Jobul de parinte singur: avantaje si dezavantaje

Sa fii parinte este unul dintre cele mai dificile joburi din lume. Cu toate acestea este si cel care iti aduce cele mai mari satisfactii. Este frumos daca poti imparti responsabilitatile cu partenerul tau, dar uneori acest lucru este imposibil si trebuie sa te descurci cu un copil in calitate de parinte singur. Afla aici ce avantaje si dezavantaje aduce jobul de parinte singur.

Citeste si: “Ajutor! Parintii mei divorteaza!”

Cele 5 avantaje ale unui parinte singur:

  1. Vei lua de unul singur multe decizii parintesti

La inceput s-ar putea ca acest lucru sa te sperie, scrie momjunction.com, dar cu timpul vei invata ca este un mare avantaj faptul ca nu trebuie sa negociezi, sa faci compromisuri si sa-i explici partenerului de ce anumite decizii legate de copil sunt mai bune sau ar trebui luate.

  1. Gestionarea banilor

Tu vei fi cel care decide cum si pentru ce vei cheltui banii, atat in ceea ce te priveste pe tine, cat si pe copil.

  1. Copilul va fi mai responsabil

In multe cazuri, copilul va intelege si va invata mai repede sa lucreze “in echipa” cu parintele singur, iar acest lucru il va responsabiliza de la o varsta frageda.

Citeste si: 15 sfaturi pentru a avea un copil responsabil

  1. Atentie nedivizata

Indiferent de cum va ramane relatia dintre tine si fostul partener, copilul va avea parte de toata atentia ta.

  1. Nu vei depinde de celalalt

Vei fi seful casei tale, fara a mai sta sa negociezi treburile din casa si cu o alta persoana, vei fi responsabil de tot ce tine de gestionarea timpului liber, precum si de propriile hobby-uri si pasiuni.

Cele 5 dezavantaje ale unui parinte singur:

  1. Banii vor fi mai putini

In acest context o intelegere financiara cu tatal copilului ar putea fi solutia salvatoare. In caz contrar, lipsa banilor si-ar putea pune serios amprenta asupra timpului tau liber, asupra sanatatii tale, precum si asupra relatiei cu copilul tau.

  1. Mai multa munca

Serviciul, treburile si sarcinile prin casa, precum si ingrijirea copilului iti vor acapara tot timpul. In aceasta situatie ar trebui sa iei in calcul unele ajutoare: bunica mai disponibila, o gradinita cu un program prelungit, after school sau serviciile unei bone.

  1. Sentimentul de singuratate

Este important sa ai grija si de viata ta sociala! Daca nu te gandesti inca sa-ti refaci viata sentimentala, incearca sa nu neglijezi intalnirile cu prietenii dragi sau persoanele care te vor sustine in orice imprejurare.

  1. Disciplinarea copilului s-ar putea sa fie mai dificila

Cele mai dese probleme intalnite sunt atunci cand celalalt parinte nu impartaseste aceleasi valori de disciplina, iar de acolo pot porni multe scantei.

5. Reactia copilului: negativitate

Despartirea parintilor poate fi destul de dificila pentru copil si poate aduce multa confuzie, iar uneori acceptarea schimbarii statutului parintilor poate dura o perioada lunga de timp.

Citeste si: Aparitia copilului si conflictele cu familia extinsa

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here