10 adevaruri despre somnul nou-nascutului in primele saptamani de viata

Photo by Marcin Jozwiak from Pexels

Primele luni cu un bebelus pot fi pline de provocari! Dar nimic parca nu se compara cu primele lui saptamani de viata, mai ales cand este vorba despre somnul micutului tau. De aceea, iti scriu astazi despre cele 10 adevaruri despre somnul nou-nascutului in primele saptamani de viata.

Tu vei sti ce e cel mai bine pentru bebelusul tau

Stiu ca vei fi tentata sa asculti toate sfaturile si sugestiile oferite de cei din jurul tau sau de alte mame de pe retelele de socializare, dar cel mai bine este sa-ti asculti intuitia, scrie mother.ly.

“Urmeaza ceea ce este mai bine pentru familia ta si ce iti spune instinctul, pentru ca tu vei sti mult mai bine de ce are nevoie bebelusul tau, pentru ca tu esti cea care petrece cel mai mult timp cu micutul. Si nu uita ca fiecare bebelus este diferit” explica James McKenna, expert in co-sleeping.

Nu-ti seta prea multe reguli

Chiar este important sa nu ai asteptari prea mari de la rutina care apare, pentru ca toata dinamica familiei se va schimba. Si sub nicio forma nu-ti seta prea multe reguli legate de nou-nascutul tau. In primele saptamani (sau mai bine spus luni) stii de ce are nevoie un bebelus? Sa fie hranit, schimbat/spalat la timp si sa doarma, iar daca bebelusul are colici atunci poti recurge la orice metoda potrivita pentru el, doar sa-l ajuti sa eructeze, sa manance si sa aiba dupa aceea un somn linistit.

In primele saptamani nu exista metode “gresite” de a adormi nou-nascutul, atata timp cat el este in siguranta!

Adoarme doar alaptat? Adoarme doar cu suzeta? Adoarme in patut? In brate? Realizezi ca la ora 3 noaptea singurul mod in care adoarme este doar plimbandu-l cu caruciorul prin casa? Nu exista metode “gresite” de a adormi un nou-nascut in primele saptamani, atata timp cat el este in siguranta. Dupa aceasta perioada vei cauta metode si strategii mai bune, dar acum chiar nu este momentul.

Este in regula sa se trezeasca des noaptea

De fapt, cei mai mult nou-nascuti se trezesc de cateva ori in timpul noptii, iar asta se poate intampla noapte dupa noapte in primele saptamani. De ce se intampla asa? Pentru ca ciclul de somn la un nou nascut este mult mai scurt (in jur de o ora), spre deosebire de un adult. Si mai exista si un motiv biologic (de supravietuire!) bebelusii se trezesc des ca sa manance, sa creasca, sa se dezvolte.

Tine-ti bebelusul cat mai aproape de tine

Tine-ti bebelusul cat de mult poti ziua langa tine, fie ca e in brate sau in marsupiu. Nu, nu o sa-l rasfeti! Tine-l cat de aproape poti si noaptea. Un studiu facut la Harvard a aratat ca tinand bebelusul in aceeasi camera cu tine timp, in special in primele 6 luni de viata reduce cu mult riscul de SIDS (moarte subita a bebelusului).

Evita suprastimularea

Pentru un nou-nascut…totul este nou! De aceea nu uita ca micutul se poate suprastimula atunci cand iesiti la o simpla plimbare in parc: atatea zgomote, mirosuri si lucruri de vazut! De aceea, pentru un somn mai linistit este indicat sa eviti suprastimularea micutului tau.

Fii atenta la mediul in care doarme

Bebelusii sunt foarte sensibili, iar somnul lor poate fi influentat de tot felul de factori: de la o pijama care nu este prea comoda, mirosul lenjeriei de pat, o veioza aprinsa in timpul noptii, poate e prea cald in camera sau prea frig, sau poate observi ca zgomotul alb il ajuta sa doarma?

Incearca somnul “mai leganat”

Daca observi ca bebelusul tau are probleme cu adormitul, uneori poti recurge si la o astfel de metoda: somnul “mai leganat”. Unii bebelusi pot adormi mai repede si chiar mai bine in timp ce sunt purtati in sisteme special pentru varsta lor, altii in carucioare, unii in masina.

Bucura-te si de micile succese

L-ai tinut in sistem de purtare, pana a adormit, l-ai pus in patut si ai reusit apoi sa cureti legumele pentru ciorba sau sa faci un dus rapid de 5 minute? Felicitari! L-ai plimbat cu carutul prin casa, ca sa adoarma, iar intre timp ai citit stirile pe tableta si simti ca esti la curent cu ceea ce se intampla in lume? Felicitari! Apreciaza toate acele mici lucruri pe care reusesti sa le faci!

Accepta ajutorul

Ai grija si de tine, de aceea atunci cand simti ca lucrurile devin mult prea dificile pentru tine, cand simti ca esti extenuata, cere si accepta ajutorul, indiferent ca este vorba de partenerul de viata, sora, prietena, mama, o ruda apropiata, bona etc. Este important sa ai grija si de tine, daca iti doresti sa poti avea grija cum trebuie de micutul tau.

Traducere si adaptare de pe mother.ly

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here