180 de copii dintr-o comuna saraca vor primi sprijin pentru cresterea accesului si participarii la educatie. Peste 500 de locuitori din comuna Argetoaia, jud. Dolj, vor beneficia de servicii integrate in domeniul educatiei, locuirii, formarii profesionale si serviciilor sociale in cadrul unui proiect in valoare de peste 16 milioane de lei derulat de Fundatia World Vision Romania cu sprijinul a sase parteneri.
Citeste si: World Vision Romania: 6,2% dintre femeile insarcinate nu au fost consultate medical pana la nastere
Proiectul „FACTIS – Fii actor pentru o comunitate transformata, integrata si sustenabila!” – ID 113890 este co-finantat din Programul Operational Capital Uman 2014-2020, are o durata de 3 ani (iulie 2018 – iulie 2021) si este implementat de Fundatia World Vision Romania impreuna cu Fundatia Centrul Romilor pentru Politici de Sanatate – SASTIPEN, Habitat for Humanity Romania – organizatie care in prezent a devenit cel mai mare ONG din Romania in domeniul locuirii sociale, Fundatia Policy Center for Roma Minorities (PCRM), Primaria Comunei Argetoaia, Scoala Profesionala Constantin Argetoianu si Asociatia Centrul de Analiza si Inovare Economico-Sociala (CAIES).
O comuna saraca din Romania se va transforma complet, cu ajutorul fondurilor europene
Proiectul isi propune dezvoltarea sustenabila a uneia dintre cele mai sarace comune din Romania prin reducerea numarului de persoane aflate in risc de saracie si excluziune sociala.
Activitatile proiectului au ca beneficiari 180 de copii, care vor primi sprijin pentru cresterea accesului si participarii la educatie, si 375 de adulti, pentru care se va oferi suport pentru acces si mentinere pe piata muncii, dar si masuri de sustinere si promovare a antreprenoriatului in comunitate. Cele 555 de persoane din grupul tinta al proiectului vor benficia de interventii pentru cresterea accesului la servicii medicale de calitate, dar si de imbunatatirea conditiilor de locuit pentru persoanele cele mai vulnerabile – renovarea si repararea locuintelor degradate.
Citeste si: Brățara Bunătății a strâns 40 000 de lei pentru bebelușii defavorizați din mediul rural
Cateva dintre principalele activitati ce vor fi implementate in cadrul proiectului:
Dezvoltarea si implementarea Clubului de Educatie Alternativa Argetoaia (CEA) – un program de educatie non-formala si remediala, menit sa contribuie la dezvoltarea copiilor romi si neromi aflati in situatii de risc, inclusiv a celor care prezinta un risc crescut de abandon scolar din cauza ratei mari de absenteism, a corigentelor la diverse materii, tinand cont de nevoile lor de invatare si de dezvoltare.
Un program de burse destinat elevilor
In vederea participarii la atelierele de educatie non-formala si remediala, copiii inscrisi in proiect vor primi o masa calda pe zi si kit-uri educationale constand in rucsac, caiete, penar dotat, trusa de matematica si alte instrumente de lucru.
Livrarea unui program de burse destinat elevilor, pentru incurajarea acestora sa se inscrie in invatamantul secundar superior.
Derularea unui program de educatie parentala prin care parintii copiilor inscrisi la proiect si alti beneficiari adulti invata despre importanta educatiei, nutritie si sanatate.
Facilitarea accesului pe piata muncii pentru persoanele apartinand categoriilor marginalizate prin intermediului unui program integrat, care cuprinde masuri active precum: consiliere, mediere, participarea la stagii de ucenicie, programe de formare profesionala in vederea dezvoltarii competentelor antreprenoriale etc. In plus, 45 de angajatori din zona vor beneficia de subventii pentru angajarea persoanelor vizate de proiectul FACTIS.
Toate aceste actiuni vor fi implementate de echipe specializate si se vor desfasura atat in cadrul Centrului Comunitar de Asistenta Integrata (CCAI) ce va fi creat in Argetoaia, cat si prin intermediul serviciilor mobile, pentru a ajunge la intreaga comunitate.
In prezent, cele 12 sate care fac parte din comuna Argetoaia inregistreaza un nivel ridicat al vulnerabilitatilor socio-economice, conform unei cercetari realizate inainte de demararea Proiectului. Amintim aici procentul insemnat de persoane inactive la nivelul fiecarui sat (in satul Novacu, procentul persoanelor de 16-64 de ani care nu sunt incadrate pe piata muncii si nici nu se duc la scoala este de 90%), accesul foarte redus la apa si canalizare (in 10 din cele 12 sate nu exista gospodarii cu apa curenta in locuinta din reteaua publica) si accesul dificil la serviciile de sanatate de calitate.
Citeste si: Bebeluşii de la ţară sunt hrăniţi cu sărmăluţe, mici şi cola
Despre World Vision Romania
World Vision Romania este o organizatie crestina, care desfasoara programe de interventie umanitara de urgenta, dezvoltare si advocacy punand in centrul activitatii sale bunastarea copilului. Organizatia se concentreaza asupra muncii cu copiii, familiile si comunitatile, in scopul depasirii saraciei si nedreptatii. Inspirata de valorile crestine, fundatia lucreaza cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasa, etnie sau gen. World Vision Romania face parte din parteneriatul World Vision International prezent in aproape 100 de tari din intreaga lume. In 28 de ani de prezenta in Romania, am ajutat peste 500.000 de copii si adulti, in aproape 400 de comunitati din 8 judete.
Mai multe informatii pot fi obtinute accesand link-urile de mai jos:
www.worldvision.ro, http://www.facebook.com/WorldVisionRomania, http://blog.worldvision.ro/