Cum arata viitorul? Cu roboti care vor munci mai mult decat muncesc oamenii. De fapt, este un aspect care nu mai tine de literatura SF, ci de realitate. Ultimul studiu facut arata ca aproximativ 50% dintre joburile viitorului vor fi automatizate sau le vor face robotii. Atunci care sunt abilitatile pe care ar trebui sa-i invatam pe copiii prezentului pentru a putea trai in era robotilor?
Citeste si: Lasa-l pe copil sa se joace! Cat mai mult!
Ne bucuram, nu-i asa? Pentru ca asta inseamna evolutie, robotii vor prelua din munca noastra. Ce bine! Dar atunci cum ramane cu noi? Cu joburile noastre? Nu inseamna oare acest lucru ca cei pe care-i ducem in prezent la gradinita vor fi obligati sa concureze pe viitor cu robotii?
Viitorul deja a inceput sa bata la usa!
Conform World Economic Forum, pana in 2020, cam 5 milioane de oameni vor ramane fara serviciu, pentru ca domeniile in care activeaza vor fi in mare parte automatizate, joburile vor fi preluate de roboti, in timp ce altele chiar vor disparea. Domeniile cele mai sensibile in acest sens sunt cele ce tin de administrativ-secretariat, casierii, call-center-uri, lucratorii din fabrici si uzine, cei din tipografii etc.
Si nu ar trebui sa ne mire deloc aceste schimbari! Putem observa destul de multe in momentul in care folosim gadgeturi inteligente si aplicatii care mai de care mai sofisticate. Iar pana vor ajunge copiii nostri apti de a intra in campul de munca se vor trezi in competitie pentru joburi cu robotii.
Citeste si: Conteaza atat IQ-ul, cat si anturajul in care creste un copil
Cum ne putem ajuta copiii sa poata trai in era robotilor?
Sa-i ajutam sa-si dezvolte abilitati care sunt de neinlocuit! Abilitati pe care robotii nu le vor avea. Si anume: cele care tin de inteligenta emotionala si sociala. De inovatie si de creativitate. Si astfel vor putea fi cu un pas inaintea robotilor.
“Invata-l pe copil sa fie curios, sa isi doreasca sa invete ceva in fiecare zi, sa citeasca, sa aiba curajul sa incerce, chiar daca greseste”, spune Edward Hess, profesor la Universitatea din Virginia.
Drag parinte, ideea ca puiul tau trebuie sa fie cel mai bun in clasa ar trebui sa fie stearsa din convingerile tale!
Si rezista tentatiei de a pune presiune pe copil. Incurajeaza-l sa incerce, sa nu-i fie frica sa greseasca, sa inteleaga ca poate sa invete si din greseli, ca poate sa “creasca” si sa se dezvolte in propriul sau ritm. Ca poate!
Hiperprotectia parentala duce la un viitor adult care nu va avea capacitatea sa-si gestioneze greselile si frustrarile, caruia ii va fi dificil sa-si gaseasca un loc de munca. Caruia ii va fi greu in viata personala.
Invata-l pe copil sa socializeze. Sa se conecteze cu alti oameni, sa empatizeze si sa poata colabora in echipa.
Citeste si: La 5 ani suntem genii ale creativitatii! Dar scoala… ne prosteste