Infertilitatea afecteaza unul din cinci cupluri la nivel mondial

Infertilitatea afecteaza unul din cinci cupluri la nivel mondial, ceea ce reprezinta 25 de milioane de cetateni doar din Uniunea Europeana. In fiecare an, numarul de persoane care ajung la centrele de tratare a infertilitatii creste cu 8-9%. Cu toate acestea, in ciuda faptului ca exista peste opt milioane de oameni nascuti la nivel mondial gratie fertilizarii in vitro, pacientii inca se confrunta cu stigmatizarea si se lupta cu lipsa de informatii si bariere in calea accesului la tratament si la finantare.

Citeste si: Primul studiu despre infertilitate din Romania: un cuplu din cinci are probleme

In perioada 5 – 11 noiembrie  se desfasoara cea de-a treia editie a European Fertility Week, perioada in care Fertility Europe – organizatia-umbrela a asociatiilor de pacienti afectati de infertilitate – si membrii sai, asociatii de pacienti din peste 20 de tari europene, isi intensifica actiunile de awareness & advocacy pentru cauza celor care isi doresc copii dar nu-i pot avea decat cu ajutor medical.

Cu aceasta ocazie, la nivel national, Asociatia SOS Infertiltatea desfasoara in Romania a saptea editie a Saptamanii Nationale de Constientizare a Fenomenului Medical si Social al Infertilitatii, cu sprijinul Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti si al Centrului pentru Tineret al Municipiului Bucuresti.

Saptamana de Constientizare a fenomenului infertilitatii in Romania

Nicoleta Cristea-Brunel, presedintele Asociatiei SOS Infertiltatea a enumerat actiunile Saptamanii de Constientizare care au loc in Romania in aceasta perioada: Dezbaterea „40 de ani de fertilizare in vitro. Romania, incotro?”, cu participare  din partea medicilor specialisti in infertilitate, a pacientilor si a autoritatilor; trei expozitii pe tema infertilitatii expuse in centrul Bucurestiului: expozitia „Infertilitatea exista. Si doare!” si expozitia „Incursiune in istoria fertilizarii in vitro” – in Pasajul Universitatii; expozitia „Infertilitatea poate fi invinsa!” – pe gardul Muzeului Municipiului Bucuresti / Palatul Sutu: 27 de testimoniale foto ale parintilor care au invins infertilitatea, cu participarea exceptionala a cuplului Alice si Horia Brenciu; continuarea campaniei de #educatie_despre_fertilitate: lansarea in premiera a doua pliante, unul dedicat fertilitatii feminine si un altul dedicat fertilitatii masculine, precum si a unui quiz online despre fertilitate – destinate publicului larg, care in principiu nu se confrunta in prezent cu infertilitatea, dar ar putea intra in aceasta categorie in lipsa unei informari corecte; numeroase actiuni colective online ( Video de constientizare infertilitate – pe tema infertilitatii; Video cu testimoniale despre infertilitate si despre lupta cu infertilitatea; poster despre prejudecatile cu care se confrunta cuplurile infertilile s.a.), care sunt intens partajate de mare parte din cei 12.000 de membri de pe grupul FB al Asociatiei SOS Infertilitatea.

Apelul Societatii Europene

La nivel european, in cadrul celei de-a treia editii a European Fertility Week, Fertility Europe lanseaza un Apel  la Actiune adresat tuturor factorilor de decizie politica din cadrul Uniunii Europene, pentru a veni in sprijinul imbunatatirii vietilor tuturor care se confrunta cu probleme de infertilitate.Pentru a sarbatori cea de-a 40-a aniversare a lui Louise Joy Brown, primul copil din lume conceput prin fertilizare in vitro (FIV), Fertility Europe la lansat campania #HappyBirthday, dand startul Saptamanii Europene a Fertilitatii din anul 2018.

De cate ori pe an spunem, scriem sau tastam cuvintele „La multi ani!” fara a sta prea mult pe ganduri? Pentru cei care doresc sa aiba un copil dar se lupta cu infertilitatea, expresia are un inteles mult mai profund. Organizatiile pentru pacientii care sufera de infertilitate din intreaga Europa se reunesc in cadrul unei saptamani de actiune pentru a pune in evidenta semnificatia zilelor de nastere pentru familiile care au depasit problema infertilitatii si au impartasit povestile de incurajare cu cei care inca spera sa devina parinti sau cu cei care au ramas fara copii.

Ca parte a Saptamanii Europene a Fertilitatii 2018, Fertility Europe lanseaza un apel la actiune solicitand factorilor de decizie: sa recunoasca dreptul de a incerca sa aiba un copil ca drept universal in intreaga Uniune Europeana; sa asigure accesul egal, echitabil si sigur la tratamentele pentru infertilitate; sa asigure finantarea publica pentru toate etapele tratamentelor de infertilitate; sa implice sectorul public in furnizarea de informatii mai bune despre fertilitate si infertilitate; sa implementeze campanii de comunicare pentru eliminarea stigmatizarii asociate problemelor de infertilitate.

“Infertilitatea ramane subestimata si neinteleasa. Nu este o problema usor de rezolvat iar pacientii au nevoie de intreg sprijinul venit din partea prietenilor, familiilor, angajatorilor, societatii si factorilor de decizie politica. Uniunea Europeana are responsabilitatea de a-si asuma rolul in promovarea educatiei si asigurarea accesului universal la tratament egal, echitabil si sigur. Datoram acest lucru celor 25 de milioane de cetateni europeni care se lupta in fiecare zi cu probleme legate de fertilitate”, a declarat Satu Rautakallio-Hokkanen, presedinta Fertility Europe.

Apelul la Actiune a fost deja supervizat de catre membri ai Parlamentului European din diferite grupuri politice si nationalitati.

Citeste si: Si cuplurile care au deja un copil pot suferi de infertilitate

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here