Bebelusul este predispus la aparitia cariilor dentare inca de cand ii apar dintisorii, adica in jurul varstei de sase luni. In cel mai rau caz, sugarul si copilul mic (intre unu si trei ani) pot experimenta o deteriorare severa a dintilor care nu mai pot fi salvati si, astfel, va fi nevoie sa fie inlaturati. Vestea buna este ca deteriorarea dintilor, adica acele carii dentare, pot fi prevenite. Cu cat copilul va creste, cu atat mai mult se vor dezvolta si gingiile lasand loc aparitiei dintilor permanenti.
Cum sa cureti dintisorii bebelusului si copilului mic?
Incepe prin a curata gingiile nou-nascutului inca din primele zile dupa nastere cu un material curat si moale. Primii patru dintisori din fata incep, de obicei, sa apara in jurul varstei de sase luni, insa nu este valabil pentru toti copiii existand si varianta in care primii dintisori sa apara undeva intre 12 si 14 luni de viata, potrivit Asociatiei Americane de Dentitie „Mouth Healthy” (presc. ADA).
Citeste si Igiena personala la gravide, mamici, bebelusi si copii
Pana cand copilul nu va fi capabil sa se spele pe dintisori de unul singur, continua sa-i cureti tu de doua ori pe zi cu o periuta de dinti pentru copii si cu o cantitate de pasta de marimea unui bob de mazare. Atunci cand copilului i se misca doi dintisori, poti incepe sa-i speli, usor, intre ei.
In cazul copilului sub trei ani, poti spala dintisorii micutului in care ai pus o cantitate de pasta de dinti cu fluor de marimea unui bob de orez.
In cazul copilului intre trei si sase ani, te poti folosi de o cantitate a pastei de dinti de marimea unui bob de mazare.
Miruna Ioani, medic stomatolog si blogger, intr-un interviu acordat coachului Florina Badea, pe pagina sa de blog, explica urmatorul lucru:
„De la aparitia primului dinte incepem sa folosim pasta in cantitate asemanatoare cu un bob de orez. Gandeste-te ca ai de curatat un singur dinte, poate doi, cu acea cantitate. Restul va fi inghitit. Pe masura ce apar alti dinti, crestem cantitatea. Dupa varsta de doi, trei ani, cand copilul are deja toti dintii in gura, va fi nevoie de un bob de mazare aproximativ ca si cantitate de pasta de dinti”.
Totodata medicul stomatolog precizeaza ca pastele de dinti pentru bebelusi sunt de doua feluri, cu fluor si fara fluor. Deoarece acestia nu stiu inca sa inghita, sunt recomandate pastele cu 0,500 sau 1000 ppm (n.r. parti per million) fluor.
„Eu recomand pentru bebelusi pasta de dinti fara fluor sau cu maximum 500 ppm”, este de parere dr. Miruna Ioani.
Atunci cand incepe eruptia dentara, sunt si bebelusi care devin iritabili, au dificultati ale somnului, isi pierd apetitul si balesc mai mult decat de obicei. De asemenea, aparitia diareei, febrei si eczemei nu sunt semnale normale in cazul eruptiei dentare. Prin urmare, daca cel mic se confrunta cu astfel de probleme cel mai bine este sa stai de vorba cu medicul specialist.
Citeste si Igiena gravidei
Fluorul
Este un element natural, foarte raspandit in natura. Unele dintre alimente si surse de apa contin fluor. Daca bei apa fluorurata, periajul regulat cu o pasta de dinti fluorurata este suficient pentru mentinerea sanatatii dentare atat la adulti, cat si la copii.
Cat despre vizita la medicul stomatolog, imediat dupa ce dintisorii au aparut ar trebui efectuata vizita. Specialistii recomanda ca prima vizita la dentist sa fie in primele sase luni de la aparitia dntilor, dar nu mai tarziu de prima zi de nastere a bebelusului.
Un rezumat al aparitiei si caderii dintisorilor la bebelus si copilul mic
Dintisorii de sus
Incisivul central – eruptie (8-12 luni) – cadere (6-7 ani);
Incisivul lateral – eruptie (9-13 luni) – cadere (7-8 ani);
Caninul – eruptie (16-22 luni) – cadere (10-12 ani);
Primul molar – eruptie (13-19 luni) – cadere (9-11 ani);
Molarul second superior – eruptie (25-33 luni) – cadere (10-12 ani);
Dintisorii de jos
Molarul secund inferior – eruptie (23-31 luni) – cadere (10-12 ani);
Primul molar – eruptie (14-18 luni) – cadere (9-11 ani);
Caninul – eruptie (17-23 luni) – cadere (9-12 ani);
Incisivul lateral – eruptie (10-16 luni) – cadere (7-8 ani);
Incisivul central – eruptie (6-10 luni) – cadere (6-7 ani);
Citeste si Expunerea copilului la animalele din curte aduce beneficii sistemului sau imunitar
Autor: Andreea Borcila