Efectele alaptarii asupra sanilor tai

Cu toate ca alaptatul nu ar trebui sa fie un proces dureros sau dificil, sunt si proaspete mamici care se confrunta cu tot felul de probleme atunci cand alapteaza. Pana la urma, alaptatul este un proces fascinant in care se creeaza o conexiune frumoasa si puternica intre tine si bebelus, unde iubirea si intimitatea raman secrete, doar intre voi doi.

„Chiar daca unele dintre femei nu au nicio problema cu sanii atunci cand il hranesc pe cel mic, altele pot simti durere la nivelul pieptului atunci cand alapteaza”, precizeaza medicul Sherry A. Ross, expert in sanatatea femeii, SUA, potrivit Self.

Trebuie sa ai in calcul si efectele mai putin placute atunci cand il alaptezi pe cel mic, si anume:

  1. Se poate intampla ca sanii tai sa se inflameze

Motivele care provoaca inflamarea sanilor sunt diferite, dar cea mai comuna cauza este pozitionarea (atasarea la san) necorespunzatoare atunci cand alaptezi. O alta cauza este presiunea prea mare asupra sanului. Dupa ce bebelusul va fi inlaturat de la pieptul tau, circuitul sangelui va reveni in zona sanilor.

Citeste si Pompa de san electrica sau manuala?

  1. Pieptul tau poate fi mai sensibil

Unul dintre hormoni, si anume prolactina, creste atunci cand bebelusul este alaptat si este cel care cauzeaza productia de lapte matern. Stimularea constanta a lactatiei, fie ca bebelusul se hraneste, fie ca utilizezi pompa de san, poate face ca pieptul tau sa fie mai sensibil.

  1. Se pot forma perle de lapte

Perla de lapte se refera la o cantitate mica de lapte adunata sub piele semanand ca o basica. Cauza principala este blocarea unui canal galactofor, cel prin care se scurge laptele mamar. O perla de lapte poate fi putin dureroasa si, de multe ori, poate fi cauzata de pozitionarea necorespunzatoare in timpul alaptatului sau pomparea nepotrivita a sanului, este de parere expertul in sanatatea femeii.

  1. Te poti confrunta cu Candida mamara, denumita si „Candida pe sfarc” sau infectia „drojdiei de bere”

Infectiile cu ciuperca nu apar doar la nivelul vaginului sau la nivelul unghiilor, ci si in zona sanilor. Urmarile infectiei fungice la nivelul sanilor implica senzatie de arsura asupra mameloanelor, dureri, areola de culoare rosie, stare de mancarime, etc. Vestea neplacuta este ca infectia fungica este reciproca, adica se transmite si bebelusului la nivelul gurii. Intreruperea alaptarii nu este necesara, in schimb trebuie sa discuti fie cu medicul de familie, fie cu medicul pediatru pentru a te indruma catre cele mai bune sfaturi in ceea ce priveste sanatatea voastra.

Citeste si Cum sa cresti productia de lapte matern?

  1. Micile umflaturi din zona areolei pot persista mai mult decat de obicei

Indiferent daca alaptezi sau nu, glandele Montgomery pot deveni mai proeminente in timpul perioadei de sarcina, dar si in timpul alaptarii. Glandele Montgomery sunt o combinatie a glandelor de lapte si a glandelor sebacee. Ele elibereaza o cantitate mica de lapte mamar si produc, cel mai mult, o substanta naturala, uleioasa care curata si hidrateaza mamelonul si areola. Pe masura ce sanii cresc, glandele Montgomery sunt mai mari si pot arata ca niste cosuri pe mamelon si areola, potrivit Dip Health.

  1. In timpul alaptarii, zona sfarcurilor s-ar putea sa sangereze

In acest caz, cel mai indicat este sa iei legatura cu un medic specialist sau cu un consilier in lactatie. S-ar putea ca pe langa sangerari, sa simti si dureri mai intense la nivelul sanilor.

  1. Sanii se pot lasa

Procesul de alaptare poate provoca lasarea sanilor, insa nu doar acesta este motivul declansator. Chiar si pierderea in greutate poate cauza lasarea sanilor, indiferent daca alaptezi sau nu.

Nu pune presiune asupra ta, in mod nerealistic, ci este firesc sa te accepti si sa te iubesti asa cum esti.

Citeste si Mastita, nesuferita…

Autor: Andreea Borcila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here