Idei de jucarii si jocuri pentru dezvoltarea creativitatii la copil

Fotografie creată de Tatiana Syrikova, de la Pexels

Copiii nostri s-au nascut intr-o perioada cu un potential creativ fara precedent, intr-o lume in care posibilitatea de a crea ceva nou este mai mare si mai la indemana ca oricand. Piata joburilor este intr-o dezvoltare formidabila.

Citeste si: Cum dezvolti inteligenta copilului tau

Ganditi-va cate meserii au aparut in ultimii ani, cu nume uneori greu de pronuntat, dar care solicita, fara exceptie, o abilitate esentiala – gandirea creativa. Peste 15 ani, cand copiii de azi vor deveni adulti, succesul lor profesional, dar si tipul de viata pe care o vor duce vor fi legate, ombilical, de capacitatea lor creativa. Ti-am pregatit aici cateva idei de jucarii si jocuri pentru dezvoltarea creativitatii la copil.

Tot mai multe studii recente arata ca un numar mai mic de jucarii puse la dispozitia copilului le incurajeaza mai mult creativitatea si imaginatia. 

SFAT. Daca nu va puteti abtine sa cumparati jucarii, atunci dati le pe rand, prin rotatie. Puneti la dispozitia copilului, de exemplu, 5 jucarii saptamanal.

Citerste si: Copilul se poate juca singur. Cand? Cum? Cat?

Straduiti-va sa ii oferiti copilului jucarii pe care sa le poata folosi in diverse moduri si care sa nu aiba o singura functie evidenta. Puteti incerca, spre exemplu, jucarii de tip Waldorf (abordare pedagogica care pune mare accent pe creativitate)- un curcubeu format din mai multe piese pe care le poate aranja in diverse moduri, niste omuleti colorati (folositi inclusiv pentru jocuri de rol), piese din lemn din care sa poata construi un oras etc.

Jocul liber cu apa incurajeaza creativitatea (accesul la jocul cu apa nu trebuie sa se limiteze la spalatul pe maini sau baia de seara). Puneti apa intr-un vas si lasati copilul sa transfere lichidul, sa introduca in vas alte lucruri daca doreste, sa construiasca un ecosistem, spre exemplu, pentru animalele submarine, sa coloreze apa. Pentru exterior pot fi cumparate masute speciale pentru apa si nisip, bune pentru joaca creativa.

Folositi pe post de jucarii si elemente din natura de tipul pietrelor, frunzelor, scoicilor.

SFAT. Timp de o saptamana folositi pietrele pe post de jucarii, obligatoriu in fiecare zi in mod diferit. (exemplu- intr-o zi pictati pietrele, in alta folositi-le pe post de masinute, faceti-le niste ochi si imaginati-va impreuna cu copilul ca sunt niste omuleti, considerati pietrele drept caramizi cu care construiti turnulete/garaje/casute/, colorati pietrele si rugati copilul sa le sorteze apoi in functie de culoare/, scrieti cu markerul pe pietre numerele si apoi jucati-va cu ele etc).

Lasati copilul sa se joace si singur, in liniste, fara sa interveniti, fara sa oglinditi verbal ce face, fara sa-i adresati intrebari.

SFAT! In plin proces de creatie, de cele mai multe ori autorul are nevoie de liniste fizica si psihologica ca sa se poata concentra.

 Pentru copiii mai maricei, incercati jocuri de tipul rezolvarea enigmelor. De asemenea, incurajati diverse hobby-uri.

Autor: Viorela Grecu

Psiholog cu formare in psihoterapie ericksoniana

owner pagina de Facebook carticarecrescmaricopiimici

Citeste si: Cum ne jucam si invatam prin inteligenta kinestezica? Activitati, materiale si exemple eficiente pentru copii

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here