O noua atentionare a venit, recent, din partea europeana a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (presc. WHO/EUROPE/OMS). Doua investigatii arata cum majoritatea produselor alimentare sunt etichetate ca find „potrivite bebelusilor sub sase luni de viata”, iar cele mai multe dintre acestea contin niveluri ridicate de zahar ceea ce poate duce la aparitia cariilor dentare si a obezitatii.
De asemenea, recomandarea OMS este ca bebelusul, in primele sase luni, sa fie exclusiv alaptat. OMS a dezvoltat o metodologie pentru identificarea produselor alimentare din comert, destinate bebelusilor si copiilor mici colectand informatii precum valoarea nutritionala a produselor, gramajul, impachetarea sau promovarea.
Astfel, prin aceasta metodologie s-au analizat datele a 7955 de produse alimentare destinate sugarilor si copiilor mici (n.r. mancare solida si lichida) din cadrul a 516 magazine aflate in cele patru orase europene, precum Viena (Austria), Sofia (Bulgaria), Budapesta (Ungaria) si Haifa (Israel), in perioada noiembrie 2017 – ianuarie 2018.
Citeste si Mancarica la borcanel, da sau nu pentru bebe?
In fiecare dintre orasele europene, o majoritate semnificativa dintre produse, variind intre 28 si 60%, au fost etichetate ca fiind potrivite pentru bebelusii mai mici de sase luni. Conform WHO, producatorii nu ar trebui sa eticheteze niciun substituent al laptelui mamar ca fiind potrivit pentru consum in cazul sugarilor care au cateva luni de viata.
Pe de alta parte, in trei dintre orasele mentionate, mai mult de jumatate dintre produsele alimentare au avut un procent de 30% de calorii, provenite din totalul de zaharuri. Aromele si zaharul adaugate pot afecta preferintele copiilor care vor prefera, mai degraba, alimentele dulci.
Zaharul sanatos din fructe si legume este mult mai potrivit pentru bebelusi decat zaharul continut de piureurile comerciale, sucuri, smooth-uri, iaurt si alte deserturi.
Totodata, in 2013 Organizatia a initiat un Profil-model nutritional (engl. NPM) pentru copiii cu varsta cuprinsa intre sase luni si trei ani. Aceasta lucrare vine in sprijinul institutiilor guvernamentale care pot decide ce produse alimentare pot fi promovate in randul parintilor ai caror copii intra in acea categorie de varsta.
Specialistii atrag atentia ca nivelurile mari de zahar predispun, mai tarziu in viata copilului, la obezitate si la carii dentare.
Citeste si Cele mai bune 10 alimente pentru bebelusi
Autor: Andreea Borcila