Am citit foarte multe lucruri atunci cand am fost insarcinata: carti de parenting, carti de ingrijire a unui bebelus, diverse articole, am urmarit bloguri, am fost la cursuri prenatale si postnatale, am ascultat sfaturi de la alte mamici. Eram pregatita sau cel putin asa am crezut atunci. In momentul in care am venit cu bebelusul acasa am avut impresia ca nu mai stiu nimic din cele invatate si ca mult prea putine lucruri erau asa, “ca in carti”.
Stii ce inseamna maternitatea? Sa urci pe muntele Everest fara sa ai pregatirea unui alpinist. Fascinant, palpitant si ditamai provocarea! Afla aici care sunt acele 5 lucruri invatate in primul an cu bebelusul, pe care nu le vei gasi in carti.
Am crezut ca le stiu pe toate.
La cate carti am citit in timpul sarcinii credeam ca nu mai e nimic neinteles, neinvatat, nestiut. Cate informatii din cele citite in carti am folosit? Cateva. Si iti pot spune cu toata sinceritatea ca in nicio carte nu am gasit detaliile si lucrurile pe care le puteam aplica la bebelusul meu.
Printre cartile citite, tabelele, notitele mele ideale si ceea ce imi imaginam eu ca va fi, iata cele 5 lucruri invatate in primul an (incredibil de frumos si greu!) alaturi de bebelusul meu.
Citeste si: In atentia unei mame de bebelus! Stiu ca noptile sunt lungi
- Fii cat mai flexibila!
Stilul tau de ,,parinteala” se va modifica de la luna la alta, uneori chiar si de la zi la alta. Vei avea parte si de zile bune, si de zile… mai putin linistite. Vei face alegeri bune si alegeri mai putin inspirate. Este posibil sa fie destul de multe alegeri mai putin inspirate. Fii blanda cu tine! Cu toate greselile pe care le faci, te asigur ca esti la fel de iubita si de apreciata de puiul tau mic.
- Ai grija de tine!
Copilul tau are nevoie de tine. Sanatoasa, puternica, linistita, increzatoare. Si ce daca esti in pijama? Dormi, ai grija si de tine si bucura-te de bebelus cat poti de mult.
- Accepta-ti corpul.
Si toate acele “imperfectiuni” lasate de sarcina si nastere. Corpul tau te-a ajutat sa cresti un om, sa-l aduci pe lume. Fii recunoscatoare pentru acest lucru. Asculta-i doar pe acei care iti spun si te vad ca esti frumoasa. Si ceilalti? Ceilalti clar au o problema cu propriul corp, de aceea au impresia ca vad lucruri imperfecte la tine, draga mamica.
Citeste si: Recuperarea de dupa nastere: lucruri despre care prea putini vorbesc
- Bebelusul tau nu este ca alti bebelusi.
“Toti bebelusii prefera sa doarma infasati”, “diversificarea incepe la 6 luni”, “invata-l de mic sa doarma in patut, ca altfel va dormi cu tine pana la 18 ani”. Poate altii dorm toata noaptea, iar al tau se trezeste de 3-4 ori. Poate altii stau cuminti in patut, in timp ce al tau iti cauta mereu bratele si sanii pentru acel lapte magic. Bebelusul tau nu este ca ceilalti din jurul tau si nici ca cei din carti, asa cum nu mai compara. Stii ce-i place sa manance? Stii ce il face sa rada? Stii cum prefera sa adoarma? Recunosti atunci cand trebuie schimbat scutecelul? Atunci ti-ai “invatat” singura lectia.
- Nu incerca sa fii perfecta!
Ai creat perfectiunea! Este in fata ta, in bratele tale. Esti suficienta si tot ce faci pentru bebelusul tau este minunat! Doar ca uneori ai nevoie si de ajutor. Accepta-l! Nu degeaba se spune ca este nevoie de un sat intreg pentru a creste un copil.
Autor: Inga Stoian
S-ar putea sa te intereseze si: Puterea mamelor online