Exista multe studii care au incercat sa explice care sunt factorii care influenteaza inteligenta, cum poate fi modelata si dezvoltata aceasta.
Copilul mosteneste inteligenta de la parinti? Gradinita si scoala sunt cele care ar trebui sa-si primeasca meritele? Sau poate tara unde se naste, cultura, joburile parintilor si traditiile la care este expus? Afla aici mai multe detalii despre legatura dintre toate cele enumerate mai sus si inteligenta copilului.
Cam 50% este mostenire genetica!
Studiile au confirmat: in aproximativ 50% din inteligenta copilului este vorba despre genetica, despre “mostenirea” de la parinti. In special, de la mama.
Citeste si: Copilul e inteligent… ca mama. Studiile o spun.
Restul? Anturajul!
Cealalta jumatate este determinata de factorii de mediu care includ statutul socio-economic (stilul de viata pe care il au parintii, situatia financiara a familiei, statutul social, atitudinea parintilor fata de nevoile copilului, fata de educatia lui), factorul cultural (mediul, traditiile, obiceiurile si experientele la care ia parte) si factorul educational (timpul pe care il petrece in scoala, sistemul educational, colegii etc).
Cercetatorii sugereaza ca factorul socio-economic este unul destul de important in ecuatia dezvoltarii inteligentei copilului, scrie mentalhelp.com.
Citeste si: Conteaza atat IQ-ul, cat si anturajul in care creste un copil
Statutul socio-economic are legatura cu pozitia parintilor in societate, cu bugetul familiei, cu joburile sau carierele lor, anturajul parintilor etc.
Studiile au aratat ca un copil care creste intr-o familie cu o situatie financiara buna are mai multe oportunitati si resurse de a se dezvolta si de a creste intr-un mediu in care sa-si poata dezvolta abilitatile si inteligenta spre deosebire de copilul nascut intr-o familie defavorizata social.
Un copil caruia i se asigura toate acele nevoi primare (mancare, imbracaminte, adapost, sanatate, protectie, afectiune etc) are mai multe sanse sa fie capabil, motivat, concentrat si interesat sa studieze, sa invete, sa se dezvolte. In timp ce copilul caruia ii este foame, este bolnav, nu se simte in siguranta, este neglijat sau parintii nu se preocupa de educatia lui nu va avea aceleasi conditii si motivatie pentru a-si dezvolta abilitatile cognitive.
Vezi si Conteaza doar IQ-ul sau inteligentele sunt multiple?
Cercetatorii au aratat ca relatia, timpul petrecut impreuna si atentia care i se acorda unui copil sunt conditii care sunt incadrate in factorul socio-economic. Copilul are nevoie de joaca, de timp pentru citit povesti, de imbratisari, de discutii, de implicarea parintilor in activitatile de interes pentru copil etc.
Inteligenta copilului este influentata si de factorul educational (timpul petrecut la scoala, atitudinea fata de scoala, dorinta copilului de a invata, relatiile cu profesorii si colegii, sistemul educational, materiile de care este interesat etc).
Si factorul cultural este un element esential atunci cand este vorba despre dezvoltarea inteligentei la copil (obiceiurile, traditiile la care ia parte copilul, experientele de viata cu care se intalneste, felul in care invata sa gandeasca, sa raspunda, convingerile, credintele, oamenii cu care interactioneaza etc).
Citeste: Cum dezvolti inteligenta copilului tau
Autor: Inga Stoian