Toti copiii se nasc egali, iar succesul nu tine cont de rasa, clasa ori zona geografica

Toti copiii se nasc egali, iar succesul nu tine cont de rasa ori de clasa, potrivit rezultatelor unui studiu condus de cercetatorii de la Universitatea Oxford din Marea Britanie. Copiii nascuti in circumstante similare vor prospera, indiferent de rasa sau de zona geografica. Cercetatorii au renuntat la ideea ca inteligenta este determinata de rasa ori de clasa.

O echipa de cercetatori britanici a urmarit dezvoltarea fizica si intelectuala a bebelusilor din lumea intreaga, de la primele zile de viata si pana la varsta de doi ani, scrie The Telegraph.

Citeste si Inteligenta este 50% mostenire genetica, dar restul?

„Cu fiecare etapa de dezvoltare, am aratat ca o mama sanatoasa creste un copil sanatos, iar copiii sanatosi cresc in acelasi fel. Nu conteaza unde locuiesti, etnia, rasa ori daca esti de culoare, nutritia si ingrijirea medicala potrivite sunt de baza”, explica prof. Stephen Kennedy, co-director la Institutul de Sanatate Maternala si Perinatala a Universitatii Oxford.

La cel de-al 21-lea proiect, intitulat Intergrowth, condus de doi profesori de la acest institut, au fost implicati aproape 60.000 de mame si de bebelusi. Cercetatorii au urmarit cresterea si dezvoltarea a mai mult de 1.300 de copii.

Mamele din zone, precum Brazilia, India si Italia, au fost alese deoarece dispuneau de o stare de sanatate buna si traiau in conditii similare. Totodata bebelusii acestora au avut un scor similar in ceea ce priveste cresterea si dezvoltarea lor.

Acest studiu ar trebui sa trebui sa vina in sprijinul dezbaterii asupra rolului geneticii in determinarea nivelului de inteligenta, ceea ce a incurcat oarecum, in anii ’90, cartea lui Charles Murray in care este argumentat ca „elita cognitiva” era separata de populatia generala.

Citeste si Inteligenta emotionala mai importanta decat IQ-ul copilului?

Autorul mentioneaza in cartea sa ca, daca s-ar elimina rasa, sexul si clasa, succesul profesional s-ar baza, in primul rand, pe capacitatea cognitiva.

„Exista un numar substantial de opinii atat in comunitatile stiintifice, cat si in cele laice care cred, cu adevarat, ca inteligenta este preponderent determinata de gene si de mediul in care traiesc, iar alte criterii, precum sanatatea si nutritia, nu sunt relevante. Ei bine, in acest caz, nu-mi este foarte clar”, explica unul dintre autorii studiului, potrivit The Telegraph.

„Elita cognitiva” a societatii, dupa Murray si Herrnstein, este cea in care oamenii au un nivel mai mare de inteligenta si, astfel, au sanse mai bune de a succede in viata. In cartea celor doi autori se mentioneaza ca elita cognitiva sau elita inteligenta este produsa de o societate tehnologizata, care ofera locuri mai bune de munca celor care au un nivel de inteligenta ridicat.

Citeste si Laptele matern creste inteligenta copilului? Recomandarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii

Autor: Andreea Borcila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here