Ticurile nervoase la copii: de ce apar si ce este de facut?

Ticurile nervoase la copii sunt sunetele si miscarile aproape incontrolabile pe care le face acesta. Obiceiurile deranjante si ticurile nervoase sunt observate cel mai des in perioada dintre 3 si 5 ani. Afla aici de ce apar si ce este de facut.

Citeste si: Se scobeste in nas? Isi roade unghiile? Of, aceste obiceiuri deranjante ale copiilor!

Ticurile nervoase la copii sunt gesturi compulsive care apar in situatii foarte stresante sau in urma unor astfel de evenimente, precum si cand apar schimbari importante sau neasteptate in viata copilului, iar acestea ii aduc stari de confuzie si de anxietate.

Aceste comportamente repetitive sunt intalnite mai frecvent la copiii timizi, linistiti, retrasi, introvertiti. Specialistii sustin ca acestea ii ajuta pe copii sa gestioneze situatiile stresante, anxioase, de oboseala sau de emotii puternice, fara a-si observa comportamentele si fara a fi constienti de ele. In momentul in care parintele ii atrage atentia copilului asupra ticurilor sau mai rau, le ironizeaza, situatia tinde sa se inrautateasca.

Citeste si: Lucruri dezgustatoare (si stanjenitoare) pe care copiii le fac

Ce tipuri de ticuri exista?

De la clipitul des, excesiv, muscarea buzei, scrasnitul din dinti, incretirea nasului, unele grimase, miscari ale capului din diverse directii (atentie, a nu se confunda cu sindromul Tourette), rosul unghiilor sau a pielitelor (onicofagie), miscari ale bratelor, umerilor, picioarelor, strangerea pumnilor, mirositul degetelor sau a diverselor obiecte, dregerea vocii, repetarea propriilor cuvinte (palilalie), folosirea cuvintelor urate sau obscene in public (coprolalie), pana la repetarea ultimului sunet sau cuvant folosit de o alta persoana (ecolalie) si imitarea semnelor si gesturilor cuiva.

Ce este de facut?

De exemplu, in cazul unui obicei deranjant, precum cel de a-si suge degetul sau de a-si musca unghiile, poate ar fi o solutie buna daca l-ai implica intr-o activitate in care i se cere sa lucreze cu manutele sau acestea sa fie ocupate incontinuu.

Dar atunci cand este vorba despre un tic nervos lucrurile sunt ceva mai complicate. In cazul ticurilor trebuie aflata cauza care declanseaza ticul.

Specialistii sustin ca activitatile sportive sunt o solutie buna de a reduce stresul, scrie youaremom.com. Mersul pe bicicleta, pe trotineta sau inotul ii pot veni in ajutor copilului, ii pot elibera mintea si le poate forma astfel o rutina noua.  Miscarea fizica ii va lasa mult mai putin timp pentru frustrare, ganduri negative si anxietate.

Daca acestea nu se amelioreaza, cauzeaza probleme emotionale si sociale si impiedica activitatile de zi cu zi, atunci este nevoie sa duci copilul la specialist.

Autor: Inga Stoian

Citeste si: Obiectele de confort ale copilului: ursuletul, paturica, pernuta, masinuta

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here