S-au lansat doua teste de fertilitate

S-au lansat doua teste de fertilitate: testul de fertilitate feminina si cel de fertilitate masculina. In cazul infertilitatii feminine, pentru clarificarea existentei unei probleme de infertilitate primul pas care trebuie facut este verificarea functiei ovariene si a calitatii ovocitelor. Acest lucru se poate realiza cu ajutorul testului de fertilitate de la BARZA, un test rapid care detecteaza in urina nivelul hormonului FSH.  Declinul functiei ovariene va fi confirmat prin rezultatul pozitiv al testului. In cazul acestui rezultat, este indicat ca pacienta sa urmeze un control de specialitate prin care se va verifica permeabilitatea trompelor uterine si aspectul uterului (radiografie HSG), organele abdominale (laparoscopie) si/sau cavitatea uteria (hiteroscopie).

Testul de fertilitate masculina Barza este un test rapid de determinare calitativa a concentratiei de speramtozoizi din materialul seminal uman. In cazul in care valorile se referinta nu se incadreaza in intervalul de testare sunt necesare investigatii suplimentare ca spermograma, testul MAR care determina prezenta anticorpilor anti-spermatici, testele endocrine si evaluarea nivelului lecucocitelor care este asociat cu infectii sau inflamatii in corp.

Vezi si Primul studiu despre infertilitate din Romania: un cuplu din cinci are probleme

Despre infertilitate

Stilul de viata, factorii genetici si psihologici ai ambilor parteneri pot cauza infertilitatea. Infertilitatea este diagnosticata atunci cand sarcina nu apare dupa un an, timp in care au avut loc raporturi sexuale neprotejate. In acest caz este nevoie de o evaluare pentru infertilitate.

Potrivit statisticilor, doar 20% dintre cuplurile care au raporturi sexule neprotejate vor concepe un copil intr-o luna, iar 85% dintre cupluri vor concepe natural dupa un an de incercari. Cu toate acestea, daca femeia are peste 35 de ani, specialistii recomanda ca evaluarea pentru infertilitate sa inceapa dupa doar 6 luni de raporturi sexuale neprotejate, astfel incat femeia sa urmeze un tratament de specialitate cat mai curand. De asemenea, daca femeia are cicluri menstruale neregulate (care sugereaza absenta ovulatiei) sau ea si partenerul au o cauza cunoscuta de infertilitate (de exemplu, ovare polichistice sau vasectomie – proces de sterilizare permanenta a barbatului), investigatiile trebuie realizate dupa primele incercari nereusite de formare a sarcinii.

Cauzele care determina infertilitatea pot fi:

  • 35% din cazurile de infertilitate sunt de cauza feminina;
  • 30% de cauza masculina, iar in ultimii ani acest procent a urcat pana la 50%;
  • 20% cauze mixte;
  • 15% dintre cazuri, nu au o cauza aparenta.

Infertilitatea de cauza feminina

Exista o serie de conditii medicale care au un impact negativ asupra capacitatii femeii de a concepe.

Printre cele mai intalnite se numara problemele ovulatorii, mai exact, lipsa eliberarii ovocitului de catre ovar sau eliberarea unui ovocit anormal. Pe langa acestea se remarca si o serie de tulburarile hormonale care constituie impedimente in maturizarea ovocitelor, determinand implicit absenta ovulatiei si, mai departe, dificultati de conceptie. Balanta hormonala poate fi dezechilibrata din cauza stresului, a variatiilor mari de greutate intr-un timp scurt, de eforturile fizice extreme, de dereglari ale glandei tiroide, de consumul de alcool si droguri. Cazurile cele mai rare de infertilitate sunt cauzate de anomaliile la nivelul ovarelor, trompelor sau uterului, precum si dezvoltarea de anticorpi impotriva spermelor sau ovulelor.

Infertilitatea de cauza masculina

Cel mai des intalnit motiv al infertiliatii masculine este producerea de sperma care contine spermatozoizi intr-o concentratie insuficienta sau a caror mobilitate sau aspect sunt anormale. Chiar si cu rezultate normale: 20 – 120 milioane spermatozoizi/ml, 30% de forma si marime normala, iar 50% sa aiba o buna mobilitate, dereglarile functionale pot impiedica sperma sa penetreze ovulul.

Cele mai frecvente cauze de infertilitate masculina sunt determinate de stilul de viata, mai exact, orice cauza care creste temperatura bazala (bai lungi fierbinti, sauna, statul pe scaun in timp indelungat) anumite medicamente, consumul de alcoolul, drogurile, tutunul si steroizii anabolizati. Nu sunt excluse nici dezechilibrele hormonale, afectiunile imunologice, infectiile, bolile venerice, disfunctiile sexuale, traumatismele testiculare sau anomaliile genetice.

Si in cazul barbatilor, primul pas pentru a stabili daca exista o problema de infertilitate este efectuarea unui test care poate stabili gradul de fertilitate masculina.

Despre testul de fertilitate 2 + 1 BARZA

  • Testul de fertilitate feminina (2 teste) – este un test rapid calitativ pentru detectarea in urina a nivelului hormonului FSH (Hormon de Stimulare Foliculara) in vederea evaluarii functiei ovariene. Deoarece concentratia hormonului FSH in urina este influentata de o serie de factori, precum ingerarea de apa sau transpiratie, testul trebuie aplicat de cel putin doua ori, pentru un rezultat concludent. Declinul functiei ovariene este una dintre posibilele cauze ale fertilitatii scazute si daca rezultatul testului este pozitiv, trebuie consultat medicul specialist.
  • Testul de fertilitate masculina (1 test) – este un test rapid de determinare calitativa a concentratiei de spermatozoizi din materialul seminal uman, ca un ajutor in vederea stabilirii gradului de fertilitate masculina. SP10 este o proteina prezenta doar la nivel testicular si este utilizata ca metoda de analiza, in vederea testarii concentratiei de spermatozoizi. Concentratia proteinei SP10 este proportionala cu gradul de concentratie a spermatozoizilor din lichidul seminal. Testul pozitiv indica viabilitatea spermatozoizilor din lichidul seminal.

Citeste si Ce ar trebui sa stie cuplurile diagnosticate cu infertilitate la finalul primei vizite la medicul specialist?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here