82 de persoane rapite in Camerun, majoritatea elevi

82 de persoane, dintre care 79 elevi, au fost rapite dintr-o scoala din orasul Bamenda din vestul statului Camerun, au anuntat surse militare si guvernamentale, potrivit agentiei Reuters.

Citeste si: Telefonul Copilului şi Avocatul Poporului vor colabora în cazurile grave de abuz asupra copilului

Pana in prezent, incidentul nu a fost revendicat de nicio grupare. Acesta a avut loc intr-o regiune vorbitoare de limba engleza cazuta prada unui conflict intre separatistii care reclama independenta zonelor anglofone si fortele de securitate cameruneze. Separatistii au impus mai multe restrictii si inchiderea scolilor ca parte a unui protest impotriva guvernului condus de presedintele Paul Biya, vorbitor de limba franceza. Presedintele Biya are 85 de ani, se afla la putere de 36 de ani, si a castigat recent alegerile pentru functia suprema cu un procent de peste 71 la suta din voturi.

”In total 82 de persoane au fost rapite, inclusiv directorul scolii”, a declarat pentru Reuters o sursa militara. Un profesor si un sofer au fost de asemenea rapiti de barbati inarmati, potrivit sursei citate. Se pare ca ei au fost dusi intr-o zona cu vegetatie. Guvernul camerunez, prin vocea purtatorului sau de cuvant, a afirmat ca situatia este monitorizata, dar nu poate oferi mai multe detalii.

In Camerun, tara cu peste 23 de milioane de locuitori, situatia pare sa devina acum grava datorita atacurilor separatiste, una dintre strategiile acestor rebeli fiind aceea de a ataca scolile. Potrivit unor surse de pe teren, tot felul de bande armate li s-au alaturat separatistilor anglofoni cu scopul de a jefui populatia. Dar este pentru prima data ca in Camerun se produce o rapire de elevi in masa. Un fapt asemantor s-a intamplat in 2014 in Nicgeria, cand jihadisti Boko Haram au rapit 200 de fete dintr-un internat.

ONU reactioneaza si deplinge faptul ca adolescenti care nu au nici o vina sunt victimele unei crize pe cale de a se agrava. Autoritatile de la Yaoundé refuza orice dialog cu separatistii din Camerun considerati teroristi. Cu toate ca autoritatile cameruneze s-au mobilizat pentru recuperarea copiilor si arestarea rapitorilor, acestia raman pentru moment neidentificati.

Citeste si: Politia Capitalei da asigurari ca nu se fura copii pentru organe

Sursa: mediafax.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here