Fainoasele sunt esentiale in diversificare

Din momentul in care copilul trece la etapa de diversificare, fainoasele ocupa un loc important in cresterea si dezvoltarea lui. Acestea sunt alimente pe baza de amidon, o importanta sursa de glucide, cu un continut ridicat de vitamine proteine si fibre alimentare, motiv pentru care sunt considerate esentiale in dieta celui mic si printre primele introduse in aceasta.

Insa, ca in cazul oricarui alt aliment, oricat de benefic ar fi el, este necesar sa fie evitat un consum excesiv, irational. Fainoasele sunt totusi alimente sarace in calciu si fier, iar un consum exagerat – in detrimentul alimentelor care contin cele doua minerale esentiale – poate predispune la anemie si/sau rahitism. O alegere atenta a fainoaselor oferite copilului si un consum echilibrat sunt cele doua conditii de baza care trebuie indeplinite pentru o crestere sanatoasa.

In categoria fainoaselor intra mai multe alimente, iar alegerea celor mai bune pentru copil poate deveni dificila atunci cand nu stii care sunt cele indicate. Cand vorbim despre cereale ne referim la o intreaga gama de alimente, dar specialistii in nutritie le separa clar, in doua categorii mari, distincte. Prima este cea a cerealelor ”clasice” precum graul, orezul, porumbul, ovazul si secara, incluzand si produsele care rezulta din prelucrarea acestora (fainurile de orice tip, painea si pastele fainoase, cerealele pentru mic dejun). Cealalta categorie este cea a unor alimente care nu sunt cereale insa se prepara la fel ca acestea, avand avantajul de a fi deosebit de valoroase din punct de vedere nutritional. In aceasta categorie intra quinoa, meiul, amarantul si hrisca.

Stiai ca…

… painea poate fi introdusa in alimentatia copilului la varsta de 7-8 luni?

Quinoa contine o proteina completa, care se digera mai usor decat proteina din carne si are un continut mult mai mic de grasime decat aceasta. Este foarte bogata in calciu, fier, vitamina E, folati si aminoacizi esentiali. De precizat ca NU contine gluten! Quinoa poate fi oferita copilului dupa varsta de 8 luni, asociata cu legume sau fructe.

Meiul este considerat un aliment dietetic datorită lipsei de gluten, are un gust mai dulce decat graul, ceea ce il face si mai placut. Sub forma de boabe poate fi preparat ca pasat ori fiert si adaugat in supe, iar macinat fin este excelent pentru a obtine piure.

Amarantul este bogat intr-o proteina de inalta calitate (lizina), necesara pentru refacerea tesuturilor si producerea de anticorpi. Contine vitamina E, calciu, magneziu, fosfor, mangan, fier si fibre si este o sursa foarte buna de acizi grasi poinesaturati. NU contine gluten si este usor digerabil. Se poate consuma fiert, ca si orezul, ori sub forma de faina de amarant. Ca si quinoa, se poate introduce in alimentatia copilului dupa varsta de 8 luni.

Hrişca, FARA gluten si ea, este o sursă bogata de proteine vegetale, mangan, cupru, magneziu si fibre. Se poate oferi copilului cu varsta mai mare de 8 luni, sub forma de faina, ca ingredient in diverse retete.

Orezul, prima optiune

Pentru inceputul diversificarii, nutritionistii recomanda in special faina de orez, adaugata piureului de fructe sau legume, in lapte ori iaurt. Este un fainos usor asimilabil si nu contine gluten.

Dr. Ulmeanu Alexandru, pediatru Medsana

”Introducerea fainoaselor in alimentatia copiilor este in stransa legatura cu varsta la care se incepe diversificarea. De obicei ele sunt introduse sub forma cerealelor pe baza de orez inainte de varsta de 6 luni, ulterior se pot introduce si fainoasele cu gluten (grau, orz, ovaz, secara). Cerealele de obicei se pot combina fie cu lapte, fie cu piureul de fructe”, este de parere dr. Alexandru Ulmeanu, medic primar pediatru, Centrul Medical Medsana .

 Diversificarea nu trebuie inceputa inaintea varstei de 4 luni in cazul copiilor hraniti pe baza de lapte-formula si 6 luni pentru cei alaptati. Dupa varsta de 4 luni, copilului ii pot fi oferite cereale precum orez, ovaz, porumb (malai), orz si de abia mai tarziu grau, deoarece poate genera alergii. Oricum ar fi, se impune respectarea regulii celor 4 zile inaintre introducerii unui aliment nou. Dupa varsta de 6 luni pot fi oferite copilului cereale integrale.

Autor: Laura Bogaciu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here