Reteta zilei: Trandafiri de toamna

Foto: acanadianfoodie.com

Recunosc, vara nu am avut chef sa stau prea mult prin bucatarie sau sa petrec prea mult timp pe langa aragaz sau cuptor, dar cumva odata cu venirea sezonului rece, toti de-ai casei au inceput sa… pofteasca. 🙂 Si ca sa-i bucur, am inceput sa caut fel de fel de retete cu care sa-i surprind. De daca aceasta, am dat peste reteta de trandafiri de toamna, care pot fi facuti cu mere sau cu bucati de mere si de gutui.

***Cantitate pentru 18 bucati – 120 minute

Ingrediente • 1 kg faina; • 8 galbenusuri; • o lamaie; • 150 g zahar; • 18 linguri miere; • 2 lingurite de zahar vanilat; • 150 ml lapte; • 100 ml ulei; • 300 g unt; • un varf de cutit sare; • 50 g drojdie; • cateva mere mai dulci; • 1 lingurita scortisoara; • 6 linguri miere (pentru ornare).

Cum se prepara:

Puneti faina intr-un castron, faceti in mijlocul ei o adancitura. Bateti galbenusurile adaugand 50 g de zahar, 6 linguri de miere, coaja rasa de lamaie, uleiul si putina sare. Turnati amestecul in castronul cu faina si amestecati cu o lingura de lemn. Incalziti laptele si puneti in el zaharul vanilat si drojdia. Amestecati pentru dizolvarea completa a acesteia si lasati-o 15 minute in loc cald. Turnati drojdia peste aluatul din castron si framantati-l bine, 15-20 de minute, pana cand obtineti un aluat elastic, ce se desprinde usor de peretii castronului. Lasati aluatul la dospit intr-un loc cald, cel putin 30 de minute. Taiati o gutuie (necuratata de coaja) in bastonase cu lungimea de 4-5 cm si grosimea de 5 mm. Taiati a doua gutuie in cubulete cat se poate de mici.

Frecati untul pentru a-i scoate zerul. Adaugati in el zaharul si mierea ramase. Amestecati pentru omogenizare. Intindeti aluatul intr-o foaie cu grosimea de 5 mm. Taiati din el dreptunghiuri de 8×12 cm. Ungeti dreptunghiurile cu pasta de unt. Pe fiecare puneti cate 2-3 bastonase de mere, apoi rasuciti-le pentru a obtine un rulou, pe care il strangeti bine la un capat si il largiti putin la celalalt. Asezati rulourile in picioare, pe capatul mai strans, intr-o tava unsa si tapetata cu faina. Lasati tava la loc cald pentru 45 de minute, ca sa dospeasca „trandafirii“. Coaceti-i la foc potrivit, in cuptorul incalzit in prealabil. Cu 10 minute inainte de a fi gata, scoateti tava din cuptor si turnati peste trandafiri 6 linguri miere amestecata cu sucul de la lamaie, scortisoara si cu cubuletele de mere (cineva mi-a sugerat și gutui). Puneti din nou tava la cuptor pana ce se rumenesc uniform.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here