Testul cu clomifen citrat poate fi o solutie in problema infertilitatii. Clomifenul citrat este o substanta care ajuta la cresterea secretiei hormonilor foliculostimulant (FSH) si luteinizant (LH), urmata de ovulatie. Hormonul foliculostimulant (FSH) este unul dintre substantele secretate de hipofiză (glanda endocrina), cu acțiune stimulatoare asupra glandelor sexuale.
Prin urmare, testul cu clomifen citrat (The Clomiphene Citrate Challenge Test, presc. CCCT) incepe in cea de-a treia zi de ciclu menstrual fiind masurate nivelurile de estradiol (un tip de estrogen) si de hormon foliculostimulant (FSH).
Citeste si Infertilitatea doare! “Si eu vreau sa fiu mama!”
Acest test implica luarea a doua comprimate de clomifen citrat pe zi, mai exact intre a treia si a zecea zi de ciclu. Un nivel FSH indica scaderea unor rezerve ovariene sau putinele rezerve ovariene ramase. Femeile in varsta de 40 sau 41 de ani necesita un nivel FSH mai mic de 15 in oricare dintre zilele de ciclu (intervalul 3-10). In schimb, la femeile dupa 42 de ani poate sa varieze, mai exact mai putin de 12 sau chiar pana in 15, scrie Fertility Centers of New England.
Daca nivelul FSH-ului este cel mult 15, femeia mai poate concepe inca, desi nu intotdeauna cu propriile ei ovule. La aceste paciente, uneori acupunctura este eficienta deoarece stimuleaza seretia hormonilor, scriu specialistii.
Pe scurt, testul cu clomifen citrat inseamna evaluarea rezervelor ovariene sau calitatea ovarelor tale. Doctorul va trebui sa-ti prescrie cantitatea de clomifen citrat care te va ajuta la ovulatie. Testul in sine nu este un mod concret de a anticipa o eventuala sarcina, dar este un indicator eficient de a-ti arata daca exista o problema la nivelul ovarelor, scrie The Bump.
„Ovulatia se produce cel mai adesea in ziua 14 (intr-un ciclu menstrual standard de 28 de zile), dar la fel de bine poate fi si in ziua 16-18 sau 20. Perioada pana la ovulatie e variabila. Perioada dintre ovulatie si urmatoarea menstruatie tinde sa fie constanta (14 zile)”, scrie medicul ginecolog, Laurentiu Craciunas pentru Contra Boli.
Citeste si Ovarele polichistice, motiv de infertilitate
Pe langa cel cu clomifen citrat, cele mai comune teste ale fertilitatii la femei sunt:
- Histerosalpingografia, unde radiografia prevede daca exista probleme ale uterului sau ale trompelor uterine (falopiene);
- Laparoscopia, unde medicii verifica starea ovarelor, a trompelor si a uterului;
- Testele hormonale;
- Testele genetice;
- Ecografie pelvina;
- Biopsie endometriala, unde se ia o mostra din tesutul care alcatuieste uterul;
- Testul postcoital (TPC), atunci cand se analizeaza cat timp poate supravietui spermatozoidul in mucusul cervical al femeii;
- Testarea anticorpilor de Chlamydia, un micro-organism transmis pe cale sexuala femeilor;
Un studiu de infertilitate, numit si „Inducerea ovulatiei cu Clomifen Citrat – studiu pe 65 de cazuri” a fost realizat, in 2008, de specialistii Corina Neamtu, Iuliana Gherlan, Andra Caragheorgheopol si C. Dumitrache de la Institutul National de Endocrinologie din Bucuresti. Rezultatele cercetarii arata ca cele mai intalnite cauze de infertilitate la paciente au fost: anovulatia cronica (lipsa ovulatiei) la 39 de paciente, adica un procent de 60% din total; factorul masculin la 12 paciente, adica un procent de 18, 46%; insuficienta ovariana oculta intalnita la o singura pacienta si infertilitate idiopatica, aparuta la 13 paciente, adica un procent de 20%.
Cercetarea arata care au fost urmarile dupa administrarea de clomifen citrat (CC) in cele 65 de cazuri. Pacientele tratate cu aceasta substanta au prezentat ovulatie in proportie de 75, 38% per paciente studiate si 60,8% per numar de cicluri stimulate. Ovulatia, spun specialistii, a aparut in functie de doza administrata de clomifen citrat:
- 39 de paciente au ovulat de la prima administrare a dozei de 50 mg CC;
- opt paciente au ovulat la administrarea dozei de 100 mg CC;
- doua paciente au ovulat la o cantitate cuprinsa intre 150 si 200 mg CC;
- 16 paciente nu au prezentat ovulatie documentata hormonal si imagistic, desi doza de 50 mg CC a fost marita in fiecare luna pana la 200 mg/zi.
Totodata, in ceea ce priveste procentul de sarcini obtinute in urma administrarii cu CC, el este urmatorul: absenta conceptiei la 51 de paciente dintre cele 65 studiate; 14 paciente au conceput o sarcina, si anume: o sarcina biochimica, doua avorturi si 11 sarcini cu evolutie normala, se arata in studiul specialistilor.
Concluzia studiului este ca substanta clomifen citrat s-a dovedit eficienta la inducerea ovulatiei.
„Clomifen este un medicament cunoscut sub foarte multe denumiri comerciale, printre care: Clomid, Clomiphene Citrate, Serophene, iar in Romania cel mai adesea Clostilbegyt”, precizeaza medicul ginecolog, Laurentiu Craciunas.
Medicamentul din Romania care contine substanta clomifen citrat se elibereaza in baza unei prescriptii medicale si se administreaza sub forma de capsule, iar Ungaria este zona de productie a medicamentului.
Citeste si Infertilitatea afecteaza unul din cinci cupluri la nivel mondial
Autor: Andreea Borcila