Pentru o gravida care se pregateste sa nasca pentru prima data si care opteaza pentru o nastere naturala, s-ar putea ca sala in care isi va aduce bebelusul pe lume sa fie perceputa ca pe un loc misterios.
Inainte de a-ti face tot felul de scenarii sau de a-ti imagina ca lucrurile vor fi ,,ca in filme”, ar fi bine sa afli aici care sunt acele 12 lucruri pe care doctorii n-ar vrea ca o gravida sa le faca in travaliu.
Citeste si: Marius Romila: “Sarcina este ceva firesc si nasterea trebuie sa fie pe masura”
Este posibil sa ai parte de surprize neplacute in timpul nasterii naturale
Da, nu este doar un zvon, este chiar un lucru destul de comun sa ai scaun in timpul nasterii naturale. In special la expulzie, in momentul in care se vede capul bebelusului, este foarte probabil ca pe langa bebelus sa iasa si alte ,,lucruri”, scrie babygaga.com. Este bine de stiut ca la expulzie sunt folositi aceeasi muschi ca in procesul defecatiei. Oricat de neplacut si jenant ar suna toate aceste lucruri, doctorii te asigura ca nu ai de ce sa-ti faci griji. Nu esti nici prima si nici ultima femeie care naste si poate experimenta astfel de lucruri.
Nu te mai uita la ceas!
Fiecare travaliu este diferit, la fel cum si fiecare nastere este diferita. In cazul primei nasteri este foarte posibil ca travaliul sa dureze mai mult, iar doctorii spun ca, sa stai in timpul travaliului cu ochii pe ceas nu este tocmai cea mai buna idee.
Nu ai nevoie de multi spectatori acolo, la nastere
La meci, pe stadion, s-ar putea sa fie nevoie de incurajarile mai multor suporteri. La nastere? Nu prea. Exista studii care arata ca este important sa pastrezi linistea si sa ai mai putine persoane prezente in camera in care nasti, daca iti doresti sa ai parte de o nastere mai rapida si mai buna.
Tipatul ajuta si nu prea ajuta
E posibil ca travaliul sa fie lung si anevoios, contractiile dureroase, iar la expulzie s-ar putea sa nu te simti ca la un spectacol de opera. Cu toate acestea, daca simti nevoia sa tipi, este in regula, doar ca acest lucru nu prea o sa te ajute, ba din contra, este posibil sa te epuizeze.
Nu te astepta ,,sa se rupa apa” asa cum ai vazut in filme
Pe ecrane vedem cum unei gravide i se rup membranele si zice bucuroasa ca e momentul sa mearga la spital. In realitate insa, in cele mai multe dintre cazuri, apa se rupe in timpul travaliului activ, atunci cand mama simte destul de bine si contractiile, si durerile. Au fost suficiente exemple in care apa s-a rupt exact inainte de expulzie.
Nu te panica
Toate cartile si informatiile citite inainte, cursurile prenatale si exercitiile de respiratie par sa se cam stearga din minte (daca nu chiar sa le uiti, brusc!) in momentul in care realizezi ca incepe travaliul si ca in curand iti vei cunoaste bebelusul. Doar ca panica s-ar putea sa nu te ajute deloc, ba chiar sa-ti blocheze corpul in a-si face treaba pe care chiar stie sa o faca: sa nasca.
Nu veni la spital prea devreme
Nu te grabi, in special daca esti la prima nastere. Discuta cu doctorul sau moasa despre cand anume ar trebui sa vii la spital, cronometreaza-ti contractiile, respira si relaxeaza-te cat de mult poti… acasa.
Opteaza pentru cezariana doar daca exista indicatii concrete
Citeste aici mai multe.
Nu impinge prea devreme
Asculta-ti corpul, dar si recomandarile specialistului, si incearca sa-ti pastrezi energia pentru atunci cand vei ajunge la etapa de expulzie.
Lasa-ti corpul sa faca ce are de facut
Nu mai protesta, nu te lupta cu procesul nasterii. Corpul chiar stie sa nasca, doar ca mintea este cea care ii pune piedici sau nu prea stie cum sa coopereze cu toate lucrurile pe care le experimenteaza.
Citeste si: Irina Popescu: Recomandarile moasei pentru nasterea naturala
Nu te extenua
Daca esti in travaliu nu inseamna ca trebuie sa te apuci si sa urci de 5 ori toate cele 6 etaje cate are spitalul. Nu trebuie sa faci 500 de rotiri de bazin pe mingea de nasteri si nici sa dai 3 ture de parc. Miscarea este importanta, dar fara a te obosi inutil.
Cu plan de nastere… si fara asteptari!
Este minunat sa ai un plan de nastere facut de acasa, dar la fel de important este sa fii flexibila si sa te adaptezi oricarei situatii neprevazute. Nu trebuie sa fii martir! Daca lucrurile nu decurg conform asteptarilor tale, nu inseamna ca esti vinovata sau ca vei fi trasa la raspundere dupa aceea. Nu uita, esti deja minunata … pentru ca vei fi in curand mama celui mai minunat copil din lume!
Autor: Inga Stoian
S-ar putea sa-ti placa si: Ditta Depner: „Nasterea poate fi frumoasa, asa cum a fost ea menita sa fie!”