Alternativa la invatamantul de stat: scoli private de la 35 de euro pe luna la 400 de euro

Alternativa la invatamantul de stat: scoli private de la 35 de euro pe luna la 400 de euro. Multi parinti aleg pentru copii scolile private, care ofera pregatire suplimentara sau metode de predare gandite pe potentialul elevilor. La Timisoara, 200 de copii invata la o scoala privata cu predare in limba germana, care costa 400 de euro pe luna.

Vezi si Scoala in 2018 in marile orase, in cladiri neautorizate

Aproape 200 de copii, cu varste intre 2 si 14 ani, invata la scoala privata Montessori din Timisoara, cu predare in limba germana, in care este promovat un sistem educational alternativ, taxa de scolarizare fiind de 400 de euro pe luna.

Unitatea de invatamant privata Montessori din Timisoara a fost infiintata in primavara anului 2007, cand a fost deschisa prima gradinita in care era promovata pedagogia Montessori, un sistem educational alternativ. In gradinita privata invatau copii cu varste cuprinse intre doi si sase ani.

“Urmarind metoda pedagogica initiata de Maria Montessori, institutia de invatamant Montessori Haus isi propune crearea unui mediu pregatit, sigur, unde nevoile intelectuale si morale ale copilului sunt intampinate. Pornind de la crezul ca fiecare copil este unic si poseda anumite capacitati prin intermediul carora ajuta la dezvoltarea si progresul societatii, scoala Montessori Haus promoveaza respectarea dreptului copilului, de a i se respecta individualitatea, independenta si de a fi ajutat sa isi exprime vointa, acordandu-i-se libertate si in acelasi timp responsabilitate pentru hotararile lui. Se urmareste ca scop fundamental dezvoltarea maxima a potentialului copiilor si implicit pregatirea acestora pentru integrarea in societate”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, directorul de marketing al Asociatiei Montessori Kinderhaus, Daniel Scornea.

Incepand cu luna septembrie 2008, Asociatia Montessori Kinderhaus a creat si o grupa pentru copii cu varste intre doi si trei ani, condusa de pedagogi specializati pentru aceasta categorie de varsta. De asemenea, in acelasi an, a fost infiintata si o scoala cu predare in limba germana pentru copii de la sase la noua ani, urmand apoi nivelul de scolarizare 9 – 12 ani in anul 2009 si nivelul gimnazial in 2014.

“In prezent, in cadrul institutiei noastre isi desfasoara activitatea 196 copii structurati in patru grupe la nivel prescolar, trei grupe nivel primar si o grupa la nivelul gimnazial de scolarizare. Anul trecut am avut prima absolventa a clasei a 8-a. Datorita rezultatelor deosebite, a fost admisa la Sectia Speciala de limba germana de la Liceul „Nikolaus Lenau” din Timisoara (n.r. singurul din estul Europei la care au invatat doi laureati de Nobel)”, a explicat Daniel Scornea.

Directorul de marketing al scolii private din Timisoara a afirmat ca metoda Montessori se diferentiaza de sistemul de invatamant traditional prin faptul ca profesorul preda lectia individual si diferentiat elevilor.

Vezi si Hai la scoala/gradinita!

“Daca privim sistemul de invatamant traditional si metoda Montessori in scopul de a face o comparatie, se remarca diferente majore privind valorile fundamentale ale celor doua sisteme. In timp ce in sistemul traditional profesorul este centrul atentiei si preda aceeasi lectie intregii clase, in metoda Montessori profesorul prezinta individual si diferentiat, tinand cont de individualitatea copilului. Totodata, pedagogul Montessori este un ghid, un facilitator, care incurajeaza independenta, dorinta de cunoastere si explorarea. Clasele sunt formate din grupe de varste diferite. Astfel, cei mari au sansa de a fi mici profesori pentru colegii lor, sedimentandu-si cunostintele deja dobandite si devenind increzatori in propriile capacitati. Nefiind necesara interventia constanta a pedagogului, copilul isi dezvolta independenta si gandirea analitica intr-un mediu in care libertatea si disciplina se impletesc in armonie”, a declarat Daniel Scornea.

Potrivit reprezentantilor scolii private din Timisoara, activitatea este cuprinsa intre orele 8.00 – 18.00, iar procesul educativ se desfasoara in limba germana.

“Dimineata copiii servesc micul dejun si isi indeplinesc sarcinile pe care si le-au ales singuri pentru administrarea salii. Apoi urmeaza cercul de dimineata, o activitate frontala care dureaza aproximativ 40 de minute, in care pedagogul lanseaza teme de studiu din curricula nationala si nu numai. Dupa cerc, pedagogul incepe prezentarile materialelor individual sau in grupuri mici, materialele Montessori mijlocind cunoasterea unor unitati de invatare. Prima parte a zilei se incheie la amiaza, timp al zilei in care copiii ies in curte pentru aproximativ o ora pentru a se relaxa si a sta in aer liber, indiferent de vreme. Dupa servirea pranzului, cei mici merg la somn, iar cei mari lucreaza in liniste sau citesc. Dupa-amiaza au timp sa-si termine activitatile incepute dimineata. Apoi au sport sau activitati extracurriculare, cum ar fi mindlab, dansuri, pian, chitara”, a explicat Daniel Scornea.

Valoarea taxei de scolarizare la scoala privata din Timisoara este de 400 euro pe luna.

Invatamantul privat devine din ce in ce mai cautat si in Bistrita, mai ales dupa rezultatele obtinute la bacalaureat de elevii singurului liceu privat din oras, care au reusit sa isi examenul in proportie de suta la suta.

Vezi si Scrisoare pentru mama care isi duce copilul pentru prima data la scoala

In Bistrita functioneaza doua scoli private, liceul crestin Logos, care asigura educatie pentru toate grupele de varsta, de la gradinita si pana la liceu si o scoala primara care asigura un invatamant alternativ pentru 40 de elevi.

O buna parte dintre absolventii liceului Logos s-a indreptat spre facultati cu profil real, una dintre preferintele absolventilor fiind Facultatea de Medicina, urmata de Politehnica.

“Aproape 400 de elevi incep cursurile, scoala oferind educatie de la gradinita si pana la liceu. Taxele de scolarizare sunt de 175 de lei/ luna de elev, exceptie fac copiii de la gradinita cu program prelungit si cei din clasele Step by Step, unde taxa este de 350 de lei. Printre absolventii de liceul de anul acesta avem si un elev care si-a dorit sa mearga la scoala de politie si a reusit sa intre fara probleme. Din experienta anilor trecuti, sunt mai multe directii in care merg absolventii, avem si studenti la medicina. Cert este ca 99% dintre absolventi merg mai departe, la facultate”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul scolii, Remus Oniga.

A doua scoala privata care functioneaza la Bistrita are doar 40 de elevi si furnizeaza invatamant alternativ elevilor din ciclul primar. Aici taxa de scolarizare este de 1.200 de lei/luna/elev.

Sursa: Mediafax

Citeste despre seminarul “Povestea nasterii naturale”, organizat de www.superbebe.ro si Baby Expo, in cadrul Salii Polivalente. 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here