Echipamente noi pentru copiii cu malformatii congenitale cardiace

In Romania se nasc anual 1.000 de nou-nascuti cu malformatii congenitale cardiace care trebuie operati in primul an de viata. 10% dintre acesti pacienti reprezinta urgente care trebuie tratate chirurgical in perioada neonatala.

Din estimarile medicilor, in Romania se efectueaza anual aproximativ 450 de interventii cardiovasculare pediatrice, dintre care 300 sunt realizate la Targu Mures. Incepand cu anul 2005, au fost operati aici peste 3.600 de copii, dintre care peste 500 de nou-nascuti in urgenta. Echipamente noi pentru copiii cu malformatii congenitale cardiace, au ajuns la Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant Targu Mures.

Vezi si 11 copii cu malformatii cardiace, tratati pro bono la Sibiu

Peste 100.000 de clienti ai librariei online Libris au donat pentru Salvati Copiii in cadrul proiectului de strangere de fonduri in beneficiul Institutului de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant Targu Mures. Suma stransa in urma donatiilor a fost utilizata integral de catre Salvati Copiii pentru achizitia unui aparat de ventilatie Maquet Servo-U si a unui monitor Spectrum M4, in valoare de 105.000 de Euro.

„Clinica de la Targu Mures este un pilon fundamental in ceea ce priveste patologia cardiaca a nou-nascutilor. Aici ajung nou-nascuti din intreaga tara, care au nevoie de interventie medicala prompta. Am lucrat cu medicii – o echipa formidabila, care s-a dezvoltat de la an la an – pentru a putea aduce in clinica de chirurgie cardiaca aparatura medicala de care ei au nevoie, pentru a-i ingriji pe cei mai vulnerabili, nou-nascutii cu malformatii cardiace. Performantele de la Targu Mures sunt remarcabile si dotarea acestei clinici reprezinta o prioritate vitala pentru Romania. Mizam pe parteneriatul cu medicii, pentru a-i salva pe micutii nostri luptatori”, a precizat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.

Sectia de anestezie si terapie intensiva a Institutului de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant Targu Mures si cea de neonatologie a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures actioneaza complementar in tratarea afectiunilor cardiace complexe. Astfel, multi bebelusi nascuti la Targu Mures sau in alt centru din tara sunt diagnosticati, tratati si urmariti preoperator in Sectia de neonatologie a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta, urmand a fi transferati pentru operatie si terapie postoperatorie la Sectia ATI a Institutului. Diagnosticul prenatal, tot mai eficient in ultima vreme, determina tot mai multe mame sa decida sa nasca la Targu Mures, pentru a putea oferi copilului lor ingrijirea optima, imediat dupa nastere.

„Aparatele de ventilatie fac parte din categoria echipamentelor esentiale, care sustin functii vitale intr-o reanimare. Date fiind varsta si patologia pacientilor din sectie, era nevoie de un aparat de ventilatie performant care sa asigure un tratament cat mai adecvat si, pe cat posibil, lipsit de efecte secundare sau complicatii. Prin precizia lui (< 2 ml per respiratie) si prin posibilitatile sale de tratament, acest aparat ne permite sa ingrijim optim pacienti foarte fragili, cum sunt nou-nascutii la care, dupa interventia chirurgicala trebuie lasat toracele deschis cateva zile”, a explicat prof. dr. Horatiu Suciu, seful Clinicii de chirurgie cardiovasculara din cadrul Institutului de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant Targu Mures.

Citeste si Pereti mucegaiti si incalzire cu radiator, la Spitalul de Copii Brasov

La Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures – Sectia neonatologie vor ajunge un aparat de ventilatie non-invaziva, un ventilator si un bilirubinometru, in valoare de 44.900 de Euro. Totodata, organizatia doneaza o masa radianta in valoare de 10.500 de Euro. Anterior, a mai fost donata celor doua sectii aparatura performanta in valoare de 154.000 de Euro.

„Avem prematuri cu patologii complexe, pentru care orice minut de intarziere in interventie poate fi fatal. O sectie dotata cu tot ceea ce este necesar este una in care medicii pot garanta cea mai buna ingrijire si recuperare a micutilor care se nasc inainte de termen”, a spus conf. dr. Manuela Cucerea, sef Sectie Neonatologie Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures.

Echipament donat de Salvati Copiii Romania

„Ingrijirea copiilor nou-nascuti bolnavi este un privilegiu, dar este in acelasi timp un proces care necesita un bun management al problemelor financiare. In ultimii trei ani, colaborarea Sectiei noastre cu Organizatia Salvati Copiii a facut posibila oferirea de ingrijiri medicale speciale pentru copiii nou-nascuti bolnavi, dar si pentru screening malformativ al pacientilor nou-nascuti asimptomatici”, a spus dr. Laura Suciu, sef Sectie Neonatologie Spitalul Clinic Judetean Targu Mures.

Organizatia Salvati Copiii va continua sa atraga atentia asupra efortului pe care il depun medicii in salvarea a mii de vieti in cadrul Institutului de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant Targu Mures, unde mai este nevoie, potrivit solicitarilor medicilor, de un sistem de radiologie digital, al carui pret estimativ este de 175.000 de Euro. In prezent, radiografiile in terapie intensiva se fac prin metoda „clasica”, pe film. Un sistem de imagistica digitala ar permite: o expunere mult redusa la radiatii, obtinerea mult mai rapida (practic instant) a imaginilor, o calitate mult imbunatatita a imaginilor, stocarea pe termen lung (importanta, de vreme ce acesti copii sufera multiple internari si interventii).

Citeste si Dorna si Salvati Copiii anunta donatii in valoare de 100.000 de euro catre 10 maternitati din tara

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here