Ce ar trebui sa stie cuplurile diagnosticate cu infertilitate la finalul primei vizite la medicul specialist?

infertilitate

Indiferent de varsta membrilor unui cuplu, atunci cand vorbim despre incapacitatea de a obtine o sarcina intr-un interval de 6-12 luni de incercari, este extrem de important sa stie ca este indicat sa apeleze la un medic specialist in infertilitate.

De ce este necesara experienta valida a medicilor specialisti si a unui centru de excelenta in reproducere umana asistata?

Numarul tot mai mare al cuplurilor diagnosticate cu probleme de infertilitate, aparitia investigatiilor, procedurilor, tehnicilor si interventiilor dedicate tratarii patologiilor derivate, toate acestea presupun expertiza medicului, ultra-specializari, dotare specifica si capacitatea de a opera inclusiv interventii chirurgicale asociate sterilitatii. De aceea, recomandarea mea, in calitate de medic, cu mii de cazuri tratate la activ, este aceea ca pacientii sa se informeze corect, in special in momentul alegerii echipei de medici si a clinicii in cadrul careia se vor efectua seturile de analize si tratamentele prescrise.

La medic: etapele specifice 

Doctor Alina Bolintineanu Sursa FOTO: wellborn.ro

Infertilitatea nu trebuie sa fie un subiect tabu, este o boala care afecteaza capacitatea reproductiva a cuplului si beneficiaza de investigatii specifice si, din fericire, de multiple optiuni terapeutice individualizate, astfel incât infertilitatea sa poata fi “vindecata” si cuplul sa obtina visul mult dorit si anume un copil sanatos. De asemenea, cuplul trebuie sa inteleaga faptul ca, in cazul confirmarii unui diagnostic de sterilitate, ambii parteneri trebuie sa cladeasca o relatie de comunicare si de sustinere, ajutata, in mod evident, de medicul specialist in reproducere umana asistata si de psiholog, daca este cazul.
Exista o deschidere tot mai mare in tot ceea ce inseamna relationarea medic-pacient, incurajez din suflet pacientii sa imi adreseze intrebari chiar inainte sa se prezinte la o consultatie, pentru ca eu cred cu tarie in chimia cu medicul specialist, mai ales intr-un domeniu atât de sensibil precum tratamentul infertilitatii.

Primul pas care trebuie parcurs este diagnosticul, mai exact, identificarea cauzei infertilitatii. Un cuplu care nu obtine sarcina dupa un an de incercari, fara a folosi nici un fel de contraceptie, trebuie sa caute o cauza a infertilitatii prin efectuarea tuturor investigatiilor specifice.

Al doilea pas este tratarea eventualelor patologii care pot afecta o sarcina, pentru a nu afecta evolutia unei posibile sarcini, indiferent de cum se va obtine aceasta.
Ultimul pas este recomandarea de catre medic a unui plan terapeutic coerent, cu sansele cele mai mari de a obtine sarcina, in functie de cauza infertilitatii, vârsta femeii, istoric, alte patologii asociate, etc. Planul terapeutic va fi particularizat fiecarui cuplu in parte, va fi recomandat de catre medic si nu se face la cererea cuplului. Toate aceste informatii vor fi culese in urma unor investigatii specifice, pe parcursul unui interval de timp si prin intâlniri repetate cu medicul.

Planul terapeutic se poate intinde pe intervale de cate 3 luni, mergând de la monitorizarea ovuatiei pe ciclu natural sau stimulat si contact sexual dirijat, inseminare intrauterina pe ciclu natural sau stimulat si pâna la Fertilizare in Vitro. Optiunea terapeutica cea mai potrivita o va recomanda medicul in functie de criteriile medicale intâlnite la fiecare cuplu in parte.

La fiecare etapa pe care o parcurgeti nu plecati nelamuriti, intrebati si nu uitati ca nu orice procedura terapeutica este potrivita pentru orice cuplu si orice patologie si ca scopul tratamentelor de infertilitate este sa obtineti un copil sanatos acasa.

Dr. Alina Bolintineanu este medic primar obstetrica-ginecologie in cadrul Retelei Medicale Wellborn, primul spital dedicat exclusiv tratarii problemelor de infertilitate prin proceduri ultraspecializate de Reproducere Umana Asistata-Fertilizare in Vitro.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here