Creierul se dezvolta anormal cand copilul orfan se desparte de asistentii maternali sau de parinti

Atunci cand copilul orfan se „rupe” de asistentul maternal care avea grija de acesta sau de parinti, vor exista consecinte nefaste asupra functionarii creierului. O cercetare recenta a continuat studiul longitudinal inceput de o alta echipa de oameni de stiinta si care se refera la orfanii romani, neglijati sever in timpul perioadei comuniste, sub conducerea sotilor Ceausescu.

Aceasta cercetare (veche) a studiat felul in care se dezvolta creierul unui copil orfan care a fost luat in primire de asistenti maternali. Acesti copii au fost grupati in doua grupuri: cei inca institutionalizati si cei care locuiau deja la asistenti maternali. Au luat parte la studiu 136 de orfani cu varsta cuprinsa intre sase luni si aproape trei ani de viata de la orfelinatele din Bucuresti. 68 dintre acestia locuiau inca la orfelinat, in timp ce restul de 68 de copii erau dati in asistenta maternala. Acest studiu longitudinal, luat intamplator, a intampinat cateva probleme de natura etica, potrivit Psychology Today.

Citeste si „Am nevoie de tine”, cantec dedicat copiilor din orfelinate

Electroencefalografia (EEG) a indicat ca, activitatea electrica a creierului acestor orfani a deviat semnificativ in comparatie cu copiii care sunt neurotipici (persoane cu abilitati tipice de dezvoltare intelectuala si cognitiva). EEG reprezinta o tehnica de inregistrare si interpretare a activitatii electrice a creierului, iar aparatul se numeste electroencefalograf.

Noul studiu a fost condus de Charles Nelson de la Spitalul de Copii din Boston, Nathan Fox de la Universitatea din Maryland, Charles Zeanah de la Universitatea Tulane si co-autorii Ranjan Debnath si Alva Tang de la Universitatea din Maryland si publicat la sfarsitul lunii mai in jurnalul „Developmental Science” (online si print). Noile rezultate arata cum imbunatatirea activitatii electrice a creierului la orfani, luati din institutie, regreseaza atunci cand perioada de asistenta maternala ia sfarsit. Au luat parte la aceasta cercetare adolescenti orfani in varsta de 16, respectiv 17 ani.

Citeste si Vrei sa devii asistent maternal in Sectorul 6? Iata ce trebuie sa faci!

Noul studiu a analizat intarzierile de dezvoltare psihologica si neuroanatomica, afectate in cazul acestor copii. Rezultatele EEG au fost asociate cu ADHD, tulburari de invatare, tulburari de comportament etc. De altfel, copiii care au fost plasati in asistenta maternala au avut rezultate ale EEG pozitive atunci cand au fost evaluati, din nou, dupa 12 ani in comparatie cu copiii care au ramas in grija institutiei care inca mai aveau rezultate anormale ale EEG.

Acest studiu de monitorizare confirma faptul ca plasarea orfanilor in grija asistentilor maternali a dus rezultatele EEG la normal, cu mentiunea ca imbunatatirile persista in creierul adolescentilor orfani. In schimb, incetarea ingrijirii asistentilor maternali, chiar si schimbarea asistentilor maternali si reunirea cu familiile biologice, au transformat rezultatele pozitive ale EEG in rezultate negative (regresie).

O interpretare a studiului sugereaza ca schimbarile care apar la nivelul functiilor creierului se datoreaza si felului de adaptare a copilului in medii de viata diferite. Astfel, aceste schimbari care se produc la nivelul creierului unui orfan care este „rupt” de locul in care traieste, se pot imbunatati daca acesta se intoarce intr-un mediu familial sanatos, cu conditia ca acesta sa fie unul stabil.

Instabilitatea mediului produsa prin retragerea copiilor de langa parinti afecteaza activitatea creierului, iar efectele sale persista chiar si in anii adolescentei, a mai precizat Psychology Today.

Citeste si Fonduri europene pentru dezinstitutionalizarea copiilor aflati in centrele de plasament

Autor: Andreea Borcila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here