Sotii si partenerii de cuplu sunt un factor de stres mai mare decat copiii, se arata intr-un studiu

Sotii si partenerii de cuplu sunt un factor de stres mai mare decat copiii, asa arata rezultatele ultimelor cercetari. Sa fii parinte este frumos, greu si stresant, cateodata. Sunt atat de multe lucruri de facut si, cu siguranta ai si zile in care nu stii de care „sarcina” sa te apuci mai intai de toate.

Este greu sa fii parinte, dar parca mai greu este atunci cand esti… mama.

Mama, in general, trebuie sa aiba o sanatate fizica, psihica si emotionala foarte bune pentru a tine in frau toata familia. Asa cum este o vorba printre batrani, sotul este capul familiei, dar sotia este gatul care-l sprijina. 🙂

Si daca ai crede ca mama este tare stresata din cauza copilului/ copiilor…Ei bine, iti sugeram sa citesti ce arata un studiu aparut in 2013, in Today, care spune ca aproape jumatate dintre mamele chestionate au raportat ca sunt mai stresate din cauza partenerilor  de viata decat din cauza copiilor, scrie Moms.

Citeste si: Cum poti gasi echilibrul intre munca si familie?

7.000 de mamici au fost intervievate in legatura cu nivelul acestora de stres. Rezultatele au aratat ca 46% dintre respondente au declarat ca sotii ori partenerii lor de cuplu reprezinta o sursa mai mare de stres decat copiii acestora. Pe o scala de la 1 la 10, nivelul de stres la care au ajuns mamele au fost de la 8.5 pana la 10.

Ce inseamna ca partenerul de cuplu sau sotul este o sursa de stres?

Mamele, participante la studiu, au raportat ca, in marea majoritate a timpului, simt ca partenerii de cuplu ori sotii acestora se comporta „ca niste copii mai mari”, in loc sa aiba o atitudine cel putin egala cu a lor in randul familiei. Totodata acestea au povestit cum tot ele au grija, in cea mai mare parte a timpului, de copii si de ingrijirea gospodariei.

Din cauza faptului ca nu primesc niciun sprijin din partea partenerului de cuplu sau din partea sotului atunci cand vine vorba despre ingrijirea gospodariei sau de ingrijirea copiilor, acest aspect reprezinta o sursa importanta de stres.

Cuplurile au nevoie sa lucreze impreuna, ca o echipa, si sa-si imparta in mod egal responsabilitatile familiei si ale gospodariei pentru bunastarea familiei. Nu este nevoie ca toate aceste responsabilitati „sa cada” fie doar pe umerii mamei, fie pe cei ai tatalui, exceptandu-se cazurile in care exista doar un parinte in familie.

Job-ul de parinte nu este intotdeauna usor, de aceea este esential ca ambii adulti sa se implice in cresterea copiilor.

Citeste si:  Jobul de parinte singur: avantaje si dezavantaje

Autor: Andreea Borcila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here