Redeschiderea scolilor: Din toamna, clase de 10-15 elevi, 4 ore la scoala si 30 minute lectia

Imagine de Alexandra_Koch de la Pixabay
Redeschiderea scolilor va avea loc pe 14 septembrie 2020, conform structurii anului scolar 2020-2021. INSP a realizat un document cu recomandari pentru redeschiderea scolilor: Din toamna, clase de 10-15 elevi, elevii sa stea maximum 4 ore pe zi la scoala, iar fiecare ora de curs sa dureze cel mult 30 de minute, in conditiile in care jumatate din elevi invata de acasa online.
Documentul cu reguli a fost publicat de Ministerul Sanatatii si trimis in scoli de catre DSP pe 29 mai. Documentul oficial cuprinde masurile de protectie care trebuie aplicate “pentru reluarea activitatilor in unitatile pentru educarea si instruirea copiilor si tinerilor, clasele 0-XIII, in contextul epidemiologic al COVID 19”.

Principalele reguli recomandate de catre INSP:

In timpul orelor de curs, elevii trebuie sa pastreze intre ei o suprafata de 4 metri patrati, regula impusa si la examenele din prezent.

Specialistii spun ca este posibila cresterea numarului de elevi “in functie de conditiile locale, dar trebuie indeplinita conditia unui singur copil in banca”, insa nu este precizat ce inseamna aceasta crestere a numarului de elevi.

Copiii nu vor sta mai mult de 4 ore la scoala.

Una din cele 4 ore sa se deruleze in fiecare zi in spatii deschise (cum ar fi curtea scolii).

Orele de curs vor fi de maximum 30 de minute, iar pauzele de maximum 20 de minute, pentru a avea toti elevii timp sa se spele câte 20 de secunde pe mâini, la iesirea si la intrarea din pauze, se mai arata in documentul citat. Culoarele facute in aceasta perioada pentru revenirea la pregatire a elevilor pentru examenele nationale vor ramâne asa cum sunt si la redeschiderea scolilor, in toamna.

Mastile vor fi obligatorii pentru profesori, dar purtarea mastilor in interior pentru elevi nu este recomandata – prevede documentul INSP. Elevilor le este recomandata doar purtarea mastilor in pauze.

Participare alternativa a elevilor, prin rotatie, la orele de clasa online a unei parti din elevi, ceilalti fiind prezenti fizic la scoala (de preferat in prima etapa, intrucât asigura un timp de expunere mai redus pentru fiecare elev).

Sosirea si plecarea din scoli ar trebui organizate astfel incât sa se evite aglomerarea copiilor si a parintilor la intrarea in scoli.

Recomandarile INSP le poti citi pe larg aici.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here