Cand vin zilele calduroase de vara, printre primele intrebari pe care le punem, ca parinti, sunt cele care au legatura cu produsele anti-tantar. Ca modalitate de aplicare, ce tipuri de repelenti impotriva muscaturilor de insecte sunt potrivite bebelusului, dar si copilului mai mare? Pentru cele mai bune informatii, Superbebe.ro a luat legatura cu medicul primar dermatolog, Mihaela Leventer.
Exista produse impotriva muscaturilor de insecte in functie de zona cu probleme?
Exista produse antimuscatura de tantar in special care pot fi folosite, punctual, pe zona afectata, ca de exemplu <<stiloul>> care contine substanta care reduce senzatia de mancarime si de inrosire. Acest tip de aplicator poate fi folosit pe fata, dar pentru leziunile corporale sunt mai utile fie produsele sub forma de gel calmant, spray sau crema.
Ce tratament medicamentos se poate lua in urma intepaturilor de insecte?
Daca reactia locala dupa intepatura de insecta este puternica se recomanda de obicei antialergice pe cale orala si o solutie locala calmanta sau o crema cortizonica. Uneori este nevoie chiar de cortizon injectabil ca in cazul intepaturii de albina, viespe, paianjen mai ales la alergici. Aceasta poate constitui o urgenta medicala.
Citeste si Sfaturi pentru vacanta de la dr. Iolanda Vivisenco, pediatru la Centrul Medical Medsana
Exista produse in functie de intensitatea durerii si tipul de rana?
Alegerea medicatiei locale tine cont de tipul de leziune cutanata (adica de rana). Daca este vorba de inrosire si de mancarime, se aleg produse dermocosmetice cu aceasta destinatie. Daca apare necroza ca in cazul intepaturilor de paianjen se aplica un unguent cu antibiotic si apoi cu cortizon. Medicamentele locale vor fi recomandate de medic! Pacientul poate reduce durerea cu compresa rece, gheata aplicata local si va evita aplicarea altor leacuri babesti ca sare, frunza de varza etc pentru ca vor suprainfecta rana”.
Exista o dieta/un regim pe care trebuie sa o/sa il urmeze o persoana muscata de insecte?
Nu se impune un regim alimentar la intepatura de insecta cu exceptia cazurilor de edem Quinque ( umflarea rapida a buzelor, a fetei) cand se administreaza cortizon injectabil si se restrictioneaza adaosul de sare.
Care sunt indicatiile/contraindicatiile administrarii de Paracetamol si Ibuprofen in cazul muscaturilor de insecte?
Se poate administra Paracetamol in intepatura de insecta pentru ca reduce inflamatia, cu exceptia reactiilor alergice importante ca edemul Quinque, unde antiinflamatoarele amintite sunt prohibite. Ele le sunt interzise pacientilor care au un istoric de alergie la ele.
Exista produse in functie de tipul de tantari?
Nu exista produse repelente pentru speciile diferite de tantar, ci pentru familia de insecte, in ansamblu. Exista in schimb produse si pentru alte insecte, cum ar fi capusa sau plosnite.
Cum se pot preveni muscaturile de insecte in cazul copiilor? Aveti recomandari diferite in functie de varsta?
Copii sunt vulnerabili la intepaturile de insecta si fac, de obicei, reactii locale mai <<spectaculoase>>. In farmacii exista produse special destinate pielii de bebelus sau de copil mai mare precum si diferite forme de aplicare: gel, crema, roll-on, creion, spray, plasture care se pot aplica direct fie pe locul muscaturii, fie in scop protector, ca repelent. Pentru copii, insa, cred ca este mai bine sa se foloseasca repelentul ambiental sub forma de pastile care se pun in aparat sau ca vaporizator si nu cele care se pun pe haine sau direct pe piele. Pentru nou nascuti exista plase care invelesc caruciorul sau patutul.
Substantele active din repelentii impotriva muscaturilor de insecte sunt eficiente pentru copii sau daunatoare?
Repelentul este o substanta toxica pentru insecte si pentru piele si poate genera alergii, de aceea este de evitat utilizarea celor care se aplica direct pe piele la copilul sub sapte ani.
Ce parere aveti despre propilenglicol, o substanta ce se gaseste in produse impotriva muscaturilor de insecte?
Propilenglicolul este un ingredient foarte folosit in industria cosmetica pentru ca este limpede, fara culoare, vascos si este un vehicul foarte bun. El patrunde usor in piele si actioneaza ca hidratant. Din 1992 a fost restrictionata utilizarea lui si inlocuirea treptata cu alte variante considerate mai sigure ca polietilenglicol sau butilen. In prezent, se accepta o concentratie de pana la 50% in produsele de uz cosmetic inclusiv in cele pentru copii. Restrictionarea s-a datorat reactiilor de senzitivitate locala la utilizari prelungite.
Ce trebuie sa aiba in vedere parintii care au bebelusi si copii mai mari atunci cand cumpara produse de acest gen?
Parintii ar trebui sa cumpere astfel de produse din surse autorizate cum ar farmaciile si nu de pe piata neagra. Alegerea produsului se face in functie de varsta pentru ca sunt si produse de bebelus si pentru copilul mai mare si ar trebui sa stie ce vor: preventie sau tratament.
Exista si remedii naturale impotriva muscaturilor de insecte?
Nu cunosc remedii <<naturale>> eficiente. Pana la urma procesul de sinteza chimic si farmaceutic utilizeaza ingrediente testate pentru efectul pozitiv si limiteaza efectul negativ al acestora.
V-ati confruntat, pana acum, cu cazuri in care copiii au avut probleme ale pielii dupa ce au folosit repelenti impotriva muscaturilor de insecte?
Nu am avut pacienti care sa se planga se reactie la repelent, dar am avut numerosi pacienti cu multe forme de intepaturi de insecta alarmati de eruptie sau cu simtome uneori intense.
***
Dr. Mihaela Leventer si-a deschis primul cabinet privat de dermatologie in 1998 fiind persoana care a deschis „drumul” procedurilor estetice in dermatologie prin realizarea primului implant de par, primei epilari cu laser si primelor peeling-uri, potrivit unui interviu acordat pentru revista Capital.
In 2005, dr. Mihaela Leventer a iesit complet din sistemul medical de stat ocupandu-se, in totalitate, de clinica sa privata.
Medicul primar detine o clinica privata de dermatologie, in Bucuresti, care-i poarta numele, „Dr. Leventer Centre”, acolo unde isi dedica intreaga pasiune profesiei de dermatolog.
Citeste si Trusa de urgenta in vacanta, pentru toata familia
Autori:
Dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog
Andreea Borcila