Reteta zilei: salata de andive cu telemea si smantana

Salata de andive cu telemea si smantana este un adevarat pansament gastric si de aceea se recomanda celor care fac des crize de gastrita, ulcer, hiperaciditate.

Ingrediente:

  • 4 andive mai mari sau mai mici
  • 200 g telemea desarata
  • 250 ml smantana/iaurt
  • 1 legatura marar verde

Curatati andivele de frunzele de deasupra si taiati-le rondele. Taiati telemeaua in cubulete. Puneti intr-un castron andivele, telemeaua si turnati deasupra smantana in care ati amestecat mararul tocat marunt.

Citeste si Reteta zilei: Salata siciliana cu masline

Despre andive

In bucatarie, andivele se folosesc mai ales in salate. Daca sunt gatite, fierte sau calite, isi pierd o mare parte din proprietatile curative, vindecatoare.

Andivele (Cichorium endivia) sunt specifice perioadei de iarna-primavara fiind obtinute prin intrarea in vegetatie fortata a radacinilor de cicoare.

Cicoarea era cultivata si apreciata in multe preparate, mai ales in salate, inca din vremuri vechi, de catre egipteni si romani, fiind pomenita in scrierile lui Pliniu cel Batran si Dioscoride. In epoca medievala, din radacina de cicoare uscata si macinata se prepara o bautura asemantoare cafelei.

Andivele sunt bogate in minerale, mai ales calciu, fosfor, magneziu, fier, potasiu, vitaminele A, C, B, uleiuri volatile, acid ascorbic, polizaharide, caroten. Datorita acestei compozitii, andivele sunt nu numai hranitoare, ci si adevarate leacuri, recomandate in diete si tratamente naturale.

Andivele au o actiune tonica, aperitiva, diuretica si depurativa, fiind de real folos in detoxifierea organismului. Actioneaza tonic asupra ficatului si vezicii biliare, dar si in atonii digestive. Cercetari recente au descoperit unele proprietati citostatice ale andivelor, acestea fiind recomandate in dietele bolnavilor de cancer.

In medicina traditionala, andivele se folosesc in alimentatia bolnavilor de gastrita, ulcer, hepatita, enterocolita si diabet. Ajuta la eliminarea edemelor, fiind diuretice.

Sucul proaspat de andive are efect calmant asupra sistemului nervos. Amestecul obtinut din cantitati egale de suc de andive, morcovi, telina si patrunjel, intareste vederea, mai ales in cazul persoanelor in varsta. Pentru aceasta trebuie sa se bea timp de mai multe saptamani cantitatea de 250 ml pe zi.

Citeste si Reteta zilei: Salata de fasole boabe, ideala pentru post

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here