Infertilitatea doare! “Si eu vreau sa fiu mama!”

“Se spune ca infertilitatea este o boala care nu se vede si nu doare. Oare?”, spune Ionela Nastase, jurnalista care a avut curajul sa recunoasca despre boala de care sufera, alaturandu-se campaniei “4 minute de sinceritate. Despre infertilitate​”, despre care a vorbit in cadrul evenimentului “Si eu vreau sa fiu mama!”. Afla aici mai multe despre boala care “macina sufletul” unei femei.

“Sunt Ionela Nastase, am 42 de ani si sufar de infertilitate”, a inceput discursul sau emotionant jurnalista Ionela Nastase, in cadrul evenimentului ,,Si eu vreau sa fiu mama”, care a avut loc marti, 12 martie 2019, in cadrul Maternitatii Giulesti.

Ionela Nastase

,,Este greu sa vorbesti in Romania despre infertilitate, aceasta este privita cumva ca un blestem, ca o eticheta. Dar haideti sa vorbim despre asta. Eu am ales sa o fac si nu doar eu, sunt multe alte femei care au vorbit in campania “4 minute de sinceritate. Despre infertilitate”, despre aceasta boala care afecteaza in tara noastra mii de femei. Nu stiu daca sa spun poate chiar zeci de mii de femei, pentru ca nu exista o statistica. Se spune ca infertilitatea este o boala care nu se vede si nu doare. Oare? Nu te doare injectia pe care ti-o faci in fiecare seara in burtica. Nu te doare medicamentatia in sine. Doare foarte tare atunci cand tii in mana un rezultat de sarcina negativ, dupa ce ai sperat din rasputeri, ca o sa fie pozitiv. Si eu sunt una dintre femeile care isi spune deseori in gand <<Si eu vreau sa fiu mama>>”,  a spus Ionela Nastase.

Potrivit jurnalistei, infertilitatea este un subiect tabu in tara noastra. Sunt foarte multe femei care sufera in tacere, sufera pentru ca nu stiu ca au aceasta problema, pentru ca nu ajung la medic, sufera pentru ca odata ajunse la medic constata ca, pe langa faptul ca sunt proceduri dureroase, acestea se dovedesc a fi si costisitoare.

 ,,O procedura de fertilizare in vitro costa cateva mii de euro, poate ajunge pana la 5.000 de euro, depinde de clinica. La Maternitatea din Giulesti o astfel de procedura nu depaseste suma de 2000 de euro si ca in total, in tara, exista 25 de clinici care fac astfel de proceduri de fertilizare in vitro”, sustine Ionela Nastase.

Astfel ca, atat in intampinarea altor cupluri care se lupta cu aceasta problema, precum si in urma ratei de succes pe care a avut-o programul “O sansa pentru cuplurile infertile – FIV1”, Primaria Capitalei, prin ASSMB, a decis inceperea etapei a II-a: “​O sansa pentru cuplurile infertile – FIV 2​”.

,,In Uniunea Europeana aproximativ 25.000.000 de persoane sunt afectate de aceasta problema si desi in lume exista aproximativ 8.000.000 de copii nascuti prin fertilizare in vitro, inca ne lovim de stigmatizare, inca ne lovim de lipsa de informatie, de diverse bariere la accesul la tratament si la finantare”.

Dr. Marilena Baluta, Dr Turkes Ablachim, Dr Andreea Enache

In cadrul saptamanii europene a fertilitatii in 2018, Primaria municipiului Bucuresti a lansat un apel care a sunat asa: “Dorim sa se recunoasca dreptul universal al fiecarei persoane de a avea un copil, sa se asigure accesul legal, echitabil si sigur la tratamentele de infertilitate, sa se asigure finantarea publica pentru toate etapele tratamentului de fertilitate si sa implementam campanii de informare pentru eliminarea stigmatizarii. Astfel ca am realizat anul trecut dezbateri publice, dar si 3 expozitii pe tema infertilitatii. Desi a inceput pe 14 iunie 2018, in 6 luni, toate cele 1000 de locuri ale programului au fost ocupate si in acest moment avem 556 de proceduri finalizate, dintre care 66% sunt sarcini aflate in evolutie la 6 saptamani, care sunt confirmate si 131 de sarcini care sunt confirmate numai biochimic. Aceasta rata de succes ne umple de bucurie”, a declarat dr. Turkes Ablachim, Director medical, ASSMB, care a fost una dintre invitatele din cadrul evenimentului ,,Si eu vreau sa fiu mama”.

In Romania se fac, anual, ​aproximativ 5.000 de fertilizari in vitro, de 10 ori mai putin decat in Europa de Vest. Mai mult de jumatate dintre cuplurile care sufera de infertilitate nici nu ştiu ca au acest diagnostic, pentru ca nu ajung la un medic specialist.

,,Tratamentul infertilitatii nu este deloc unul usor, pentru ca impactul psiho-emotional este unul foarte mare si atunci specialistul trebuie sa fie nu doar medic, ci si psiholog, sa avem rabdare cu pacientul, sa-i explicam si mai ales, sa incurajam, pentru ca infertilitatea este o boala care se trateaza, fie ca este vorba despre tratament medicamentos, tratament pentru stimularea ovulatiei, proceduri chirurgicale minim invazive etc. Spitalul Panait Sirbu este singurul spital de stat din Romania unde se practica proceduri de fertilizare in vitro sustinut si de programul Primariei si de Ministerul Sanatatii”, a explicat dr. Andreea Enache, sefa Departamentului FIV din cadrul spitalului ,,Prof. Dr. Panait Sirbu”.

Despre stradania femeilor de a deveni mame a vorbit si dr. Marilena Baluta, presedintele Asociatiei ,,Si eu am dreptul sa fiu parinte”.

,,Nu credeam ca vom gasi atatea femei care sa vorbeasca deschis, este totusi un subiect tabu, mai ales cand ai niste proceduri de urmat, este foarte greu sa vii si sa te expui public, fara sa te astepti ca lumea sa te eticheteze in vreun fel. Am avut frumoasa surpriza sa gasim aceste doamne care sa vina si sa-si spuna experienta lor. Toate au peste 35 de ani, toate s-au chinuit zeci de ani sa faca un copil, unele au reusit din prima, altele inca mai urmeaza proceduri pentru a deveni mame. Atunci cand vii la medic si ti se spune ca exista sansa sa nu reusesti din prima, acest lucru devine descurajant, mai ales pentru ca implica si niste costuri destul de mari”.

Citeste si: O treime dintre romanii care au apelat la FIV au cheltuit intre 1.000 si 3.000 de euro

O surpriza placuta din cadrul evenimentului “Si eu vreau sa fiu mama!” a fost prezentatoarea tv, Simona Gherghe, care a recunoscut ca a venit la aceasta intalnire sa-si sustina prietenele sale.

,,Chiar cred ca este o problema in Romania despre care nu prea se vorbeste. Faptul ca tot mai multe femei au inceput sa vorbeasca, nu face decat sa ne ajute, pe toti, sa constientizam ca exista aceasta problema in societatea noastra. Atat noi, cat si autoritatile sa constientizeze. Si cumva, poate si prin vocea mea sa se faca mai cunoscuta aceasta problema”, a declarat prezentatoarea tv, care este insarcinata pentru a doua oara.

Sfatul Simonei Gherghe pentru cititoarele superbebe.ro, care se lupta cu infertilitatea a fost urmatorul: ,,Stiu ca pare asa, sablonistic, dar in primul rand, ar trebui sa fie luptatoare. Este un subiect destul de delicat si o lupta dificila, pentru ca de multe ori nu iese din prima. De aceea cred ca este important aportul autoritatilor sa contribuie cu partea financiara, ca familia care se afla in aceasta situatie sa aiba o problema in minus. Cateva mii de euro e o suma foarte mare pentru cei mai multi romani”.

Prezentatoarea tv sustine ca infertilitatea nu este doar problema femeilor. ,,E 50 la 50. Nu trebuie sa se simta femeile stigmatizate din pricina aceasta. Imi pare rau ca nu a fost si un barbat aici care sa vorbeasca despre aceasta problema. De fapt, aici nu este vorba de vina, este vorba de lupta, iar in lupta partenerii trebuie sa fie uniti. Nu mai conteaza a cui este vina”, a spus Simona Gherghe.

Autor: Inga Stoian

Sursa foto: Ionela Nastase 

Citeste si: Primul studiu despre infertilitate din Romania: un cuplu din cinci are probleme

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here