Inspectorul scolar general al ISMB, Ioana Mihaela Neacsu, a declarat ca 60% din totalul celor peste 5.000 de contestatii depuse de catre absolventii clasei a XII-a ca urmare a afisarii rezultatelor initiale ale examenului de Bacalaureat s-au intors cu note marite, in timp ce 40%, cu note micsorate.
Citeste si Bacalaureat 2019: Rata de promovare, inainte de contestatii, este de 67,2%
Inspectorul scolar general din cadrul ISMB, Ioana Mihaela Neacsu, a precizat, luni, faptul ca la nivelul Capitalei, din totalul celor peste 5.000 de contestatii depuse de catre absolventii clasei a XII a care au trecut prin probele examenului de Bacalaureat, 60% s-au intors cu notele marite. Pentru restul de 40%, contestatiile s-au intors cu note micsorate.
„Cele mai multe s-au inregistrat la Limba si literatura romana, atat din punctul de vedere al numarului de contestatii depuse, cat si din punctul de vedere al contestatiilor care au revenit cu note mai mari decat nota initiala”, a spus Ioana Mihaela Neacsu.
Potrivit aceleiasi surse, acest lucru a dus la situatia in care, dupa afisarea rezultatelor finale, procentul Bucurestiului a crescut de la 72,84% initial, la 74,5% la final.
Inspectorul scolar general al ISMB a mai precizat si faptul ca, intre cifrele care indica rata de promovabilitatea exista diferente foarte mari, daca e sa comparam situatia anului curent cu cea din anii trecuti.
„Cred ca este important sa ne uitam cu atentie pe cifrele de promovabilitate inregistrate pe seria curenta si pe seria anterioara, in sensul ca, pe seria curenta, vorbim deci de absolventii acestui an, procentul Bucurestiului la finalul contestatiilor este aproape 83%, iar procentul de promovabilitate al seriilor anterioare este de 24%”, a spus inspectorul scolar general.
Ioana Mihaela Neacsu a declarat ca aceste procente se situeaza „sensibil” deasupra mediei nationale si ca este firesc sa fie asa, intrucat vorbimd e Capitala. „Anul acesta s-au facut eforturi si procentul este cel mai mare din ultimii ani, inregistrat la Bucuresti, pe de alta parte cred ca trebuie sa ne uitam la acest moment cu atentie, ce se intampla cu Bacalaureatul pentru seriile anterioare”, informeaza inspectorul scolar general.
Ea a spus si ca exista, intr-adevar, „un lot de licee tehnologice in care procentele au fost situate sub 20%”, enuntand problema absenteismului ca fiind una dintre principalele cauze determinante ale acestor situatii. „Noi ne uitam in fiecare an cu atentie asupra modului in care aceste licee monitorizeaza pe de o parte, absenteismul elevilor, fiindca aceasta este una dintre principalele cauze, atata vreme cat elevul nu vine la scoala este foarte dificil a se promova examenul de Bacalaureat”, mentioneaza Ioana Mihaela Neacsu.
Sursa citata a precizat ca o atentie mai mare ar trebui indreptata si asupra elevilor din seriile aterioare care incearca de-a lungul a mai multor sesiuni sa promoveze Bac-ul. „Este vorba de absolventii din ultimii ani care nu au reusit sa promoveze Bacalaureatul, decat intr-un numar destul de mic. Practic, ei pierd contacul cu scoala si nu mai au asistenta scolii, ulterior absolvirii, in sensul de a se putea pregati pentru aceste examene”, spune inspectorul.
Sursa: Mediafax
Citeste si