Invatator: Am impresia ca se vrea o generatie tot mai prost pregatita

O invatatoare din judetul Cluj, Aurica Georgiu, care face de 6 ani naveta de la oras pentru a-i invata carte pe elevii de la tara, trage un semnal de alarma, intr-un interviu pentru MEDIAFAX, privind viitorul invatamantului romanesc, fiind de parere ca se doreste o generatie tot mai prost pregatita.

Vezi si Alternativa la invatamantul de stat: scoli private de la 35 de euro pe luna la 400 de euro

Rep.: De cat timp sunteti invatator? De ce ati ales sa predati la o scoala din mediul rural?

A.G.: Lucrez de 7 ani in invatamant, am fost profesor de istorie, iar acum sunt invatator, iar de 6 ani am predat doar la tara. Nu au fost prea multe posturi la oras si, astfel, am ajuns sa predau la scoli din mediul rural, in localitatile Bobalna, Nires, Sanmarghita, iar in ultimii doi ani la Panticeu, din judetul Cluj. Am avut acum posibilitatea sa aleg un post la oras, in Dej, dar am preferat satul, dupa ce am constatat ca elevii de la tara sunt mai putin avantajati si au mai multa nevoie de oameni devotati. Acolo, ca dascal esti si mama si tata pentru ei, deoarece unii parintii lucreaza in agricultura, altii sunt analfabeti si nu reusesc sa se ocupe cum trebuie de educatia copiilor. Pentru copiii din mediul rural, ce zice invatatoarea este mai bun decat ce spun parintii, prin modelul pe care il transmit copiilor. Multi poate nu primesc afectiunea pe care si-ar dori-o din partea parintilor, sunt copii mici pe care ii iei din clasa pregatitoare. Le vezi ochii tristi, vezi ca nu primesc un cadou de Sf. Nicolae, de exemplu, sunt copii care au mai multi frati, iar parintii nu au timp sa le acorde tuturor atentia cuvenita sau nu stiu sa fie afectuosi. In afara lectiilor, le dau si sfaturi celor mici, cum sa se comporte in societate, pentru ca nu au de la cine invata, nu isi insusesc cum trebuie anumite comportamente sau isi insusesc unele gresite, iar noi trebuie sa intervenim. Este important sa ne gandim ce oameni ne dorim sa formam, pentru ca ei reprezinta viitorul. Chiar daca nu vor urma o facultate, vor trebui sa traiasca in societate si sa cunoasca regulile ei.

Rep.: Faceti zilnic naveta de la Dej la Panticeu. E greu?

A.G.: Am facut in ultimii doi ani naveta din Dej, 41 de km dus, 41 de km intors, pana la Bobalna, era greu, a insemnat zilnic doua ore de naveta. Aici am predat la clasa I-a si la clasa a II-a la Scoala Gimnaziala “Iuliu Hatieganu” Panticeu, la 19, respectiv 25 de elevi.

Rep.: Credeti ca se poate face performanta in educatie in mediul rural?

A.G.: Da, cred ca se poate, cu multa munca, dedicatie, implicare, calm si rabdare, desi este mai greu cu majoritatea elevilor din mediul rural. Dar sunt si unii parinti care ii ajuta, se poate colabora cu ei.

Rep.: Ce ati simtit prima oara, ca dascal, cand ati invatat prima generatie de copii sa citeasca?

A.G.: Am fost si profesor de istorie, dar nu am avut asemenea satisfactii ca si cele pe care le am acum ca invatator. Invatator inseamna sa iei un copil, cateodata de la zero, care nu stie nimic si vine speriat la scoala. Or in momentul cand vezi ca citeste primele randuri fara ajutorul tau, ai un sentiment de implinire si satisfactii deosebite. A stii sa citesti si sa scrii este primordial, restul vine ulterior, cand tu nu vei mai fi langa el. Si acest lucru te motiveaza, ca dascal, vazand bucuria de pe chipul unui elev care a invatat lucruri noi.

Citeste si Aproape 35% din scolile Capitalei nu sunt supravegheate video

Rep.: Care credeti ca sunt dificultatile invatamantului la sat?

A.G.: In primul rand ar fi baza materiala care ar putea fi imbunatatita si ne-ar usura munca. Ma refer la videoproiectoare in fiecare clasa, calculatoare, internet, imprimante. Sunt multe consumabile, hartie colorata, cumparate din banii nostri, pentru ca sunt insuficiente, se fac proiecte la clasele mici, iar daca doresti sa le faci impreuna cu copiii, nu te mai uiti la lucruri minore. Mai sunt aceste manuale digitale care sunt atractive si dinamice, imbina miscarea cu muzica, iar copiii trebuie atrasi sa invete, pentru ca, parca, le-a pierit cheful de a invata sau sunt plictisiti. La scolile din mediul rural nu putem vorbi numai de jocuri video, de tablete, de telefoane mobile, inca ies copiii afara in pauza sa bata mingea. Este nevoie si de o colaborare buna cu autoritatile locale, cu parintii.

Rep.: Cum vedeti generatia actuala de elevi?

A.G.: Copiii din ziua de astazi au mai mare acces la informatie, ceea ce este de apreciat, dar de multe ori am constatat ca generatiile actuale de elevi prefera sa se joace sau sa nu faca nimic in loc sa faca ceva, prefera sa stea efectiv, ceea ce nu cred ca este un lucru bun pentru viitor. Sunt comportamente care se perpetueaza, din pacate, si de care societatea romaneasca nu are nevoie. Parca sunt plictisiti sa invete, poate si din cauza modelelor pe care le vad in societate si care nu sunt de natura sa ii incurajeze. Vad persoane care obtin bani pe cai nu tocmai cinstite si persoane cu doua facultati care nu isi gasesc un loc de munca placut, aspecte care nu ii motiveaza. Mai este si mirajul strainatatii, i-am auzit pe multi copii care vorbeau inca din gimnaziu ca vor sa plece in strainatate, deoarece le lasa impresia banului usor castigat. Nu mai vad in educatie o solutie de viitor, de cariera. Plus ca programele scolare sunt incarcate, se preda materie multa in timp putin, mai este si problema temelor pentru acasa despre care elevii sustin tot timpul ca sunt prea multe. Nu pot sa le bag de vina doar copiilor, poate nici devotamentul dascalilor nu este suficient. Toate acestea se acumuleaza si duc la un sentiment de respingere a scolii si ar fi nevoie de un echilibru pentru ca lucrurile sa mearga bine. Parca am impresia ca se vrea o generatie tot mai prost pregatita, asa mi se pare mie, pentru ca numai asa poti fi condus, daca nu esti informat, daca nu stii anumite lucruri. Daca stii, nu te poate zapaci nimeni. Majoritatea parintilor asteapta sa le dea statul, sa faca statul ceva pentru ei si pentru copiii lor, este ceva gresit, trebuie si tu sa lupti sa faci ceva, nu doar sa astepti de la stat. Ei inteleg doar ca invatamantul este gratuit si se mira de ce au nevoie copiii de doua caiete si de ce nu este suficient unul singur.

Sursa: Mediafax

Citeste despre seminarul “Povestea nasterii naturale”, organizat de www.superbebe.ro si Baby Expo, in cadrul Salii Polivalente. 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here