Un program educativ pentru copiii de gradinita se deruleaza la Palatul Sutu in fiecare zi de miercuri a lunii noiembrie. Copiii cu varste cuprinse intre 4 si 6 ani sunt invitati sa faca o calatorie in timp, pe 14, 21 si 28 noiembrie, incepand cu ora 10.00.
Muzeul Municipiului Bucuresti-Palatul Sutu gazduieste obiecte pretioase care ne spun povesti de demult! Daca privim cu atentie aceste obiecte, putem sa calatorim inapoi pe firul timpului si sa aflam despre oamenii care au trait in alte vremuri in acest oras. O sa gasim raspuns la tot felul de intrebari: oare ce fel de haine purtau regii si reginele? Dar oamenii obisnuiti, cum aratau, ce meserii aveau si oare ce fel de obiecte foloseau?
Vezi si Narativ, festivalul de lectura pentru copii
Cei mici vor vedea cat de multa grija acordau oamenii in trecut fiecarui obiect pe care il foloseau, vor afla povesti despre mai multe personaje istorice importante, dar si despre diferite tipuri de materiale din care au fost facute de-a lungul timpului obiectele. Vor afla mai multe despre orasul in care locuim, de la legenda ciobanului Bucur, pana la parerea celor care viziteaza Bucurestiul sau il locuiesc in prezent.
Potrivit organizatoriilor, copiii vor afla despre:
1. „Regi si regine”
Informatii despre regii si reginele Romaniei, despre insemnele regale, medalii, tinute elegante din secolul 19.
La partea de atelier, fiecare isi va imagina cum arata palatul in care ar vrea sa locuiasca daca ar fi rege sau regina.
2. „Bucurestiul de demult si Bucurestiul de azi”
Privind obiectele din expunere, vor descoperi cate ceva despre cum traiau bucurestenii in secolul 19 – de la felul in care circulau orasenii pe Calea Victoriei, pana la cum isi duceau traiul vanzatorii ambulanti si cine erau rosiorii. Vom povesti impreuna si legenda lui Bucur, legata de intemeierea orasului Bucuresti.
La partea de atelier, vor lucra o „harta personala a orasului”, care sa contina locurile importante pentru fiecare dintre noi.
3. „Pe vremea voievozilor”
Vor discuta despre doi dintre cei mai importanti voievozi din istoria romanilor, Constantin Brancoveanu si Vlad Tepes. Vor vedea cum arata o carte scrisa cu un alt alfabet decat cel cunoscut copiilor (cu caractere chirilice), vom afla ce a insemnat aparitia tiparului, cum se imbracau marii boieri si la ce foloseau inelele sigilare.
La partea de atelier, fiecare va fi liber sa-si imagineze cu ce anume seamana scrisul chirilic si va continua desenul pornind de la o litera.
4. „Obiecte curioase”
Copiii vor calatori inapoi in timp si vom descoperi obiecte care le trezesc curiozitatea. Cei mici vor afla, de exemplu, cum aratau pungutele pentru bani din Evul Mediu, o ladita din breasla scriitorilor, o armura de demult sau podoabe din Epoca bronzului.
La partea de atelier, se vom juca de-a inventatorii si vor face o schita pentru designul unui obiect din viitor cu o anumita utilitate.
Inscrierile se fac pe adresa de e-mail: [email protected] , de luni pana vineri, in intervalul orar 10.00-16.00. Taxa de participare este de 15 lei/ participant, insotitorii beneficiind de acces gratuit.
Citeste si ,,Print si cersetor “, o noua premiera la Opera Comica pentru Copii