Ne dorim pentru copil cele mai bune lucruri. Sa creasca sanatos, sa aiba parte de experiente interesante, sa invete lucruri frumoase, sa-si dezvolte cat mai multe abilitati, sa il educam astfel incat sa-i respecte pe ceilalti si sa fie un om bun. Dar ceea ce este poate cel mai important este sa-l invatam sa fie in siguranta. Sa aiba grija de sine, de sanatatea sa fizica, emotionala si psihica.
Ne invatam copilul cum sa respecte alti oameni, cum sa se comporte, cum sa fie prietenos, empatic si amabil, dar este la fel de important sa-l invatam sa fie si precaut. Iata cum sa-ti inveti copilul sa respecte adultii, dar sa fie si in siguranta in preajma lor.
Citeste si: Cele 7 secrete ale copiilor fericiti. Tu le stii?
Exemple care te-ar putea ajuta sa discuti cu copilul despre siguranta lui:
“Daca nu te simti in siguranta in preajma cuiva, spune-mi”.
“Daca nu intelegi comportamentul cuiva, intreaba-ma”/ “Daca nu intelegi de ce un adult actioneaza intr-un anumit fel, ar fi bine sa ma intrebi”
“Fara secrete. Niciun adult nu trebuie sa-ti spuna sa ai secrete fara de mami si tati. Daca cineva iti spune ca nu trebuie sa-i spui mamei ceva, inseamna ca nu este chiar un om dragut”
“Anumite parti ale corpului nostru sunt intime. Nu trebuie sa-i lasam pe altii sa le atinga sau sa le vada (singurele persoane care pot examina acele parti sunt: doctorul, asistenta medicala sau mami, daca te doare ceva acolo si imi arati exact unde te doare”.
“Daca suntem in magazin, in parc etc si te ratacesti, nu e mami sau tati in preajma, cauta un politist pe cineva de la paza carui sa-i spui ca ai nevoie de ajutor si ca ne cauti”.
Atunci cand mergeti intr-un loc aglomerat, intotdeauna arata-i copilului pe cine sa intrebe sau cui sa-i ceara ajutorul daca se pierde in multime. “Il vezi pe domnul in uniforma? Dansul este agent de paza, daca se intampla cumva sa ne ratacim, nu te speria, dar mergi la dansul sa-i spui ca ai nevoie de ajutorul lui sa ne gasesti mai repede sau doamna de la acel ghiseu te poate ajuta”.
Citeste si: Accesul la internet si bullyingul, noile pericole pentru copii
Regula „Aici nu se pune mana”
Unul din cinci copii devine victima a violentei fizice, in tot mai multe cazuri ajunge sa fie chiar si victima a abuzului sexual, de aceea este important sa-i explicam copilului unde nu trebuie sa accepte sa fie atins de catre alte persoane, cum sa reactioneze si unde sa caute ajutor. Pe scurt, sa invete in ce consta regula „Aici nu se pune mana”.
- Corpul tau iti apartine
“Copiii au dreptul sa refuze un sarut sau o atingere, chiar si din partea unei persoane pe care o iubesc. Copiii trebuie sa invete sa spuna „Nu” imediat si hotarat la orice contact fizic nepotrivit”.
- Atingere buna – atingere rea
“Copiii nu stiu intotdeauna sa faca distinctia intre atingeri potrivite si atingeri nepotrivite. Explicati copiilor ca nu este bine daca cineva se uita la partile intime ale corpului lor sau le atinge, sau daca cineva ii invita sa se uite la partile intime ale altcuiva sau sa le atinga. Regula „Aici nu se pune mana” ii ajuta sa recunoasca o limita evidenta si usor de retinut: lenjeria intima”.
- Secrete bune – secrete rele
„Orice secret care le provoaca spaima, ii face sa se simta prost, ii face sa le fie teama sau sa fie tristi nu este un secret bun si nu trebuie pastrat, ci trebuie spus unui adult in care copilul are incredere (parinte, educator, ofiter de politie, medic)”, conform undewearrule.org.
S-ar putea sa te intereseze si: Bullying-ul incepe acasa. Si continua la scoala!
Bullying-ul, o problema serioasa in scoala romaneasca
Autor: Inga Stoian