Eleva de 10 la BAC: Voi studia la Oxford

Clara-Maria Dima, absolventa a Liceului Teoretic International de Informatica Bucuresti, este eleva de 10 la Bacalaureat. Ea a spus ca a ales sa plece din tara pentru cursurile universitare, intrucat domeniul pe care vrea sa-l urmeze e subdezvoltat aici. A fost acceptata sa urmeze cursurile Universitatii Ofxord din Marea Britanie, iar sansele sa revina in tara sunt unele destul de mici, singurul sau liant in acest sens fiind familia si prietenii ramasi acasa.

Citeste si Absolventa cu 10 la Bacalaureat: Raman in tara sa fiu invatatoare

„Singurul motiv pentru care m-as intoarce ar fi familia si prietenii care mai raman, dar in vizita voi veni oricum destul de des. Nici in UK nu sunt hotarata sa raman, o sa incerc sa invat cat de bine pot in facultate, dupa decid exact in ce domeniu din fizica imi doresc sa lucrez si ce vreau sa fac, nu am un plan fix momentan, dar sunt sanse destul de mici sa ma intorc si sa raman in tara”, spune tanara.

Absolventa a mentionat faptul ca principala sa motivatie in sensul obtinerii unor note cat mai mari la probele de Bacalaureat a fost data de conditiile impuse in contextul admiterii sale la facultate.

„Dupa ce am inceput sa invat si am luat note mari la simulari, mi-am dat seama ca pot sa obtin nota maxima. Stiam ca se ofera premii in bani pentru cei care obtin trei de 10 si voiam sa strang pentru primele luni de facultate”, a declarat tanara.

Tanara de 10 a spus ca la baza deciziei de a pleca in strainatate in vederea urmarii cursurilor universitare se afla motivul subdezvoltarii partii de cercetare pe fizica in Romania.

„Daca as putea sa fac ce imi place aici, nu as respinge posibilitatea de a ma intoarce, dar nu stiu daca se poate ajunge acolo prea curand. La o universitate mai mare precum Oxford, exista deja comunitati mai mari care se ocupa cu ce imi doresc eu sa fac, mai multi oameni care sa te indrume sau cu care poti colabora, mai multe resurse, nu zic ca nu sunt oameni excelenti si aici, dar mi se pare ca interesul acordat e diferit pentru domeniul acesta si ca resursele sunt altele”, a adaugat Clara.

Absolventa a declarat ca pregatirea sa, in sensul sustinerii Bacalaureatului, a inceput in luna ianuarie, dupa ce a fost acceptata la University of Oxford.

„Facultatile la care am aplicat in Marea Britanie accepta studenti noi pe baza unor oferte conditionate, iar pentru Oxford aveam nevoie de media la bac 9 si 9.5 la o materie relevanta pentru cursul pe care o sa il urmez, voi studia fizica si filosofie, deci as fi avut nevoie de 9.5 la fizica”, spune Clara.

Vezi si Bacalaureat 2019: Rata de promovare, inainte de contestatii, este de 67,2%

Tanara a declarat ca proba de fizica din cadrul admiterii pe care a sustinut-o la Ofxord a avut un grad de dificultate net superior examenului de Bacalaureat, motiv pentru care reusita sa la aceasta proba in contextul examenului maturitatii a venit tocmai prin prisma acestei pregatiri.

„Am avut proba la matematica echivalata cu nota maxima pentru participare la olimpiade, exista o lista de concursuri internationale care pot echivala fiecare proba de Bac, iar la fizica a trebuit sa invat si pentru examenul de admitere, care a fost mai dificil decat Bacalaureatul si necesita mult mai multe cunostinte, deci mare parte din pregatirea propriu-zisa a constat in pregatire pentru proba la limba si literatura romana”, precizeaza absolventa.

Clara a mentionat faptul ca decizia sa de a merge sa studieze in UK a fost influentata si de o serie de factori externi precum frumusetea si diversitatea mediului dezvoltat acolo . „Orasele arata minunat, profesorii de la interviuri si restul elevilor par oameni foarte faini”, completeaza tanara.

Absolventa de 10 a precizat ca schimbarile pe care le-ar aduce sistemului educational romanesc, in sensul upgradarii si alinierii sale la standardele internationale vizeaza o serie de lucruri mici, care insa, puse in contextul unui tot unitar, ar putea face diferenta. „Acum ca tot am dat Bacul, cred ca putem incepe si de aici cu schimbarile. In primul rand, cred ca ar fi bine sa poti da Bacul din nou, nu doar daca il pici. Am mai multi prieteni care au aplicat la facultate in UK care au nevoie de note enorme la bac, peste 9.5, iar daca rateaza o proba sau au avut ghinion la corectura nu mai au sansa sa mearga la facultatea dorita”, spune tanara.

O alta modificare pe care Clara ar aduce-o sistemului educational national vizeaza potentarea libertatii oferite elevilor in sensul oferirii posibilitatii ca acestia sa-si aleaga materiile care ii pasioneaza si pe care vor sa se axeze cu precadere in anii de studiu liceal. „Sunt foarte multe lucruri mici care se pot schimba, ar fi frumos sa existe in scoli programe care sa te ajute sa vezi la ce te pricepi, stiu ca exista niste teste care se platesc. Sau ore stabilite in orar in care sa vorbesti cu cineva despre asta, sa se faca diverse cursuri pe lucruri utile, nutritie, ce ai de facut si de platit cand traiesti singur, ce sunt alea asigurari, ce sunt alea taxe ce tipuri de taxe sunt”, spune absolventa.

Clara a precizat faptul ca a alocat 90% din timpul pregatirii pentru proba de Limba si Literatura Romana.

„Am petrecut memorand comentarii pentru subiectul 3. Mi-am facut un caiet de comentarii, le-am transcris si pe laptop, m-am inregistrat citindu-le si le mai ascultam cand mergeam pe strada. Le-am rescris de foarte multe ori pana le-am invatat cuvant cu cuvant”, mentioneaza absolventa.

„Admisa de 10” a declarat ca tot acest proces a fost unul lung si obositor si ca in spatele performantei sale se afla multa munca si pregatire suplimentara.

„Eu am decis cu cateva luni inainte de Bacalaureat ca scopul meu pentru acest examen este sa iau 10. Stiam de la unii prieteni care au luat 10 la romana ca trebuie sa scrii foarte mult pentru nota maxima. Avand comentariile memorate, am putut sa aloc mai mult timp celorlalte subiecte. M-am pregatit si pentru subiectele I si II, dar mult mai putin, cred ca am facut vreo 10-15 variante in total”, precizeaza tanara.

Clara a mentionat faptul ca nu a fost constanta pe parcursul pregatirii sale pentru Bacalaureat de la inceput, avand perioade in care invata zilnic, aproape toata ziua si perioade in care lua pauze si nu invata deloc.

„Nu eram mereu la fel de motivata, dar incercam sa nu las foarte mult timp sa treaca fara sa fac nimic. Daca nu aveam chef sa invat un comentariu intr-o saptamana, faceam macar un eseu argumentativ. Dupa un timp m-am obisnuit, iar in ultimele 2-3 saptamani invatam mai mult din inertie decat din motivatie, tot ce faceam era sa repet comentariile”, a adaugat absolventa.

Ea a spus ca la auzul vestii ca a obtinut media 10 la Bacalaureat, reactia ei nu a fost cea anticipata. „Nu cred ca am constientizat complet. Am fost multumita, dar nu am fost atat de fericita cum imi imaginam atunci cand incercam sa ma motivez sa invat comentariile. Cand am terminat ultima proba de Bac am plecat la mare, in Vama Veche, si am ajuns in Bucuresti noaptea, fix inainte de rezultate”, precizeaza Clara.

Care sunt planurile de viitor ale unui „admis de 10”? „ Mi-ar placea sa lucrez in cercetare”

Clara a declarat ca a ales sa studieze la Oxford fizica si filosofia, visul sau fiind ca dupa finalizarea studiilor universitare sa ajunga sa lucreze in cercetare. „Am ales sa fac si filosofie mai mult de placere, mi se pare un domeniu care te invata sa fii receptiv la pareri si perspective noi”, a conchis absolventa.

Sursa: Mediafax

Citeste si Elevi eliminati de la proba de limba romana a Bacalaureatului

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here