Mastita, nesuferita…

Mastita este o infectie a tesutului mamar ale carei simptome sunt durerea, umflarea si inrosirea sanului. Aceasta apare de regula in primele sase saptamani dupa nastere, la mamele care alapteaza. Pe langa aceste neplaceri, proaspata mamica se mai confrunta cu febra si cu o stare generala de rau si de epuizare fizica. Din fericire, indiferent cat de greu este de trecut peste acest episod, nu este un motiv sa fie intrerupta alaptarea. Micutul va putea fi hranit in continuare la san, in timp ce mama va urma un tratament care sa impiedice aparitia unei complicatii, respectiv a abcesului mamar. Acesta este o formatiune tare, ferma si foarte dureroasa. Odata cu aparitia lui se poate constata o crestere a pulsului, a volumului ganglionilor axilari de pe partea sanului afectat si o scurgere galbuie si densa din mamelon.

Vezi si Stimulare lactatie. 7 lucruri pe care nu le stiai despre alaptarea copilului adoptat

Cauze ale aparitiei mastitei

Aparitia mastitei este posibila atunci cand mamelonul este iritat sau crapat, ceea ce reprezinta o poarta de intrare pentru bacterii, care declanseaza infectia. La fel de bine, ele pot patrunde si prin deschiderea unui canal galactofor. De asemenea, se mai poate intampla in cazul in care sanii nu sunt complet goliti la fiecare supt pentru ca fie bebelusul nu prinde corect sfarcul, fie sanii produc mai mult lapte decat ii este lui necesar pentru a se satura. Si intr-un caz, si in celalalt, canalele se blocheaza. Acelasi lucru se intampla si daca mama poarta un sutien stramt, care ”stranguleaza” fluxul laptelui. Este motivul pentru care se recomanda purtarea unui sutien cu un numar mai mare, care sa fie confortabil si sa evite producerea acestei neplaceri. Aspectele de ordin estetic vor trebui sa treaca pe planul doi…

Antibiotic, la recomandarea medicului

Compresele reci, cu gheata, aplicate pe sani, ajuta la diminuarea durerii, iar consumul de lichide poate contribui la combaterea infectiei. Nu este nici necesar si nici eficient ca mama sa stea cu compresele reci pe sani pana cand acest lucru devine inconfortabil. Se pot face pauze, dupa care vor fi aplicate din nou. Sani umflati si durerosi? Un dus cu apa calduta si un masaj bland pot face minuni. Daca simptomele persista mai mult de 24 de ore si nu cedeaza la aceste remedii simple, este  necesar un consult medical, pentru a nu se ajunge la abces. Cel mai probabil ca va fi prescris un antibiotic. Exista, insa, si situatii in care infectia nu cedeaza la tratamentul cu antibiotic. In acest caz, pe baza unei probe de lapte a mamei, va putea fi identificat tipul de bacterie care a cauzat infectia si va putea fi efectuat tratamentul tintit, cu antibioticul potrivit. Administrarea acestuia e bine sa fie insotita de un probiotic.

In cazul in care medicul a recomandat si un unguent pentru cicatrizarea ranilor, se recomanda ca dimineata, dupa prima masa a bebelusului, surplusul de lapte sa fie colectat si depozitat la frigider. Cu el va fi hranit bebelusul pe parcursul zilei, pentru a da ragaz ranilor din jurul mameloanelor sa se refaca.

Masuri care pot preveni mastita

  • Spalarea regulata si blanda a sanilor cu apa calduta si sapunuri neutre, fara parfum.
  • Golirea completa a sanilor dupa fiecare alaptat.
  • Renuntarea la purtarea sutienului atunci cand acest lucru este posibil.

Stiai ca…

… laptele matern, chiar daca provine din sanul infectat, nu este periculos pentru bebelus? Bacteriile din el vor fi anihilate de sucul gastric din stomacul mancaciosului.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here