Reteta zilei: focaccia pufoasa cu ierburi aromate

Focaccia este unul dintre cele mai simple, ofertante si rafinate feluri de mancare. Pizza cu nimic, asa ii spun copiii si este un nume foarte potrivit. Acolo unde nu e nimic, exista de fapt o infinitate de optiuni. Foccacia poate sa devina pizza cu de toate sau paine cu orice, poate fi alaturata unei salate, unei fripturi, poate fi mancata simpla. E geniala!

Vezi si Reteta zilei: piept de rata crocant si suculent

Focaccia de astazi este una pufoasa si aromata.

Ingrediente:

  • 450 g faina alba tip 650;
  • Un pliculet de drojdie uscata;
  • 1 lingurita cu varf de sare;
  • O jumatate de lingurita de zahar
  • 300 de ml apa;
  • 4 linguri de ulei de masline extravirgin;
  • 4 linguri de ierburi aromate dupa preferinte; eu folosesc cimbru, rozmarin, oregano si tarhon proaspete;
  • O lingura de malai;
  • O lingurita de sare grunjoasa.

Se prepara asa:

Apa se incalzeste, sa fie fierbinte, dar nu clocotita. Intr-un castron mare se amesteca faina cu drojdia, sarea si zaharul si se face o gaura in mijloc. Apoi incet se toarna cam doua treimi din apa fierbinte si doua linguri de ulei, se amesteca pana se face o coca. Daca mai e necesar se toarna din restul de apa. Fiecare tip de faina se hidrateaza diferit asa ca apa se pune cate putin si se faramanta pana se obtine o coca elastica, dar nu lipicioasa.

Puteti sa folositi robotul de bucatarie, termomixul sau ce alte aparate inteligente artificiale aveti la dispozitie, dar credeti-ma, framantatul painii e terapie, nu lasati electronicasnicele sa beneficieze de ea.

Foccacia pufoasa cu ierburi

Se adauga amestecul de ierburi foarte marunt tocate si se mai framanta 10 minute – terapie! Apoi se face din coca o bila, se scoate din castronul care se spala, se sterge si se unge cu ulei. Se pune bila de coca in castron, se acopera cu un servet de bucatarie curat, din bumbac si se lasa la crescut pana isi dubleaza volumul.

Intre timp, intr-o tava de copt se pune o folie de copt si se presara malaiul pe ea.

Citeste si Reteta zilei: spuma de ciocolata de avocado

Cand si-a dublat volumul, bila de coca se scoate pe o planseta sau o folie de intins aluatul tapetata cu faina, se preseaza si se intinde usor, apoi se acopera cu castronul rasturnat si se mai lasa la crescut 10 minute.

Apoi se intinde intr-un cerc cu diametrul de aproximativ 25 cm, cu o grosime de 1 cm si se transfera pe tava de copt pregatita. Se acopera din nou cu servetul de bucatarie si se mai lasa inca 15 minute sa creasca.

Intre timp, cuptorul se incinge la 230 grade Celsius sau aproape de maxim. Cu degetul uns cu ulei sau cu o furculita unsa bine cu ulei se inteapa focaccia pe intreaga suprafata – tot terapie si asta-  se unge cu restul de ulei de masline si se presara putina sare grunjoasa.

Se coace pentru aproximativ 15 minute sau pana se rumeneste la suprafata. Cand e gata, daca intoarcem focaccia si o lovim usor cu degetul trebuie sa sune a gol. Asta e valabil la orice fel de paine.

Se lasa la racit pe un gratar ca sa nu transpire!

Bineinteles ca puteti sa puneti pe ea inainte de a o baga la cuptor orice altceva doriti, rosii prospete sau uscate, branza sarata sau mozzarella, puteti inlocui ierburile cu masline sau cu usturoi, dupa gusturi si posibiltati.

Nu-i asa ca abia asteptati sa inceapa Postul?

Citeste si Reteta zilei: frigarui de pui

Autor: Consuela Binder

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here