Dude mancam cand eram copii, le consumam si acum cand suntem mari. Aceste fructe, numite si „agude”, sunt preferate de toata lumea, cand vine vorba sa le consumam de-a gata, luate din pom. Putini stiu insa reteta delicioasa de dulceata din dude negre. In fiecare dimineata poti savura o felie de paine cu unt proaspat, avand deasupra un strat de dulceata „neagra” si parfumata. Afla cum se prepara!
Ingrediente:
- 1,5 kg dude negre
- 500 g agrise coapte
- 1 kg zahar
- 2 linguri cu miere
- 1 lamaie
Mod de preparare:
Alegeti dude negre, nu prea coapte. Dudele culese trebuie pregatite imediat. Fierbeti un sirop din zahar, zeama de lamaie si 250 ml de apa. Cand siropul s-a ingrosat, adaugati agrisele si dudele spalate, curatate de codite. Puneti mierea si lasati sa fiarba la foc mic pana cand fructele s-au inmuiat bine.
Citeste si Reteta zilei: Macarons cu crema de ciocolata
Puneti dulceata fierbinte in borcane, inchideti borcanele si rasturnati-le cu capacul in jos. Lasati asa timp de zece minute, apoi puteti sa le intoarceti si sa le acoperiti cu un stergar gros pana a doua zi. Pentru siguranta, puteti sa le tineti la cuptor, la foc mic, timp de 30 de minute, apoi stingeti focul si lasati-le in cuptor pana a doua zi.
Pomii acestui fruct sunt crescuti, in mod traditional, pentru frunzele lor – in Asia si America de Nord – deoarece sunt singura „mancare” pe care viermii de matase o consuma, potrivit Healthline.
Dudele proaspete contin 88% apa si au doar 60 de calorii/140 de grame. Totodata contin si 9,8% carbohidrati, 1,7% fibre, 1,4% proteine si 0,4% grasimi.
De astfel, dudele sunt bogate in vitamine si minerale, mai ales in vitamina C si fier. Vitamina C din aceste fructe este importanta pentru sanatatea pielii; fierul este necesar deoarece este cel care transporta oxigenul in organism, in timp ce vitamina K1 este importanta pentru sanatatea oaselor.
Totodata ajuta la prevenirea formarii cheagurilor de sange si scad riscul bolilor de inima. Culoarea inchisa a fructelor ne ajuta sa ne dam seama ca acestea au o cantitate mare de antioxidanti. Resveratrolul continut de dude este considerat cel mai puternic antioxidant natural.
Dudele se pot folosi la prepararea unor masti naturale pentru fata fiind benefice in lupta cu acneea. Specialistii recomanda folosirea dudelor deschise la culoare pentru prevenirea aparitiei petelor pe ten, potrivit Adevarul.
Citeste si Reteta zilei: Desert cu mere de vara