calcul ca posibile semne ale unei afectiuni oftalmologice sunt pupila alba, ochi rosu, deviatie strabica, adica micutul se uita stramb. Mai pot fi cazuri in care apar dureri si din aceasta cauza copilul plange si se freaca la ochi. Un alt semn ca ceva nu este in regula este cand se observa ca micutul nu fixeaza obiectele cu privirea sau nu urmareste lumina. Exista si afectiuni oftalmologice cu care copilul se poate naste, intre care cataracta, glaucomul, strabismul congenital, tumorile intraoculare. Printre afectiunile care se pot dezvolta pe parcurs se numara strabismul, tumorile intraoculare si ambliopia.

Ce altceva trebuie sa te faca sa iti duci copilul la un consult de rutina?

Daca in familie exista antecedente de afectiuni oftalmologice precum miopie, hipermetropie, astigmatism, strabism, cataracta congenitala, retinoblastom, glaucom congenital, s.a.m.d., controlul trebuie facut mai devreme. Medicamentele, traumatismele, mediile toxice mai pot fi cauze responsabile de aparitia unor afectiuni oculare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here